Obavijesti

Lifestyle

Komentari 6

'Otupila sam, rekli su da moj sin više neće sam jesti, hodati'

Navečer, 28. rujna, Joseph je sišao iz svoje sobe na katu, rekao sestrama da se loše osjeća i onesvijestio se. Ubrzo se probudio iz nesvijesti, povratio i ponovo se onesvijestio

VIDEO

Josephu Longu (14), koji je pretrpio moždani udar, doktori u bolnici su rekli da više nikada neće moći hodati, razgovarati ili sam jesti. 

Dječak iz Feniksa u Arizoni je 28. rujna bio kod kuće s četiri sestre i tetom. Čekali su mamu da se vrati iz restorana s večerom. 

No malo prije nego se vratila, Joseph je sišao iz svoje sobe na katu, rekao sestrama da se loše osjeća i onesvijestio se. Ubrzo se probudio iz nesvijesti, povratio i ponovo onesvijestio. 

Pozvale su hitnu pomoć koja ga je odveza u najbližu bolnicu. Tijekom vožnje prema lokalnoj bolnici, Josephu je stalo srce i bolničari su mu počeli davati umjetno disanje. Odveli su ga u najbližu bolnicu koju su mogli naći da bi prilikom dolaska liječnici rekli da nemaju potrebnu opremu kako bi pomogli Josephu. 

Osoblje je stabiliziralo Josephovo stanje kako bi ga helikopterom prebacili u dječju bolnicu. Dežurna liječnica je rekla da sumnja na moždano krvarenje i savjetovala Nicole da zagrli svog sina prije odlaska u slučaju da ne preživi vožnju helikopterom.

- Ljubazno sam odbila i rekla joj da se neću predati i da sam uvjerena da će moj sin preživjeti do bolnice - rekla je Kc Nicole Long (35), Josephova majka.

- Moj zaručnik je tako brzo vozio da smo do bolnice stigli prije helikoptera. Činilo se kao da čekamo cijelu vječnost, ali u stvarnosti to je bilo nekih petnaest minuta.

Ravnatelj neurokirurgije ušao je u bolničku sobu i potvrdio sumnje drugih liječnika. Ne samo da je Joseph imao moždano krvarenje, nego je bilo u pitanju masivno krvarenje koje je uzrokovalo bubrenje mozga i stvorilo ogroman pritisak na leđnu moždinu.

Nakon potpisivanja suglasnosti, Joseph je odveden na šestosatnu operaciju.

- To je bilo najduljih šest sati u mom životu. Bila sam u potpunom šoku, moj mozak nije mogao procesuirati informacije koje su dolazile svakih par minuta - rekla je Kc Nicole.

Kirurzi su otkrili da je Joseph imao arteriovensku malformaciju (nepravilnu vezu između arterija i vena koje prekidaju normalan protok krvi) smještenu u mozgu, za koju su sumnjali da ju je imao od rođenja. 

Do tog trenutka malformacija nije uzrokovala Josephu nikakve probleme, ali u trenutku kad su mu oslabili zidovi krvnih žila, malformacija je izazvala moždani udar. 

Krv je za mozak otrov. I dok se probijala kroz oslabljenje zidove žila, krv je oštetila dijelove malog mozga (područje koje koordinira pokret i mišiće).

Lijek za akne uzrokovao mu je erektilnu disfunkciju i depresiju
Lijek za akne uzrokovao mu je erektilnu disfunkciju i depresiju

Nakon operacije, liječnici su rekli da je šteta na Josephovom mozgu tolika da će vjerojatno ostati invalid. 

- Emotivno sam potpuno otupila, kao da se cijeli svemir oko mene urušavao - rekla je Josephova majka.

- Moja obitelj je u proteklih par godina preživjela puno smrtnih slučajeva u obitelji i u tom trenutku sam samo molila Boga da spasi mojeg sina - prepričava Kc Nicole.

- Prije ovog bila sam samoproglašeni ateist, međutim dok sam ranije sjedila u hitnoj pomoći s Josephom samo sam se molila Bogu da ga spasi - priča Kc Nicole.

- Za moždani udar sam saznala tek dan kasnije, a dok su mi objašnjavali što se sve dogodilo, koristili su medicinski žargon i osjećala sam se jako zbunjeno - prisjeća se Kc Nicole. 

Aneurizme mogu rasti u bilo kojoj krvnoj žili u tijelu, međutim, dva najčešća mjesta su: abdominalna aorta (arterija koja krvi prenosi dalje od srca do ostatka tijela) i u mozgu.

Ako se aneurizma u mozgu rasprsne, može uzrokovati simptome kao što su iznenadna bolna glavobolja, nesvjestica, ukočeni vrat, slabost i povraćanje te bol prilikom gledanja u svijetlo.

Troje do pet ljudi koji imaju subarahnoidalno krvarenje (naglo krvarenje u subarahnoidalni prostor najčešće uzrokovanim puknućem aneurizme) umiru unutar dva tjedna. Polovica onih koji prežive imaju teška oštećenja mozga i visoki stupanj invaliditeta.

Joseph je pobijedio izglede koje su mu liječnici dali i jako brzo se oporavio od moždanog udara. 

- Smatrali su da će Joseph preživjeti, ali niti jedan od njegovih liječnika nije mislio da će moći hodati, razgovarati i jesti sam - objasnila je Kc Nicole. 

Četiri razloga zašto prehlada traje dulje nego je to normalno
Četiri razloga zašto prehlada traje dulje nego je to normalno

- Ali, samo par mjeseci kasnije, on sve sam radi. Tko god  je vidio njegov oporavak rekao je da je to pravo čudo. Radi sve što nam je rečeno da više nikad neće moći. Joseph je bio odlučan preživjeti, a ne samo da je preživio, već je svima dokazao da su bili u krivu - zaključuje sretna majka čiji sin se u samo par mjeseci oporavio od strašnog moždanog udara. 

- Moj savjet svim ljudima koji prolaze kroz ovako nešto je da samo dišu i vjeruju svojim doktorima. Osjećam se kao da sam kroz sve ovo zadržavala dah i stalno propitivala svaku sitnicu koju su mi rekli i koja se Josephu događala.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje