Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Desert pastry chefa Maxa Todorova: Cheesecake od borovnica s granitom od limete

Desert pastry chefa Maxa Todorova: Cheesecake od borovnica s granitom od limete

Cooking stage Chill&Grilla simbolično će biti zatvorena desertima. Nakon gostovanja brojnih chefova koji su prezentirali umijeće pripreme burgera, steakova te ribe, pozornicu će preuzeti Max Todorov, pastry chef

Na pozornici Chill&Grilla kuhat će i Max Todorov, pastry chef Hiltonovog restorana OXBO. Kuharstvo mu možda nije bilo prvi izbor, ali čini se predodređenim; Chef Todorov studirao je elektrotehniku u Skoplju, a u London je otputovao na studentsku razmjenu kako bi usavršio jezik. Ondje se uzdržavao radeći u restoranima na nižim pozicijama, gdje je i usvojio prve kulinarske vještine.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

kuhanje 01:18

- Svidio mi se taj moving, a naročito slastičarski dio, tako da sam odlučio da se time želim baviti. Upisao sam 'London South Bank University' te se specijalizirao za slastičarski i pekarski dio s naglaskom na dekoraciju torte - rekao je.

Studij je uključivao i praksu u restoranima s Michelinovim zvjezdicama, poput prestižnog Sketcha, a radio je i pod mentorstvom Toma Aikensa. 

Savršen ljetni obrok: Meksičke rolice od jaja gotove su za tren, a tu je i recept za domaću šalšu
Savršen ljetni obrok: Meksičke rolice od jaja gotove su za tren, a tu je i recept za domaću šalšu

U Londonu je upoznao studenticu iz Hrvatske, danas suprugu, zbog koje je je naposljetku preselio u Zagreb. Dodaje kako su veliki poticaj za odluku o preseljenju bio vidljiv razvitak hrvatskog turizma i ugostiteljstva. Iskustvo je stjecao u kuhinjama brojnih hotela s četiri i pet zvjezdica, a posljednjih devet godina radi u Hiltonu.

Od 2012. godine, kada je otvoren hotel Double Tree by Hilton u Zagrebu, dio je njihova slastičarskog tima.

- Od tada se trudim zadovoljiti specifične okuse gostiju, preko nekih tradicionalnih hrvatskih deserata serviranih na moderan način do svjetski poznatih klasičnih deserata - dodaje chef Todorov.

 Vjeran je sezonskim namirnicama i tome prilagođava jelovnik, a presudnim smatra pouzdanost dobavljača te, samim time, kvalitetu osnovne namirnice. Od autorskih deserata, koji su u ponudi Hiltonovog restorana OXBO, izdvaja tart od malina s čokoladnom kremom, biskvit od malina i sorbet od malina, cheesecake od borovnica s granitom od limete te poširanu krušku s baklavom. U nastavku donosimo recept za cheesecake s borovnicama, prikladan ljetnim vrućinama.

Cheesecake od borovnica s granitom od limete

Sastojci za cheesecake:

  • 75 g otopljenog maslaca
  • 175 g Grancereale keksa
  • 175 g borovnica + ekstra za dekoraciju
  • 450 g mascarponea
  • 100 g šećera
  • 3 jaja
  • 115 g grčkog jogurta
  • Vanilija

Postupak:

Zagrijate pećnicu na 160 stupnjeva. U kalup promjera 23 utisnite mljevene kekse pomiješane s otopljenim maslacem.  Sve ostale sastojke pomiješajte i stavite u kalup na već pripremljenu podlogu Pecite oko 35 minuta, dekorirajte šećerom u prahu i svježim borovnica. Servirajte uz granitu od limete. 

Sastojci za granitu od limete:

  • 10 limeta
  • 500 ml vode
  • 250 g šećera

Postupak:

Sok 10 limeta, koricu četiri limete, šećer i vodu stavite kuhati na laganoj vatri dok ne zavrije pa ohladite. Stavite u zamrzivač. Nakon dva sata promiješajte smjesu, pa još jednom sat vremena nakon toga.  Servirajte uz kandiranu koricu limete i listiće mente.

Kako napraviti prave tripice tj. špek fileke? 'Mislim da sam u lonac stavio previše papričica...'
Kako napraviti prave tripice tj. špek fileke? 'Mislim da sam u lonac stavio previše papričica...'

Cheesecake ćeš moći isprobati i na Chill&Grillu na Jarunu - u subotu u 17 sati. Uz to, chef Todorov pripremat će i brownieje s lješnjakom te domaći sladoled. Program pregledaj ovdje.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 1
Genijalan trik kako da vam cipele postanu otporne na vodu
ZA SUHE NOGE

Genijalan trik kako da vam cipele postanu otporne na vodu

Svijećom istrljajte cipele tako da na njima ostane bijeli sloj. Potom ga otopite fenom. Na kraju pričekajte nekoliko trenutaka i cipele će biti spremne za hodanje po kiši
Uši nikada ne čistite štapićem! Ovo je jedini ispravan način
UPOZORENJE

Uši nikada ne čistite štapićem! Ovo je jedini ispravan način

Ljudi ne shvaćaju da je čišćenje ušiju opasno, a većina se opravdava da čiste samo vanjski dio školjke. U uho ne bi trebali gurati ništa čija je veličina veća od ljudskog lakta
Mnoge žene nose grudnjak krivo: Jeste li i vi među njima?
EVO KAKO JE PRAVILNO

Mnoge žene nose grudnjak krivo: Jeste li i vi među njima?

Kopčajte grudnjak ispod lopatica, ne previsoko kao što mnoge žene rade. Namjestite naramenice tako da između stane prst, prekratke će se urezivati u kožu, a to izgleda ružno