Lifestyle

Komentari 1

Djeca vrište? Igra, rekreacija i bojanje smanjuju anksioznost

Djeca vrište? Igra, rekreacija i bojanje smanjuju anksioznost

Nema veze što se djeca igraju, podijelite s njima svoju djetinju stranu ili izađite i bavite se zajedno sportom. Djeca će biti mirnija, a svakako ćete i vi osjetiti smanjenu napetost

Tijekom ovih nemirnih vremena, stres za obitelji je velik. I roditelji i djeca osjećaju zabrinutost zbog svoje budućnosti.

Dugotrajna izloženost stresnim događajima doprinosi riziku razvoja anksioznog poremećaja, pa je važno je izbjeći razvoj anksioznosti, posebno kod djece.

Obitelji zato proaktivno mogu djetetu na razne načine olakšati taj pomalo neugodan osjećaj, i vratiti osjećaj povezanosti i radosti. Provode li članovi obitelji vrijeme zajedno, i imaju zajedničke aktivnosti, stvaraju se mogućnosti za otvoreni razgovor, te se pojačava osjećaj veselja i stvara osjećaj dosljednosti - sve prijeko potrebne vještine koje danas sutra pomažu "umiriti" stres i neizvjesnost.

Pogledajte video 

 

Evo četiri načina kako kroz obiteljska druženja i rutine možete zaustaviti strah:

1. Započnite svakodnevnu praksu zahvalnosti

Istraživanja pokazuju da ljudi koji sudjeluju u aktivnostima koje potiču osjećaj zahvalnosti imaju porast osjećaja sreće i smanjenje negativnih emocija. Međutim, bez dosljednosti, pozitivni učinci se s vremenom gube. Obitelji zato mogu uvesti praksu izražavanja zahvalnosti za vrijeme obiteljskog obroka ili upotrebe nekog oblika zahvalnosti poput ploče ili bilježnice. Pred spavanje možete zapisati za što ste zahvalni taj dan. 

2. Doza umjetnosti 

Postoji razlog zašto dječji psiholozi potiču djecu da izraze svoje osjećaje crtežima, a neki stomatolozi potiču bojanje prije termina kako bi djeci olakšali tjeskobu. Vjerojatno ste i sami svjedočili djetetovoj koncentraciji dok boja, i kasnijem ponosu dok pokazuje svoje djelo. 

Iako se većina najnovijih istraživanja fokusira na bojanje, terapeutske prednosti pokazale su se kroz mnoge vrste umjetničkog stvaranja. Zato, bez obzira imate li vještine poput vještih slikara ili jedva crtate neki lik, prikupite bojice i flomastere i počnite stvarati zajedno sa svojom djecom.

3. Potaknite kućnu igru

Igra pomaže djeci da se odmore i oslobode od stresa. Zato je važno stvoriti kućno okruženje koje potiče i podržava igru.
Iako se mlađa djeca mogu činiti zaštićenijima od izravnog utjecaja trenutnih događaja, još uvijek se suočavaju s anksioznošću koju im mogu prenijeti i roditelji. Ostavite ih da se igraju, a u igru se ponekad možete uključiti i vi. Iako simbolična, igra može biti jednostavno pretvaranje, a ona je osnova koja će pomoći djeci u razumijevanju događaja iz svijeta oko njih. Uključite i tinejdžere u igre koje pokreću maštu.

4. Obiteljska kondicija je prioritet

Određivanje vremena za obiteljsku rekreaciju je učinkovit način jačanja obiteljske veze, istovremeno oslobađanje od stresa i anksioznosti. Samo 15-30 minuta lagane do umjerene aerobne aktivnosti već opušta mišiće i potiče lučenje serotonina. Obiteljski "fitness" ne mora biti kompliciran, ali mora biti dosljedan. Bilo da se radi o jogi, šetnji ili vježbanju, obavežite se i držite sve članove obitelji odgovornim za sudjelovanje nekoliko puta tjedno.