Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Deset pogrešaka koje radite s automobilom na ljetnom suncu

Deset pogrešaka koje radite s automobilom na ljetnom suncu
1

Vruć automobil užaren od cjelodnevne vožnje ili stajanja na suncu nikako ne biste smjeli prati šamponima. Pranje miniwashem u takvim uvjetima, s hladnom vodom pak može proširiti mikropukotine

VIDEO

Ako uskoro krećete na godišnji i neko bliže ili daljnje putovanje, nije na odmet prisjetiti se osnovnih pravila postupanja s automobilom, kako bi vas naposljetku i doveo na odredište.

Sitnice poput mirisnih borića koje ostavite na nekoj površini ili mušica na staklu, te parkiranja ispod bora ili jele koja pušta smolu, pokvarit će vam i najsunčaniji i najljepši dan. Provjerite stoga sve detalje prije kako vas iznenadna šteta ili kvar, koji ste možda mogli spriječiti, ne bi zatekao nespremne.

POGLEDAJTE VIDEO: Raskošan vozni park naših nogometaša

Pokretanje videa...

02:28

Kotačima ste u moru kod spuštanja čamca s prikolice

Siče: Potraga za nestalim 47-godišnjakom nakon prevrtanja čamca na rijeci Savi

More izuzetno loše djeluje na stražnje ležajeve, kočnice i ostale metalne dijelove. To isto vrijedi i za prikolice kojima se prevoze čamci i koje se spuštaju u more, čak i kod onih kod kojih su posebno zabrtvljeni ležajevi. Razmislite o tome da iznajmite dizalicu jer bi vas mogla u konačnici stajati manje nego da brod spuštate automobilom. 

Niste provjerili nosače za dodatan teret

Krovni nosač svakako treba dobro provjeriti, ponajprije je li dobro i pravilno pričvršćen. Valja obratiti pažnju i na slaganje stvari - teške bi trebale ići dolje, a lagane na vrh. Ne biste vjerovali koliko to utječe na upravljivost automobila, pa primjerice, zaustavni trak može biti dulji, a mogu trpjeti i amortizeri zbog prevelikih sila u zavojima.

Pranje i poliranje vrućeg auta na suncu

Vruć automobil užaren od cjelodnevne vožnje ili stajanja na suncu nikako ne biste smjeli prati šamponima. A isto vrijedi i za poliranje jer inače nastaju oštećenja na laku. Pranje miniwashem u takvim uvjetima, i to s hladnom vodom, može uzrokovati da se mikropukotine same prošire. 

Mirisni borić ostavili ste na komandnoj ploči

Borić je natopljen jakim kemikalijama koje na toplini i izravnoj izloženosti sunca mogu uništiti plastiku u unutrašnjosti automobila. Dozatore postavite tako da se ne okrenu, a mirisne boriće možete gurnuti pod sjedalo.

Spakirajte kofere: Putovanje čini sretnijima nego vjenčanje
Spakirajte kofere: Putovanje čini sretnijima nego vjenčanje

Automobil ste parkirali ispod crnogorice

Smola koja je kapnula na lak do navečer će se stvrdnuti zbog pada temperature, a pokušaj da se ostruže može rezultirati oštećenjem laka. Rješenje, i to jedino, je kupnja preparata za skidanje smole i prepuštanje problema u ruke profesionalaca.

Ne sušite mokri auta

Ako ste čitav auto smočili iznutra i ostavili da se suši na suncu i toplini, vlaga vrlo lako može razlijepiti oblogu krova. Slični ishod biti će ako u njemu ostavite kemijska otapala - nitro razrjeđivač, benzin ili nešto slično. Pare pogubno djeluju na ljepilo i samo biste si mogli napraviti štetu.

Vozite u kupaćima 

Morska voda osim što ostavlja ružne krugove od soli na tapeciranim sjedalima, može se poprilično usmrdjeti. Ne budite lijeni i prekrijte sjedala ručnikom pa tek onda sjednite. Tkanine u vozilima tretirane su kemikalijama koje sprečavaju razvoj bakterija ili gljivica, ali samo do određene granice, pa se plijesan lako stvori.

Zatekla vas je tuča

Residents prepare for the storm by covering their cars with blankets or protective materials.

Ako auto stoji na otvorenom parkingu preko njega prebacite deku i ceradu. Tako auto štitite od pregrijavanja, i osiguravate puno manju štetu u slučaju iznenadnog nevremena praćenog s tučom. 

Vožnja s preniskim tlakom u gumama

Vozite li se s polupraznim gumama nepotrebno ih zagrijavate jer se njihovim savijanjem razvija toplina. To smanjuje vijek gumama, a moguće je i njihovo pucanje.

Mušice uklanjate miniwashem

Mušice na hladnjaku automobila smanjuju i efikasnost klima-uređaja. No pranje miniwashem nije dobro rješenje za ovaj problem. Prejak mlaz oštećuje aluminijske saće hladnjaka zatvarajući put zraku. Lagano perite okomitim pokretima ako je hladnjak dostupan nakon otvaranja poklopca motora ili isperite vrtnim crijevom.

Za mučninu na putovanju dobri su đumbir, grickalice i neka ulja
Za mučninu na putovanju dobri su đumbir, grickalice i neka ulja

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Dnevni horoskop za petak 10. svibnja: Biku cvjeta društveni život, Rak je pod povećalom...
ŠTO VAS ČEKA DANAS?

Dnevni horoskop za petak 10. svibnja: Biku cvjeta društveni život, Rak je pod povećalom...

Pročitajte dnevni horoskop za petak 10. svibnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

'Muž i ja spojili smo prezimena i izmislili naše, potpuno novo'
ŠTO MISLITE O IDEJI?

'Muž i ja spojili smo prezimena i izmislili naše, potpuno novo'

Amerikanci Marcy Donnelly (50) i Chris Buerger (52), spojili su svoja prezimena kada su se vjenčali 2000. godine. Kažu da je počelo kao šala, no na kraju im sve ima smisla
'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'
VRTLARICA, PLESAČICA, NOVINARKA....

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'

Rođena Zagrepčanka Daisy Osmičević (34) s adresom u Vinkovcima osvojila je titulu najljepše mame Hrvatske, a oduševila je svojim nastupom