Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Djeca će obožavati brokulu i kelj ako ih pripremite sa sirom

Djeca će obožavati brokulu i kelj ako ih pripremite sa sirom
1

Jednostavno neodoljivo: Djeca će najradije pojesti obrok sa sirom ili brokulom, no pripremite li ga na originalan način, svidjet će im se i kelj, a sir ide sa salatom

VIDEO

Jedan od omiljenih dječjih obroka - makarone sa sirom, napravit ćete tako da, nakon što skuhate makarone, u posudi otopite maslac. Dodajte brašno te, miješajući, kuhajte minutu, dvije. Miješajući, ulijte mlijeko i ostavite ga da zavrije te kuha još pet minuta. Maknite s vatre pa dodajte makarone, sir (cheddar, ementaler ili gaudu), peršin, sol i papar. Smjesu prebacite u namašćenu posudu za gratiniranje. 

Pospete li jelo mješavinom krušnih mrvica i parmezana, bit će hrskavije. Pecite oko 30 minuta u pećnici zagrijanoj na 180°C. Osim zapečenih makarona djecu će oduševiti i druga jela, čiji je osnovni sastojak sir. Želite li im poslužiti zdrav, a ukusan obrok, skuhajte rižu te na nju naribajte sir, začinite je maslinovim uljem, limunovim sokom i svježim bosiljkom. Ipak, djeci najmaštovitije varijante obroka uključuju topljeni ili pohani sir te će ih povremeno razveseliti sendviči s topljenim sirom, slaninom i povrćem prema želji. Uz sirne varijante djeca će rado jesti jela na bazi meke i ukusne brokule. 

Za brz i jednostavan obrok pirjajte cvjetove brokule na češnjaku i maslinovu ulju. Umaku dodajte kuhane integralne špagete, parmezan i pinjole. Pripremite li ga u obliku čipsa, čak i kelj lako može postati zanimljiv obrok. Operite listove i pokidajte ih na manje komadiće te začinite maslinovim uljem, solju i paprom. Zatim ih, dok ne postanu hrskavi, pecite u pećnici na 150 Celzijevih stupnjeva.

Čak je i salata ‘slađa’ ako se začini sirom

Kako biste bili sigurni da će dijete pojesti salatu, dodajte joj pohani sir. Deblje ploške sira uvaljajte u brašno pa u razmućena jaja te u krušne mrvice. Kratko pržite na ulju sa svake strane te izvadite na papirati ubrus koji će upiti masnoću.      

Salata od kelja, sira  i badema

Da biste pripremili neobičnu, a hranjivu salatu, kuhane usitnjene listove kelja začinite limunovim sokom, maslinovim uljem i parmezanom. Prema želji dodajte usitnjene bademe. Pirjani kelj možete dodati i lazanjama.

Povrće se najlakše podvali u tortilji

Osim kao omiljeni pire, krumpir će se djeci svidjeti pripremljen i na druge načine. Pecite ga u pećnici na 200°C dok ne postane mekan. Prerežite ga napola i izdubite te nadjenite pirjanim špinatom i svježim (ili kozjim) sirom. Prema želji, pospite orasima pekan. Za drugi ukusan obrok klasični pomfrit začinite maslinovim uljem i parmezanom te pecite na 200°C, dok ne omekša. Baš poput pizze, zanimljive tortille hrana su koju djeca rijetko odbijaju. 

Premažite ih maslinovim uljem i pecite na 220°C dok ne poprime zlatnu boju. Zatim ih nadjenite umakom od rajčice i mozzarelom te pecite dok se sir ne otopi. Djeca će uživati i u tortillama s piletinom, ali i s još jednom namirnicom koju baš ne obožavaju - grahom. Na maslinovu ulju propirjajte luk pa dodajte mrkvu i piletinu. Kratko pirjajte te dodajte kuhani grah i, prema želji, grašak. Nakon desetak minuta mješavini dodajte kukuruz i rajčicu te ostavite da se kuha još desetak min. Smjesom nadjenite tortille.

Štapići s parmezanom

Tijesto za pizzu možete iskoristiti i za pripremu djeci omiljenih hrskavih štapića s parmezanom. Nakon što ste ga uz pomoć mališana zamijesili, premažite ga maslinovim uljem i razdijelite na prutiće. Pospite ih parmezanom te posložite na lim za pečenje namašćen maslacem. Pecite u pećnici na 200°C dok ne poprime zlatnožutu boju.

Brokula s tofuom i đumbirom

Sastojci: luk, 4 češnja češnjaka, 3 žlice maslinova ulja, 2 šalice brokule, tofu, žlica i pol đumbira, 1/4 žličice crvene paprike, 3 žlice škroba, 1/4 šalice sojina umaka

Priprema: Pirjajte luk i češnjak na maslinovu ulju tri-pet min. Dodajte tofu narezan na kockice, đumbir, papriku i brokulu te kuhajte još šest-osam min. U drugoj posudi izmiješajte kukuruzni škrob, sojin umak i vodu te dodajte mješavinu brokuli i siru. Kuhajte dok se umak ne zgusne. Poslužite s rižom. 

Omlet sa sirom i začinima

Sastojci: 2 jaja, 50 g naribanog sira, parmezan, 15 g maslaca, sol, papar, žlica začinskog bilja (peršin, vlasac)

Priprema: Istucite jaja pjenjačom te im dodajte začine. U tavi rastopite maslac i dodajte jaja.  Nakon što vanjski rub omleta otvrdne, a sredina je još meka, jaja ravnomjerno pospite sirom. Pecite još pola minute te preklopite omlet. Pospite ga parmezanom pa poslužite uz miješanu salatu.

Gurmanski calzone

Sastojci: tijesto za pizzu, pelati rajčice, 100 g šunke, 100 g ricotte, 1/4 šalice mozzarele, bosiljak, jaje, sol, papar

Priprema: Zagrijte pećnicu na 200°C. U zdjeli dobro izmiješajte pelate, šunku, nasjeckanu svježu rajčicu, ricottu, mozzarelu, bosiljak, sol i papar. Tijesto podijelite na četiri jednaka dijela te ih razvaljajte u krugove. Nanesite nadjev na četvrtinu tijesta, a rubove premažite jajima. Zatim presavijte tijesto i rubove čvrsto pritisnite zajedno. Calzone premažite jajima i pecite ih oko 20 minuta na 180°C, dok ne poprime zlatnožutu boju. 

Kremasta juha od graha

Sastojci: 200 g kuhanoga graha, luk, češanj češnjaka, mrkva, žličica brašna, sol, papar, peršin, povrtni temeljac, 2 žlice vrhnja.

Priprema: Propirjajte luk na malo maslaca pa dodajte nasjeckanu mrkvu i češnjak. Mješavini dodajte brašno i kratko propržite. Svemu dodajte oko pola litre temeljca i grah. Začinite solju, paprom i peršinom te kuhajte na srednjoj vatri dok povrće ne omekša. Gotovu juhu izmiksajte pa joj dodajte kiselo vrhnje koje ste razrijedili s dvije žlice juhe.


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Možete li prepoznati koja žena na fotografiji upravo ima infarkt
PRIPAZITE NA OVE ZNAKOVE

Možete li prepoznati koja žena na fotografiji upravo ima infarkt

Svi simptomi srčanog udara Linde Johns, američke književnice, su oni koji bi mogli biti - i često jesu, odbačeni od strane zdravstvenih djelatnika, a kamoli ljudi koji ih imaju

Mnogi griješe u oporuci: Ovo su dvije stvari koje nikada ne biste trebali uvrstiti u taj dokument
EVO NA ŠTO PRIPAZITI!

Mnogi griješe u oporuci: Ovo su dvije stvari koje nikada ne biste trebali uvrstiti u taj dokument

Kako biste bili sigurni da će se vaša volja provesti na način na koji želite, sastanite se s profesionalcem kako biste stvorili oporuku koja će biti od koristi vama i vašim najmilijima bez ikakvih zabluda i iznenađenja
Boja moći za svaki horoskopski znak: Saznajte koja je vaša
IDEALNA NIJANSA

Boja moći za svaki horoskopski znak: Saznajte koja je vaša

Od Ovna do Ribe, svih 12 znakova Zodijaka povezano je s različitim stvarima, kao što su određene kvalitete, karakteri, afiniteti, planeti, pa čak i boje