Lifestyle

Komentari 3

Na ovaj način dijete otkriva da je pod stresom zbog izolacije

Na ovaj način dijete otkriva da je pod stresom zbog izolacije

Iako su odrasli često usredotočeni na sebe i svoje probleme, ponekad zaboravljaju da brige i vijesti iz njihova svijeta dopiru i do djece te utječu na njihovo psihičko stanje

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Djeca i ekrani u izolaciji: Jesu li sad svi postali 'loši' roditelji?

Korona virus je dramatično promijenio dnevnu rutinu milijuna djece u svijetu. Čak i ako živite u zemlji u kojoj nema puno zaraženih, a pritom se trudite filtrirati vijesti koje vaše dijete čuje ili vidi, život je svejedno drugačiji, piše HuffPost.

POGLEDAJTE VIDEO:

Na puno je načina svakodnevica stresna i teška, a više od trećine odraslih Amerikanaca tvrdi kako je pandemija utjecala na njihovo mentalno zdravlje. To osjećaju čak i vrlo mala djeca.

- Ovo je stresno razdoblje i nikad prije nismo iskusili nešto ovakvo - kaže Rachel Busman, direktorica Child Mind Institute’s Anxiety Disorders Center. Ističe kako djeca često ne izražavaju emocije na način kako to odrasli očekuju, te donosi pet najčešćih simptoma da je dijete pod stresom.

Razdražljivi su

- Djeca, osobito mlađe dobi, vrlo su intuitivna i perceptivna, pa ako su odrasli u njihovom životu napeti jer su izgubili posao, anksiozni su zbog izolacije i rada od kuće, djeca to primijete i sami se tako osjećaju. Ako su vam djeca više razdražljiva nego inače, to je znak da nešto nije u redu - pojašnjava stručnjakinja za dječji razvoj Denise Daniels.

Busman naglašava važnost toga da roditelji obrate pažnju na ponašanje djece. Dijete također ima teških trenutaka tijekom dana i normalno je očekivati da osjećaju stres, tjeskobu i dosadu, a to su normalne reakcije na nenormalnu situaciju. No ako su takve promjene učestale, to može biti znak da nešto nije u redu.

Ako imate osjećaj da se vaše dijete bori, razgovarajte s njim i motivirajte ga da na komad papira napiše koje su se sve promjene dogodile u njegovom životu. Savjetuje to Denise Daniels u svom besplatnom vodiču kako pomoći djeci da se lakše nose s COVID - 19 samoizolacijom. Pitajte djecu žele li o čemu razgovarati vezano uz pandemiju i iskreno im odgovorite na njihova pitanja.

Vraćaju se starim navikama i ponašanjima

- Često vidimo regresivno ponašanje, osobito kod jako male djece - navodi Daniels pojašnjavajući kako u takvim situacijama djeca koja su naučila obavljati nuždu na zahodu iznenada to prestaju raditi i vraćaju se u prethodno razdoblje pelena, a neki mališani imaju češće tantrume za koje ste već mislili da su daleko iza vas. Mogu početi cuclati palac, a starija djeca igraju se igračkama koje su prerasli prije nekoliko godina.

Regresija je mehanizam koji djeci omogućuje lakše snalaženje u teškim situacijama i nužno ne predstavlja problem, no znak je da roditelj treba obratiti pozornost. Ne zaboravite pitati malu djecu kako se osjećaju i nastavite s tim razgovorima i kako vrijeme odmiče da biste znali o čemu razmišljaju.

Mijenjaju navike spavanja i hranjenja

- To može biti nezgodno, osobito jer se vrijeme spavanja vjerojatno pomaknulo radi drugačijeg rasporeda. Ipak, ako vaše dijete ili tinejdžer spava više ili manje nego što je to za njega uobičajeno, provjerite kako se osjeća - savjetuje Busman.

Ako djeca ostaju budna do kasnih sati, je li razlog to što ne mogu zaspati zbog tjeskobnih misli? Spavaju li puno više nego prije? To su promjene na koje valja obratiti  pažnju kao i na promjene u njihovom apetitu. Jedu li više ili manje? Odjedanput su postali izbirljivi? Ako imate bilo kakvih dvojbi, bez oklijevanja nazovite svog pedijatra.

Previše su pred ekranima

Djeca ovih dana više vremena provode pred ekranima nego prije. Ne samo da je to u redu, nego je i pitanje mentalnog zdravlja i preživljavanja. Pa ipak, ako vaše dijete koristi ekrane kao emocionalnu odstupnicu, to može biti znak da se teško nosi sa situacijom.

- Ako se dijete ili tinejdžer povlači, izolira od ostatka obitelji, to je svakako razlog za zabrinutost. Ako vaše dijete odbija priliku za interakciju s članovima obitelji ili više ne komunicira s prijateljima, ne zove ih, provjerite što se zbiva - savjetuje Busman.

Vaš posao roditelja uključuje kontrolu vremena koje dijete provodi pred ekranima i za što ih koristi. Je li to za opuštanje, zabavu ili samo da popuni vrijeme kojeg ima napretek. Ili je, možda, riječ o pokušaju da se emocionalno isključi iz svega?

Ako djeca inzistiraju da im treba kutak u kojem će boraviti u tišini, Daniels sugerira da im ga stvorite. U taj kutak možete staviti jastuke, loptice za stiskanje ili dnevnik koji će pisati kako bi se umirili. Pokušajte održati njihov društveni angažman da se zahvaljujući tehnologiji približe školskim prijateljima. Možete zamoliti djedove i bake da telefonski čitaju najmlađima bajke pred spavanje i na taj način se povežu s mališanima.

Pretjerano su vezani uz vas

- Učestali simptom tjeskobe kojeg pojedinci često zanemaruju, jest pretjerana fizička povezanost djeteta s roditeljem. Možda je mališan pod stresom, frustriran je ili tužan i zato želi biti što bliže roditeljima, pa čak i u ovoj situaciji kad provodite više vremena zajedno nego što ste to činili ikad prije. Možda tako traže način za upravljanje kompliciranim emocijama - kaže Daniels.

Savjetuje da mališanima omogućite ispušni ventil, bilo da je to plesanje, crtanje ili čak plakanje ako osjećaju potrebu za tim.

- Ovo je odlično vrijeme i da se emocionalno povežete sa svojom djecom te da utječete i modelirate njihovo ponašanje - kaže Daniels. Imate li dobre metode za upravljanje stresom, poput joge ili meditacije? Ako je odgovor potvrdan, naučite tome i svoju djecu. A onda imajte na umu i sljedeće:

- Djeca su vrlo otporna. To znači da uz kvalitetnu potporu djeca mogu izaći i iz najteže vrste stresa i biti dobro - zaključila je Busman.

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Četiri najbolje igre koje će vaše mališane zabaviti u karanteni

POGLEDAJTE VIDEO (Boris Banović) #ZAJEDNO24SATA:

Najčitaniji članci