Obavijesti

Lifestyle

Komentari 7

Dizano, prhko, slatko ili slano - kako da uvijek dobro ispadne?

Dizano, prhko, slatko ili slano - kako da uvijek dobro ispadne?

Spremate se ovog Uskrsa pripremati razne slatke i slane delicije? Imate savršen recept za dizano tijesto? Ili za prhke kolače? Provjerite! Donosimo vrhunske trikove kuharice Mary Berry

VIDEO

Kako biste dobili savršeno tijesto, rabite digitalnu vagu - pečenje je stvar preciznosti. Mary Berry, autorica brojnih kulinarskih bestselera, posebno voli pripremu tijesta. Osim precizne vage Mary Berry za pripremu najboljeg tijesta savjetuje izbjegavanje maslaca i margarina sa smanjenim postotkom masnoće jer tijesto jednostavno neće biti tako ukusno. Nemojte dodavati niti previše praška za pecivo jer će se tijesto prvo podići, no onda će pasti i pita, torta ili kruh neće uspjeti. 

Upotrijebite optimalan oblik i veličinu kalupa ili lima, a pri pečenju budite posebno oprezni. Ne promatrate li tijesto u zadnjoj fazi pečenja, prepeći će se i biti suho. Kako bi tijesto bilo čim bolje, radite prema provjerenim receptima i pomno ih slijedite te ne zaboravite da su najvažniji sastojci ukusnoga kruha ili kolača ljubav i strpljenje.   

Savršene torte

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Pripremate li tortu, sastojci neka budu na sobnoj temperaturi, a tijesto za pite voli hladnije sastojke. Svako tijesto ima svoje tajne, no neka su pravila univerzalna. Na primjer, kad brašnu dodate tekuće sastojke, pomiješajte ih nožem za mazanje.

Tako će se sastojci ravnomjerno rasporediti, a istodobno toplina vaših ruku neće narušiti lakoću tijesta. Jedan on najvažnijih sastojaka dobrog tijesta je vrijeme te ne tražite najbrži mogući način - radije svaki korak učinite detaljno.

To je posebno važno pri pripremi torti jer je cilj dodati što je više moguće zraka tijekom miješanja sastojaka. Kad napravite tijesto kojim ste zadovoljni, zabilježite dojmove - na primjer, u mojoj je pećnici trebalo pet minuta manje, kaže Mary Berry. 

Počnite sa stilom

  • Za najbolje tijesto upotrijebite svježe sastojke najbolje moguće kvalitete. Brašno, kvasac i prašak za pecivo ne traju vječno te ćete dobiti bolje rezultate ako provjerite rok valjanosti.
  • Prije početka miješanja tijesta očistite radnu površinu i provjerite je li posve suha.
  • Pročitajte recept i pripremite sastojke prije nego što počnete. Ne želite doći na pola puta i shvatiti da je maslac pretvrd ili da se smjesa treba još “odmarati” prije nego što nastavite s receptom. 
  • Pripremite lim kako biste tijesto mogli odmah peći.
  • Zagrijte pećnicu i provjerite temperaturu. Imate li, rabite termometar za pećnicu kako biste bili što precizniji.

Kako ispeći najbolji kruh

  • Sastojci trebaju biti topli, ali ne i vrući jer su to najbolji uvjeti za kvasac. Pustite da se tijesto diže na toplome mjestu.
  • Ako je tekućina koju dodajete previše topla, riskirate da ćete “ubiti” kvasac. 
  • Posljednjih je godina trend raditi s vlažnim tijestom pa dodajte većinu tekućine odjedanput. Želite mekano i vlažno, no ne i gnjecavo tijesto. Kako ga mijesite, tako će se prestati lijepiti za prste pa odolite iskušenju da stalno dodajete brašno. 
  • Miješanje nije polovičan posao. Potrebno je mijesiti tijesto barem deset minuta kako bi dobilo potrebnu gustoću. To razvija gluten iz brašna i daje teksturu. Provjerite je li tijesto spremno za pećnicu na sljedeći način: oblikujte ga u kuglu i pritisnite prstom - tijesto bi se trebalo vratiti kao da je elastično.
  • Tijesto se treba “odmarati” kako bi kvasac učinio svoje. Treba biti mekano i dvostruko veće prije nego što nastavite s receptom. 
  • Pecite kruh na visokoj temperaturi - od 200°C i najviša rešetka dobitna su kombinacija za pečenje kruha. Štruca treba biti čvrsta i zlatno-smeđa izvana te bi trebala zvučati šuplje kad lupnete po donjoj strani.
Uz ove trikove poširana jaja će vam svaki put ispasti savršeno
Uz ove trikove poširana jaja će vam svaki put ispasti savršeno

Torte - lagane, prozračne i savršene

  • Jaja ne smiju biti izravno iz hladnjaka, a maslac mora biti mekan, toliko da možete kroz njega proći nožem bez napora.
  • Miješajte pažljivo, malo po malo, i to tako da pišete broj osam. Pritom upotrijebite metalnu žlicu. 
  • Smjesi za tortu jaja se dodaju postupno i svaki put ju je potrebno istući kako ne bi postala previše tekuća. Ako recept zahtijeva puno jaja, svaki put dodajte i mrvicu brašna.
  • Kako se bliži kraj, tako radite brže - sastojci zaslužni za dizanje počinju djelovati čim dođu u doticaj s mokrim sastojcima. Stoga gotovu smjesu prebacite u kalup, a potom u pećnicu čim prije možete.
  • Smjesa za tortu trebala bi “padati” - ovo možete provjeriti tako da žlicom zagrabite smjesu i žestoko je protresete. Ako smjesa padne sa žlice, u redu je, a ako se zadrži, pregusta je pa dodajte malo mlijeka.
  • Tortu pecite na srednjoj rešetki na 180°C.
  • Provjerite tortu pet-deset minuta prije vremena koje piše u receptu. No nemojte doći u iskušenje i otvoriti pećnicu prije vremena (neka prođe barem 2/3 vremena naznačenog u receptu) ili se torta neće dići.
  • Znate da je gotovo kad je vrh čvrst, ali elastičan, a tijesto se tek počelo odvajati od rubova kalupa. U središte torte gurnite metalni štapić za ražnjiće i ako ga izvučete čistog, torta je gotova. Ako na štapiću primijetite smjesu, vratite tortu u pećnicu i provjeravajte svakih pet minuta.
Napravite slasnu baklavu od oraha, pistacija i puno čokolade
Napravite slasnu baklavu od oraha, pistacija i puno čokolade

Tijesto - tajna uspjeha

  • Za tijesto za pite upotrebljavajte hladni maslac i ledenu vodu. Hladna kuhinjska površina također je obvezna te izbjegavajte raditi na površinama koje su blizu izvora topline, npr. blizu pećnice ili pokraj perilice za suđe.
  • Radite brzo i isprva mijesite samo jagodicama prstiju. Pomaže i ako su vam ruke hladne, a važno je da mijesite tijesto što brže možete. 
  • Stavite li previše tekućih sastojaka, tijesto će biti kruto. Treba vam samo onoliko tekućine da se tijesto poveže.
  • Oblikujte tijesto u disk, a ne u kuglu - tijesto se treba zagrijati prije nego što ga razvaljate jer će se inače raspuknuti, a disk će se zagrijati prije nego kugla.
Thinkstock
  • Pustite da se “odmara” barem 15 minuta u hladnjaku jer se time gluten oslobađa te će se tijesto lakše razvaljati i neće se smanjiti tijekom pečenja.
  • Tijesto razvaljajte na ohlađenoj, lagano pobrašnjenoj površini kako se ne bi lijepilo. Prvo valjajte u jednom smjeru, a onda zakrenite tijesto za četvrtinu kruga i opet razvaljajte te tako ponavljajte dok ne dobijete ravnomjeran oblik.
  • Prije pečenja izbodite tijesto vilicom kako mjehurići zraka ne bi podizali tijesto. Na lim stavite papir za pečenje i kratko ga zagrijte u pećnici. Tijesto pecite 12 minuta, potom maknite papir te pecite tijesto još pet min.
  • Tijesto je gotovo kad je zlatno i čvrsto, a površina bi trebala treba biti suha. 

 

VIDI OVO: Kakve veze imaju jaja s Uskrsom?

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Super trik kako ukloniti korov - jednostavan i prirodan recept
POMAŽE

Super trik kako ukloniti korov - jednostavan i prirodan recept

Ovaj trik pomaže kod korova koji izbija između pločica u dvorištu, ali i onog koji vam raste po vrtu. Kako se radi o prirodnom pripravku, postupak je potrebno ponoviti nekoliko puta

7 seksualnih grijeha: Ove stvari nemojte prakticirati ako želite imati dobar seksualni život
OTKRILI STRUČNJACI

7 seksualnih grijeha: Ove stvari nemojte prakticirati ako želite imati dobar seksualni život

Istraživanje je ukazalo na niz čimbenika koji rezultiraju seksualnim nezadovoljstvom, od nedostatka komunikacije te nedovoljnog znanja o seksualnom zdravlju i užitku
Znate li čemu metalni dio na pakiranju salame zapravo služi?
KOJE OTKRIĆE!

Znate li čemu metalni dio na pakiranju salame zapravo služi?

Među komentarima uz objavu se našlo svega, od onih oduševljenih otkrićem do sumnjičavih. Napišite što vi mislite o ovoj metodi i slažete li se da metalni dio služi za to