Lifestyle

Komentari 1

Dijete vam ima problema sa samopouzdanjem? Evo kako mu možete pomoći da se ohrabri

Dijete vam ima problema sa samopouzdanjem? Evo kako mu možete pomoći da se ohrabri

Hobiji djetetu mogu pomoći i da se lakše uklopi među svoje vršnjake i poveže se s drugom djecom. Primjerice, ako vaš sin voli crtati, a većina dječaka bavi se sportom, potaknute ga da nacrta male sportaše

Naravno da vaše dijete treba da ga ohrabrite, neovisno o tome uči li puzati, bacati loptu ili crtati krug. Međutim, dijete se može toliko naviknuti na to da ga hvalite da neće moći prepoznati kada je zaista za svoj rad zaslužio pohvalu.

POGLEDAJTE VIDEO: Sedam najčešćih grešaka u odgoju

Ne pretjerujte s pohvalama

Ne biste vjerovali, ali dijete može i prepoznati kada pretjerujete u pohvalama pa može početi ignorirati vaše komplimente. Nemojte hvaliti dijete ako napravi nešto što je ionako trebalo napraviti, primjerice, ako opere zube ili prljavu majicu stavi u košaru za prljavo rublje.

Bit će dovoljno da djetetu kažete jednostavno 'Hvala'. Isto tako, umjesto da djetetu kažete 'Tvoj crtež je prekrasan', možete pohvaliti i istaknuti kako je upotrijebio neku boju na crtežu.

Ne spašavajte svoje dijete

Prirodno je da se prema svom djetetu ponašate zaštitnički te da ga želite sačuvati od ozljeda, od toga da ga netko povrijedi ili od toga da sam napravi neku pogrešku.

Međutim, dobro razmislite kada ćete reagirati. Nećete nimalo pomoći svom djetetu ako prisilite nekoga da ga pozove na proslavu rođendana na koju prvotno nije bilo pozvano ili ako od nogometnog trenera tražite da vašem djetetu da više prostora u igri.

Djeca moraju znati da je sasvim normalno da ponekad ne uspiju u svom naumu i da je normalno osjećati se žalosno, tjeskobno ili ljuto, objašnjava dr. sc. Robert Brooks, jedan od autora knjige 'Raising Resilient Children'. Djeca moraju naučiti otklanjati prepreke i nositi se s njima, a ne da ih vi uvijek uklanjate.

Neka samo donosi odluke

Kada djetetu dopustite da samo odlučuje, ono će s vremenom steći povjerenje u svoju prosudbu. Previše kontrole nad djetetovim odlukama nije dobro za njegov razvoj.

Najbolje je djetetu ponuditi dvije, tri opcije među kojima može odabrati. Primjerice, nemojte svog trogodišnjaka pitati što želi za ručak, već ga pitajte želi li tjesteninu, rižu ili krumpir.

Ipak, neka vaše dijete zna da o nekim stvarima odlučujete isključivo vi, na primjer dajte djetetu da odluči koju jaknu želi nositi, a vi odlučite kojom će se aktivnošću baviti.

Podržite dječje interese i hobije

Pokušajte potaknuti dijete da se okuša u različitim aktivnostima kako biste mu pomogli da nađe nešto što zaista voli. Djeca koja uživaju u nekoj aktivnosti ili interesu, ponosna su na svoje poznavanje materije i vjerojatnije je da će biti uspješna i u drugim područjima života. 

Hobiji djetetu mogu pomoći i da se lakše uklopi među svoje vršnjake i poveže se s drugom djecom. Primjerice, ako vaš sin voli crtati, a većina dječaka bavi se sportom, potaknute ga da nacrta male sportaše. 

Najčitaniji članci