Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Deset jednostavnih navika u kući zbog kojih ćete biti sretniji

Deset jednostavnih navika u kući zbog kojih ćete biti sretniji

Znanstvene studije su pokazale da možemo utjecati na sreću i raspoloženje prilagođavajući neke male navike i rutine koje čine naš svakodnevni život

VIDEO

 Nevjerojatno je kako neke male promjene mogu pozitivno utjecati na naše raspoloženje. Kako bi se osjećali sretnije u vašem domu, svaki dan napravite ove jednostavne stvari: 

1. Napravite krevet za sreću

Gretchen Rubin,autorica nekoliko knjiga, među kojima je i knjiga 'The Happiness Project', kaže kako je ovaj zadatak od tri minute, jedna od najjednostavnijih navika koju možemo lako usvojiti kako bismo pozitivno utjecali na našu sreću. 

2. Počistite nered, red smiruje

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Nered uzrokuje stres, a red smirenje. Ova rutina za poboljšanje raspoloženja je jednostavna. Prije nego napustite prostoriju, uzmite oko tri minute i dovedite prostoriju u prvobitno sređeno stanje.  Tri minute bi trebale biti dovoljne, osim ako nemate dijete ili partnera koji vole napraviti 'potres u kući'. 

Fotolia

3. Dom ukrasite sentimentalnim predmetima

Jedan od razloga zašto nas iskustva (i sjećanja na njih) čine više sretnijima nego materijalne stvari je čitav niz užitaka koje pružaju: planiranje iskustva, iščekivanje i veselje, uživanje u iskustvo i na kraju pamćenje iskustva. Zato dom ukrasite galerijom pozitivnih sjećanja.

Tradicionalni obiteljski život: Evo zašto mladi bježe od njega
Tradicionalni obiteljski život: Evo zašto mladi bježe od njega

4. Zapisujte lijepe uspomene

Prije spavanja jednostavno zapišite jednu lijepu uspomenu koja se dogodila taj dan. Refleksija je važan dio sreće, a zapisivanje pozitivnih i sretnih trenutaka ili događaja rezultira zahvalnošću (dodatan plus: ako vam crkne memorija, imat ćete lijepe uspomene sačuvane). 

Fotolia

5. Čišćenje učinite lakšim 

Ovaj savjet je iz knjige 'The Happiness Project'. Jedna od poruka je da se posuđe neće samo očistiti nego to trebate učiniti vi, zato je bolje da se što prije suočite s tim i napravite sve kako bi taj posao zavoljeli. Upalite svoj najdraži album, pojačajte ga do kraja, uživajte u toploj vodi i mjehurićima dok perete suđe i učinite sve da zavolite čišćenje.

6. Prije nego se ujutro ustanete, sjetite se što trebate sve napraviti

U knjizi 'The Art of Happiness', Dalaj Lama kaže: ''Svaki dan, dok se budiš, pomisli: Danas sam sretan što sam živ, imam dragocjen ljudski život i neću ga potratiti.''

Postavljanje dnevnih namjera može biti jako korisno. Vaša namjera za taj dan bi mogla  „biti produktivni“ ili „uživati u današnjim lijepim trenucima“ ili nešto određenije kao „reći hvala najdražim osobama“. Ali, to nikako ne bi smjela postati samo još jedna 'to do' lista.

7. Pomažite ukućanima, ali ne očekujte ništa zauzvrat

Pa čak ni hvala. Pokosite travnjak, ali ne očekujte da vam se muž zbog toga zahvali. Umjesto žene napravite krevet, ali ne očekujte da ćete zbog toga od nje dobiti bonus bodove. Međusobno pomaganje, koje ne traži ništa zauzvrat, najviše doprinosi sreći i zadovoljstvu. Čineći dobro drugima, činiš dobro sebi.

Soda bikarbona i ocat očistit će vašu perilicu do savršenstva
Soda bikarbona i ocat očistit će vašu perilicu do savršenstva

8. U danu nazovite barem jednog prijatelja ili člana obitelji

To možete napraviti dok čistite ili šetate psa. SMS poruke i mailovi se ne računaju. Nazovite dragu osobu. Ljudi su društvena bića i istraživanja su pokazala da se osjećamo bolje kada smo u društvu s voljenim osobama.

Woman Talking On Mobile Phone While Ironing

9. Novac potrošite na stvari koje će sakupljati uspomene

Uštedite novac za novi roštilj ili za DVD kako bi svi zajedno mogli navečer gledati filmove i družiti se. Pozovite prijatelje na roštilj, opustite se i zabavite. Ne zaboravite razviti slike kako bi sačuvali lijepe uspomene.

Nemate klimu? Odlični trikovi kako rashladiti prostor i sebe
Nemate klimu? Odlični trikovi kako rashladiti prostor i sebe

10. Svaki dan provedite nekoliko minuta povezujući se s nečim većim od vas

Kakva god bila vaša duhovna uvjerenja, studije pokazuju da je povezivanjem s velikom moći u korelaciji sa srećom. Prije spavanja, provedite nekoliko minuta razmišljajući o nečem većem od vas. Prošećite prirodom. Pišite dnevnik. Stvorite neki 'sveti' prostor u vašem domu. Ako niste duhovni, jednostavno zapalite svijeće, napravite sebi toplu kupku i opustite se uz dobru knjigu. Osjećat ćete se bolje.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru