Desert pastry chefa Maxa Todorova: Cheesecake od borovnica s granitom od limete | 24sata
Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Desert pastry chefa Maxa Todorova: Cheesecake od borovnica s granitom od limete

Desert pastry chefa Maxa Todorova: Cheesecake od borovnica s granitom od limete

Cooking stage Chill&Grilla simbolično će biti zatvorena desertima. Nakon gostovanja brojnih chefova koji su prezentirali umijeće pripreme burgera, steakova te ribe, pozornicu će preuzeti Max Todorov, pastry chef

VIDEO

Na pozornici Chill&Grilla kuhat će i Max Todorov, pastry chef Hiltonovog restorana OXBO. Kuharstvo mu možda nije bilo prvi izbor, ali čini se predodređenim; Chef Todorov studirao je elektrotehniku u Skoplju, a u London je otputovao na studentsku razmjenu kako bi usavršio jezik. Ondje se uzdržavao radeći u restoranima na nižim pozicijama, gdje je i usvojio prve kulinarske vještine.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

kuhanje 01:18

- Svidio mi se taj moving, a naročito slastičarski dio, tako da sam odlučio da se time želim baviti. Upisao sam 'London South Bank University' te se specijalizirao za slastičarski i pekarski dio s naglaskom na dekoraciju torte - rekao je.

Studij je uključivao i praksu u restoranima s Michelinovim zvjezdicama, poput prestižnog Sketcha, a radio je i pod mentorstvom Toma Aikensa. 

Savršen ljetni obrok: Meksičke rolice od jaja gotove su za tren, a tu je i recept za domaću šalšu
Savršen ljetni obrok: Meksičke rolice od jaja gotove su za tren, a tu je i recept za domaću šalšu

U Londonu je upoznao studenticu iz Hrvatske, danas suprugu, zbog koje je je naposljetku preselio u Zagreb. Dodaje kako su veliki poticaj za odluku o preseljenju bio vidljiv razvitak hrvatskog turizma i ugostiteljstva. Iskustvo je stjecao u kuhinjama brojnih hotela s četiri i pet zvjezdica, a posljednjih devet godina radi u Hiltonu.

Od 2012. godine, kada je otvoren hotel Double Tree by Hilton u Zagrebu, dio je njihova slastičarskog tima.

- Od tada se trudim zadovoljiti specifične okuse gostiju, preko nekih tradicionalnih hrvatskih deserata serviranih na moderan način do svjetski poznatih klasičnih deserata - dodaje chef Todorov.

 Vjeran je sezonskim namirnicama i tome prilagođava jelovnik, a presudnim smatra pouzdanost dobavljača te, samim time, kvalitetu osnovne namirnice. Od autorskih deserata, koji su u ponudi Hiltonovog restorana OXBO, izdvaja tart od malina s čokoladnom kremom, biskvit od malina i sorbet od malina, cheesecake od borovnica s granitom od limete te poširanu krušku s baklavom. U nastavku donosimo recept za cheesecake s borovnicama, prikladan ljetnim vrućinama.

Cheesecake od borovnica s granitom od limete

Sastojci za cheesecake:

  • 75 g otopljenog maslaca
  • 175 g Grancereale keksa
  • 175 g borovnica + ekstra za dekoraciju
  • 450 g mascarponea
  • 100 g šećera
  • 3 jaja
  • 115 g grčkog jogurta
  • Vanilija

Postupak:

Zagrijate pećnicu na 160 stupnjeva. U kalup promjera 23 utisnite mljevene kekse pomiješane s otopljenim maslacem.  Sve ostale sastojke pomiješajte i stavite u kalup na već pripremljenu podlogu Pecite oko 35 minuta, dekorirajte šećerom u prahu i svježim borovnica. Servirajte uz granitu od limete. 

Sastojci za granitu od limete:

  • 10 limeta
  • 500 ml vode
  • 250 g šećera

Postupak:

Sok 10 limeta, koricu četiri limete, šećer i vodu stavite kuhati na laganoj vatri dok ne zavrije pa ohladite. Stavite u zamrzivač. Nakon dva sata promiješajte smjesu, pa još jednom sat vremena nakon toga.  Servirajte uz kandiranu koricu limete i listiće mente.

Kako napraviti prave tripice tj. špek fileke? 'Mislim da sam u lonac stavio previše papričica...'
Kako napraviti prave tripice tj. špek fileke? 'Mislim da sam u lonac stavio previše papričica...'

Cheesecake ćeš moći isprobati i na Chill&Grillu na Jarunu - u subotu u 17 sati. Uz to, chef Todorov pripremat će i brownieje s lješnjakom te domaći sladoled. Program pregledaj ovdje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 1

VIDEO

Splićanke pokupile infekciju na plaži, tijelima im se šire kraste. Doktorica: 'Pazite, zarazno je'
VIDEO: NEUGODA ZVANA IMPETIGO

Splićanke pokupile infekciju na plaži, tijelima im se šire kraste. Doktorica: 'Pazite, zarazno je'

Riječ je o infekciji bakterijama Staphylococcus. Zovu ih 'slatke kraste' ili impetigo. Ova infekcija češća je kod male djece ili one oslabjelog imuniteta, no može se javiti i kod odraslih
Ženu izjele stjenice: 'U hotelu u Zagrebu su me izgrizle, svrab je nepodnošljiv, ne mogu spavati'
STRUČNJAK: SVE JE VIŠE SLUČAJEVA

Ženu izjele stjenice: 'U hotelu u Zagrebu su me izgrizle, svrab je nepodnošljiv, ne mogu spavati'

Čitateljica iz Zadra tvrdi kako su je u jednom zagrebačkom hotelu potpuno izgrizle stjenice. Iz hotela tvrde da su zvali firmu za dezinsekciju i deratizaciju te da nije uočena infestacija stjenicama