Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Djeca i manjak samopouzdanja: Prepoznajte i pomozite malcima

Djeca i manjak samopouzdanja: Prepoznajte i pomozite malcima

Destruktivne i samokritične misli najgora su dječja navika, a poticanje takvog ponašanja dolazi u obliku kritika od odraslih kao što su 'ništa ne možeš napraviti kako treba', kao i loši roditeljski primjeri

VIDEO

Samopoštovanje je presudno za dječje akademske uspjehe, sudjelovanje, bavljenje aktivnostima, društvene odnose i, na kraju, njihov osjećaj dobrobiti.

Djeca s niskim samopoštovanjem obično su sramežljiva i zatvorena u sebe, sa samonametnutim ograničenjima i fiksnim načinom razmišljanja. Oni s visokim samopoštovanjem oduševljeni su, aktivni, osjećaju veći osjećaj vrijednosti i, što je možda najvažnije, osjećaju se ugodno u svojoj koži, objašnjavaju psiholozi za Positive Psychology.

POGLEDAJTE VIDEO: Odgoj bez mobitela i tableta

Pokretanje videa...

Obitelj Lukač odgaja djecu bez mobitela i tableta 01:26

Odmah reagirajte

Glup sam, ne znam to, mrzim se, da se barem nisam rodio... i druge samodestruktivne dječje izjave najbolje je odmah iskorijeniti, napominju dječji psiholozi. Negativno zaključivanje o sebi mnogo je gore od ostalih loših navika, poput grickanja noktiju, jer izravno napada djetetovu osobnost i može utjecati na doživotno poimanje samog sebe.

Nedostatak samopouzdanja, loše raspoloženje, depresija, otežano sklapanje prijateljstva i ljubavnih veza, loše ocjene i neuspjesi na poslu - samo su neke od štetnih posljedica negativnih misli i rečenica koje upućuju na lošu sliku o sebi. Stručnjaci upozoravaju roditelje kako moraju odmah reagirati i napraviti 'plan akcije' kako bi pomogli djetetu da prestane s lošom navikom. 

Bitno je da peru ruke: Otkrili da djeca dotaknu 186 stvari u danu
Bitno je da peru ruke: Otkrili da djeca dotaknu 186 stvari u danu

Pohvale i riječi potpore ne treba podcjenjivati jer one imaju veliku moć, kao i druženje s djetetom te pokazivanje pažnje i ljubavi. Prvi korak u tome je saslušati probleme te pokazati djetetu kako nisu nerješivi.

Samo najbolje o djeci

Iskoristite svaku priliku da pred drugima pohvalite dijete u njegovoj nazočnosti. Čuje li kako govorite prijateljima kako je sposobno, pametno ili dobro, brže će se naučiti cijeniti. 

Tjeranje tamnih oblaka

Kroz igru i smijeh objasnite djetetu kako biste htjeli da prestane sa samodestruktivnim komentarima. Prikažite mu negativne misli kao tamne oblake i naučite ga kako ih otjerati samouvjerenim mišljenjem. 

Ugovor o nenapadanju

Sklapanje ugovora o zaustavljanju negativnih rečenica potaknut će dijete da stvori pozitivno mišljenje. Čujete li ga kako govori da je glupo ili nesposobno, odmah ga zaustavite i podsjetite na ugovor. 

Vaša djeca odbijaju sve zdravo: Evo kako da zavole te namirnice
Vaša djeca odbijaju sve zdravo: Evo kako da zavole te namirnice

Vlastiti primjer 

Čuje li dijete oca i majku kako govore negativno o sebi, i ono će se početi doživljavati kao nesposobnjaković. Dijete mora znati da je voljeno u dobru i u zlu, napominju psiholozi. Neka mu pogreške budu poticaj da ih ispravi u budućnosti i da nešto na njima nauči, a ne upadne u ponor tuge i mržnje prema samom sebi.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru