Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Osam napuštenih pasa pronašlo je dom nakon što su igrači HNK Rijeka s njima izašli na teren

Osam napuštenih pasa pronašlo je dom nakon što su igrači HNK Rijeka s njima izašli na teren

Nogometaši HNK Rijeka sudjelovali u humanitarnoj akciji 'Udomi me' uoči derbija s Dinamom 10. travnja na Rujevici. Tada su na teren izašli sa 11 pasa koji su se nalazili u azilu Društva za zaštitu životinja Rijeka

VIDEO

Imamo dobre vijesti, odmah nakon utakmice od 8 štenaca, 3 su udomljena, 3 su rezervirana i ostala su samo dva. Njihova mama je mješanka bijelog hrvatskog ovčara, srednjeg rasta, tako da pretpostavljamo da će i štenci biti te veličine kad odrastu. Nalaze se na privremenom smještaju u okolici Rijeke, napisali su volonteri Društva za zaštitu životinja Rijeka na svojoj Facebook stranici brzo nakon utakmice na kojoj su igrači HNK Rijeka na teren izašli sa napuštenim psima i pozvali ljude da ih udome.

U međuvremenu, od 11 pasa predstavljenih prije početka utakmice HNK Rijeka - Dinamo, topli dom je pronašlo njih osam (detalje o troje koji još nisu udomljeni pronaći ćete niže u tekstu).

- Ostala su dva štenca stara 4 mjeseca i kujica Lina koja je bila zvijezda te večeri. Ona ima godinu i pol i jako je živahna. To je ona koju je jedan od igrača vodio na uzici - rekla nam je volonterka Merima Ferk pa se osvrnula na HNK Rijeka, njegove igrače i upravu.

- Igrači skoro svi imaju psa, neki više njih, čak i ljudi iz uprave kluba pa su vrlo empatični po tom pitanju. Pomogli su nam u više navrata - dodala je. 

Inače, na Facebook stranici ovog nogometnog kluba redovito se, uz fotografije s raznih utakmica, nađu i fotke pasa koji traže dom. Između ostalog, tamo su napisali: 'Pas je čovjekov najbolji prijatelj, ne samo zbog izreke, već zato što je dokazano da psi imaju vrlo dobar utjecaj na svoje vlasnike. Šetnja i igra sa psom smanjuju stres i osjećaj usamljenosti te dokazano pozitivno djeluju na mentalno zdravlje. Razmislite o udomljavanju i posjetite azil za napuštene životinje Rijeka na Viškovu!'

Tri sata od eutanazije. Zagrlili su se i čekali... Zbog ove slike su živi: 'Morala sam ih spasiti'
Tri sata od eutanazije. Zagrlili su se i čekali... Zbog ove slike su živi: 'Morala sam ih spasiti'

Nogometaši HNK Rijeka sudjelovali su u humanitarnoj akciji 'Udomi me' uoči derbija s Dinamom 10. travnja na Rujevici. Tada su na teren izašli sa 11 pasa koji su se nalazili u azilu Društva za zaštitu životinja Rijeka. Svaki od dlakavaca je na sebi imao navijačku maramu.

Pogledajte kako je to izgledalo:

- Humanitarna akcija je osmišljena i pokrenuta u svrhu promicanja i podizanja svijesti javnosti o udomljavanju napuštenih životinja. Cilj humanitarne akcije, također, je naglasiti važnost odgovornosti i brige za kućne ljubimce te pojačati interes za donacijama lokalnim azilima za pse - rekli su u HNK Rijeka.

- Ovo nam je bio najveći projekt do sad, a koji su naši psići i tim volonterki odradili besprijekorno. Hvala svima koji su sudjelovali u organizaciji, donatorima MegaMajice na divnim majicama, gledateljima na odličnoj atmosferi, pratiteljima na dijeljenju objava, a najveće hvala klubu NK Rijeka i njegovim igračima na podršci - rekli su u Društvu za zaštitu životinja Rijeka i pozvali ljude da im pomognu koliko tko može.

Presladak prizor iz Ukrajine: Napušteni psi zaštitili tek rođene mačiće i njihovu majku
Presladak prizor iz Ukrajine: Napušteni psi zaštitili tek rođene mačiće i njihovu majku

- Trenutno nam je najveći problem podmirivanje ogromnih veterinarskih troškova. Naime, u kratko vrijeme nam je došlo jako puno štenaca i starijih, bolesnih pasa. Također, potrebna nam je kvalitetna hrana za seniore te medicinska hrana za pse koji imaju problema s probavom - rekla nam je Merima Ferk i zahvalila svima koji im nesebično pomažu.

U svakom trenutku, napomenula, je brinu o stotinjak životinja od kojih se dio nalazi u samom azilu, a dio je na privremenom smještaju. 

Kujica i štenci koji su bili među psima predstavljenima na Rugvici, a jedini još nisu pronašli dom

LINA

'Lina je balkanski gonič, ima lovački instinkt jer u prirodi obožava njuškati i istraživati. Aktivna je i dinamična, tako da bi skrbnici trebali biti ljubitelji prirode, kretanja i imati vremena za Linine potrebe. 

Manjeg je rasta, ima 11 kg, čipirana je, cijepljena i sterilizirana, okoćena je 15.7.2019. S drugim psima se divno slaže, a s ljudima postaje velika mazulja. Udomljuje se gdje već postoji kućni ljubimac jer obožava biti u društvu sa još jednim psom.'

KALA I KATI

One su razigrane sestre stare 4 mjeseca koje će biti srednjeg rasta. Mama im je mješanka Border Collija i bijelog hrvatskog ovčara, a tata labrador, tako barem veterinari pretpostavljaju.

U azilu kažu da su obje jako dobre, vesele, razigrane, socijalizirane... Obožavaju djecu, druge pse, mačke i ostale životinje. Kala je bijela, a Kati krem boje.

Zahvaljujući ovom azilu, oko 300 napuštenih pasa godišnje pronađe dom. Više informacija o azilu te o tome kako možete pomoći - udomljavanjem, donacijama, sponzoriranjem, volontiranjem, kao i kontakt informacije, dostupne su na web stranici zz-rijeka.org.

Računi za donacije 

Žiro-račun, IBAN: HR0223400091117016982 PBZ

Devizni račun: HR9524020061100689037 SWIFT ESBCHR22 ERSTE

'Društvo za zaštitu životinja Rijeka neprofitna je udruga koja djeluje u Rijeci i okolici pomažući odbačenim i izgubljenim životinjama. Udruga je osnovana 1993. godine te skrbi o psima smještenima u skloništu između Viškova i Kastva. U skloništu se za pse svakodnevno brinu volonteri osiguravajući im hranu, svježu vodu i potrebnu veterinarsku skrb.'

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna
SVESTRANA BILJKA

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna

Skromna čuvarkuća ima vrlo slična svojstva kao aloe vera, no njezino je djelovanje nešto blaže. Nisu zahtjevne za uzgoj i brzo će se razmnožiti na suhim mjestima, čak i krovovima

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'
VRTLARICA, PLESAČICA, NOVINARKA....

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'

Rođena Zagrepčanka Daisy Osmičević (34) s adresom u Vinkovcima osvojila je titulu najljepše mame Hrvatske, a oduševila je svojim nastupom
VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes
REAGIRAJTE NA VRIJEME

VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes

Od neobično napuhnutog trbuha do mrlja na vratu, niz je znakova koji upućuju na to da se tijelo može približavati stanju koje dovodi do bolesti dijabetesa