Obavijesti

Lifestyle

Komentari 21

Dijeta s cimetom: Fini dodatak jelima potiče gubitak kilograma

Dijeta s cimetom: Fini dodatak jelima potiče gubitak kilograma

Cimet uspješno snižava razinu šećera u krvi, ne potičući pretjerano lučenje inzulina. Ukusan je dodatak jelima od mesa i povrća, a ispijanje napitka od meda i cimeta potiče mršavljenje

VIDEO

Upotreba cimeta, kao odlična začina i učinkovita lijeka, spominje se još od davnih dana. Njegovu djelotvornost kod različitih zdravstvenih tegoba potvrdila su i mnogobrojna istraživanja novijega doba.

Tako je utvrđeno da cimet uspješno snižava razinu šećera u krvi, ne potičući pritom pretjerano lučenje inzulina, što je važan faktor uspješna mršavljenja. Redovito provociranje inzulina pospješuje taloženje masnoća u tijelu.

Uporabom cimeta, kažu stručnjaci, lučenje inzulina bit će pod kontrolom, što će omogućiti uspješno topljenje masnih naslaga. Cimet također pomaže kod loše probave te utječe na smanjenje triglicerida i lošega kolesterola u krvi, pokazale su studije. 

Dreamstime

Tijekom dijete s cimetom jede se normalno. Jedino doručak i ručak dodatno uključuju običan jogurt u koji je dodana žlica cimeta. Druga varijanta uključuje štapić ili čajnu žličicu cimeta, skuhanu u pola litre vode. Skuhani napitak treba poklopljen odstajati pola sata, a pije se ujutro na prazan želudac.

Iako se najčešće koristi u pripremi slastica, cimet je također ukusan i zanimljiv dodatak jelima od mesa, povrća, voća i žitarica. Pirjajte ih s cimetom te poslužite uz kus-kus ili rižu.

Naribanu mrkvu i narezani krastavac prelijte preljevom načinjenim od limunova soka, cimeta, đumbira, meda, maslinova ulja i papra. Ova kombinacija, u koju još dodajte vodom namočene grožđice i listiće badema, poslužit će kao ukusan i neobičan međuobrok.   

Med i cimet pomažu mršavljenje

Mršavljenju može pomoći i kombinacija meda i cimeta. Pomiješajte žličicu meda s pola žličice cimeta. Mješavinu prokuhajte u količini vode koja odgovara jednoj šalici. Napitak rastočite u dvije polovice od kojih prvu popijte ujutro - pola sata prije doručka, a drugu pola sata prije odlaska na počinak. Već sam dodatak napitka jelovniku potaknut će mršavljenje, tvrde znalci. 

Primjer jelovnika:

Doručak: zobene pahuljice s medom i cimetom

Užina: integralni keksi s cimetom

Ručak: tjestenina s kravljim sirom, salata

Užina: jogurt s cimetom

Večera: pirjana piletina s povrćem i salatom

Par savjeta:

Cimet je odličan izvor mangana, željeza, bakra i cinka, a bogat je vitaminima C i K. Redovita konzumacija tijekom zimskih mjeseci utječe na povećanje otpornosti organizma.

Jača imunitet pa je idealna pomoć u sezoni gripe, kao i ako želite skinuti kilogram viška.

U slučaju prehlada (no i ako želite potaknuti mršavljenje) napravite mješavinu - skuhajte pola litre vode te u nju dodajte koricu cimeta i nekoliko klinčića pa krčkajte tri minute. Dodajte limun i med pa popijte pola šalice svaka četiri sata.

Ovakva svakodnevna kombinacija uspješno regulira razinu šećera, ubrzava metabolizam, produljuje osjećaj sitosti i tako smanjuje kilograme. Djeluje povoljno na probavni sustav - regulira probavu i smanjuje nadutost, što su česti problemi tijekom mršavljenja.

Odlična je kombinacija i tijekom vježbanja jer osigurava ravnomjeran dotok energije na dulje vrijeme, daje energiju te smanjuje bol i napetost u mišićima.

VIDI OVO: Koji horoskopski znak je najbolji u krevetu?

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 21
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'