Obavijesti

Lifestyle

Komentari 6

Detoks od ekrana traje 48 sati

Detoks od ekrana traje 48 sati
1

SAVJETI STRUČNJAKA Nikad nemojte jesti kad ste za računalom, a dobro je i napraviti raspored za čitanje mailova i ‘online’ aktivnosti kako bi se kontrolirali

VIDEO

1. Isključite obavijesti na mobitelu

Studije pokazuju da korištenje društvenih mreža oslobađa dopamin u mozgu i da raste razina kortizola, što dovodi do kompulzivnog obrasca uporabe, koji je sličan i kod drugih ovisnosti. Ako isključite obavijesti, smanjujete mogućnost za to.

Pogledajte video (Vatrogasci 'zapalili' internet):

Pokretanje videa...

00:58

2. Selektirajte sadržaj koji želite čitati

Što se tiče ovisnosti o ekranu, ne radi se o količini vremena već o kvaliteti onoga što radimo. To nazivam digitalnom prehranom, kaže psihologinja dr. Kimberly Young. Dodaje da sadržaj, baš poput prehrane, treba selektirati i pametno birati.

3. Prehrana i korištenje interneta su povezani 

Sjedilački način života utječe na povećanje tjelesne mase zbog nekretanja, ali i stresa. Zato stručnjaci ističu kako je važno odvojiti vrijeme za obrok i ono koje provodimo na internetu. Zbog toga nikad nemojte “grickati” dok ste za računalom.

Ne dajte se zavarati: Slike prije i poslije vrlo lako se 'lažiraju'
Ne dajte se zavarati: Slike prije i poslije vrlo lako se 'lažiraju'

4. ‘Odvežite’ se pa se ponovno povežite 

Kako biste se vratili “normalnom” životu kakav ste imali prije interneta, potrebno je uvesti pauzu. Ona, prema stručnjacima, traje 48 sati. Maknite se od računala i mobitela kad to možete, ali vodite računa da to traje puna dva dana.

5. Maknite se od ekrana prije spavanja

Plavo svjetlo koje emitiraju elektronički uređaji remeti san potiskujući razinu melatonina, hormona koji pokreće tjelesni ciklus spavanja. Zato je važno, prije nego što idete spavati, maknuti mobitel s noćnog ormarića i nabaviti budilicu.

Ličanku (65) prevarili preko WhatsAppa za par tisuća eura
Ličanku (65) prevarili preko WhatsAppa za par tisuća eura

6. Napravite raspored za čitanje mailova 

Baš kao što ograničavate kalorije da biste skinuli kile, ograničite i broj sati koje provodite na internetu kako biste smanjili ovisnost. Odredite vrijeme za provjeravanje e-maila ili razonodu, a ostatak dana uživajte u “offline” aktivnostima.

7. Testirajte ovisnost

Da ste ovisni o internetu, možete saznati uz brzi test. Recimo, ako ste tjeskobni i osjećate paniku te strah ako ne možete pristupiti mreži, bilo bi dobro da potražite pomoć ili napravite detoks. Neki od vanjskih simptoma su sindrom karpalnoga kanala, odnosno trnjenje u području ruke i šake.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna
SVESTRANA BILJKA

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna

Skromna čuvarkuća ima vrlo slična svojstva kao aloe vera, no njezino je djelovanje nešto blaže. Nisu zahtjevne za uzgoj i brzo će se razmnožiti na suhim mjestima, čak i krovovima

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'
VRTLARICA, PLESAČICA, NOVINARKA....

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'

Rođena Zagrepčanka Daisy Osmičević (34) s adresom u Vinkovcima osvojila je titulu najljepše mame Hrvatske, a oduševila je svojim nastupom
VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes
REAGIRAJTE NA VRIJEME

VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes

Od neobično napuhnutog trbuha do mrlja na vratu, niz je znakova koji upućuju na to da se tijelo može približavati stanju koje dovodi do bolesti dijabetesa