Obavijesti

Lifestyle

Komentari 4

Dijabetes se rjeđe dijagnosticira zbog manje pregleda, a kad dođu često je već uznapredovao

Dijabetes se rjeđe dijagnosticira zbog manje pregleda, a kad dođu često je već uznapredovao

Britanci su procijenili su da je lani četvrtina slučajeva dijabetesa tip 2 ostala neprepoznata. Za Hrvatsku nema podataka, no ljudi se javljaju tek s komplikacijama, kaže dijabetolog dr. Dario Rahelić

VIDEO

Vrlo je realno očekivati da će podaci o broju novih slučajeva dijabetesa tip 2 koji su dijagnosticirani tijekom 2020. godine ukazati na to da je jedan dio ljudi koji imaju dijabetes ostao neotkriven, kao što to pokazuju podaci većine zemalja u svijetu. To ćemo ozbiljnije moći komentirati tek kad dobijemo podatke HZJZ-a o broju novodijagnosticiranih slučajeva, no i naša iskustva nakon prvog lockdowna prošle godine pokazala su da veliki dio pacijenata nije bio u prilici za posjet liječniku obiteljske medicine radi redovne provjere zdravlja i nisu se obavljali redovni sistematski pregledi, na kojima se dijabetes tip 2 zapravo najčešće otkrije - komentira doc. dr. sc. Dario Rahelić, dijabetolog i ravnatelj Sveučilišne klinike za endokrine bolesti i dijabetes 'Vuk Vrhovec' informaciju da su Britanci procijenili kako je lani svaki četvrti slučaj dijabetesa tip 2 ostao 'ispod radara'.  

POGLEDAJTE VIDEO: Pas pomaže u prepoznavanju povećanog šećera ili hipoglikemija

Pokretanje videa...

Pas Korey obožava čarapice 01:16

Godišnje se u Velikoj Britaniji dijagnosticira oko 245.000 novih slučajeva dijabetesa tip 2, dok je lani taj broj bio za 60.000 pacijenata manji, pokazala je studija Sveučilišta Manchester, iako su istodobno porasli brojni rizični čimbenici koji vode do razvoja dijabetesa.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Naime, procjene iz drugog britanskog istraživanja pokazuju da su Britanci nakon prvog lockdowna u prosjeku bili 2,26 kilograma teži, što je danak manjem kretanju i dostupnijoj hrani. Višak kilograma podiže rizik od razvoja dijabetesa, no podaci za Britaniju pokazuju da je broj dijagnoza dijabetesa tip 2 u travnju prošle godine, u vrijeme prvog lockdowna  pao za čak 70 posto. U međuvremenu se ipak povećao, no do kraja godine ostao je na 25 posto ispod uobičajenog broja, prenosi The Sun. 

Štoviše, istraživači su procijenili da dijabetičari imaju čak 88 posto manje šanse da obave redovne preglede koji su ključni za to da se bolest drži pod kontrolom u vrijeme lockdowna nego inače.  Britanski stručnjaci ističu kako su to vrlo zabrinjavajući podaci, jer svako kašnjenje s dijagnozom i početkom liječenja kod dijabetesa nosi više uznapredovalih komplikacija. 

- To je ono što smo i mi primijetili u praksi u proteklih godinu dana: Da nam pacijenti dolaze s težom kliničkom slikom i višim prosjekom glukoze u krvi nego ranije, te sve više njih  s već uznapredovalim promjenama. Zato bih još jednom naglasio da i tijekom pandemije treba voditi računa o tome da obavljamo redovne sistematske preglede te kontroliramo barem osnovne parametre, kao što su tlak, masnoće i razina šećera u krvi. Upravo su redovni sistematski pregledi u tvrtkama, i takve redovne kontrole kod liječnika obiteljske zaštite, najvažniji u otkrivanju dijabetesa tip 2 na vrijeme da se preveniraju, ili barem odgode moguće komplikacije  - kaže Rahelić.

Dodaje kako je to posebno važno jer i Covid-19 nosi povećan rizik od razvoja dijabetesa.

- I sama činjenica da smo dulje vrijeme izloženi povećanom stresu, manjem kretanju i nakupljanju viška kilograma može dovesti do toga da na površinu 'izađu' brojni slučajevi predijabetesa koji su ranije bili neprepoznati. Danas znamo da i Covid-19  vodi većem riziku od povišenih šećera u krvi, za što može postojati niz mogućih uzroka. Na primjer, do toga može dovesti dulja primjena kortikosteroida koji se primjenjuju u liječenju te bolesti. Osim toga, pokazalo se da Covid-19 u značajnom broju slučajeva stvara takav imunološki odgovor organizma kod kojeg se javlja inzulinska rezistencija, koja je inače u podlozi razvoja dijabetesa tip 2 - pojašnjava Rahelić.

Dodaje kako je izuzetno važno prepoznati  dijabetes i započeti s liječenjem na vrijeme, jer faza predijabetesa tijekom koje često još nema izraženih simptoma može trajati godinama, te tako dovesti do toga da se dijabetes prepozna tek nakon što više nije moguće prevenirati ili barem odgoditi komplikacije. 

- U proteklih godinu dana imali smo zapravo povećan broj pacijenata koji se javljaju s komplikacijama koje se mogu odgoditi i tako poboljšati kvaliteta života osoba s dijabetesom ako se dijabetes prepozna na vrijeme. Zato je jako važno voditi računa o redovnim kontrolama zdravlja i ne preskakati ih - zaključuje dijabetolog. 

Simptomi dijabetesa tip 2

U fazi predijabetesa koju obilježava blago povišeni šećer u krvi često nema nikakvih simptoma, ili oni nisu jako izraženi, pa bolest dulje vrijeme može ostati neprepoznata. Svakako obratite pažnju ako se jave: 

- pojačana žeđ, kao i povećana potreba za mokrenjem, posebno noću
- pospanost nakon obilnijih obroka, te česti napadi gladi, uz preznojavanje i drhtanje prije obroka (hipoglikemija)
- smetnje vida i koncentracije
- učestale infekcije, upale i ranice po tijelu, najčešće nogama, posebno ako ne prolaze
- gubitak kilograma koji nije povezan s promjenama u prehrani ili povećanim kretanjem.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru