Obavijesti

Lifestyle

Komentari 27

Dječak (8) se bori s rakom: 'Ne plači mama, opet ću pobijediti'

S dvije godine mu je dijagnosticiran Ewingov sarkom, kojeg je nakon 14 krugova kemoterapije i 31 protonskog zračenja pobijedio. Tumor se vratio, ali Jaxon se ponovo bori i bodri svoju obitelj

VIDEO

Kad je Jaxon Dugger imao dvije godine, njegovi roditelji, Cody i J'Cinda, primijetili su da ima problema s hodanjem i da često pada.

Nakon posjeta liječniku u rujnu 2012. otišli su na rendgen koji je otkrio da Jaxon ima tumor na mozgu, što je potvrđeno i biopsijom. Poznat kao Ewingov sarkom, u pitanju je bio tumor koji utječe na dio mozga koji kontrolira motoričke funkcije.

Ewingov sarkom je rijedak rak koji se javlja obično u kostima ili mekom tkivu oko kostiju. Najčešće se pojavljuje u kostima ruku, nogu ili u zdjelici. Simptomi uključuju bol i oticanje područja na kojem se pojavio sarkom, vrtoglavicu, povišenu temperaturu i neobjašnjivo slomljene kosti. 

Nakon što je išao na operaciju na kojoj su mu kirurzi odstranili tumor, prošao je još i 14 krugova kemoterapije i 31 protonsko zračenje. Jaxon je nakon svih tretmana proglašen zdravim djetetom.

Waiting patiently for blood transfusion.

Posted by J'Cinda Dugger on Wednesday, November 21, 2012

Vrlo učinkovit oblik radioterapije, protonsko zračenje koristi visoku energetsku zraku protona, umjesto visoke energije X-zraka, dajući ciljanu dozu kancerogenim područjima. Protonsko zračenje je jako učinkovito kod liječenja karcinoma u područjima lubanje i kralježnice.

J'Cinda je rekla da je za to vrijeme Jaxon doživio neke od najtežih nuspojava zračenja i steroidnih lijekova na kojima je bio. Dječak je težio 34 kilograma, čak tri puta više u odnosu na prosječnu težinu djece u toj dobi, usprkos gubitku apetita.

Izliječili rak kože na miševima: Cjepivo je 100 posto uspješno
Izliječili rak kože na miševima: Cjepivo je 100 posto uspješno

- Proveo je devet tjedana u bolnici samo pokušavajući ponovo naučiti hodati, pokušavajući jesti - rekla je J'Cinda. 

Određeni lijekovi protiv karcinoma i steroidi mogu uzrokovati zadržavanje soli i gubitak kalija iz tijela, što može uzrokovati nadutost i dobitak težine. Bez obzira na nuspojave, Jaxon je bio zdrav.

Ali samo nekoliko mjeseci kasnije, liječnici u Hollisu u Oklahomi, rekli su Duggerima da su našli nakupinu kod Jaxonovog mozga te je u ožujku 2014. poslan na rendgen. Pokazalo se da je nakupina narasla te je Jaxon treći put išao na operaciju mozga, nakon koje su kirurzi Jaxonovim roditeljima rekli da je ponovo u pitanju Ewingov sarkom, što znači da se tumor vratio, i to agresivno.

Njegova majka J'Cinda je izjavila da je Jaxon taj koji im podiže duh i daje snagu za daljnju borbu te ih uvjerava da će pobijediti taj rak - iako ima samo 18 posto šanse za preživljavanje.

Liječniku ako teško dišete, trnu vam ruke i noge, koči vas vrat
Liječniku ako teško dišete, trnu vam ruke i noge, koči vas vrat

Prema istraživanju provedenom u St Jude dječjoj bolnici, oko 70 posto djece s Ewingovom sarkom se izliječi.

Međutim, među tinejdžerima između 15 i 19 godina, stopa preživljavanja pada na oko 56 posto. Kad se tumor proširi cijelim tijelom, stopa je manja od 30 posto. Studija iz bolnice pokazala je da za pacijente s recidivnim Ewingovim sarkomom, petogodišnji opstanak bez ponovnog recidiva, je oko 18 posto.

This little boy is my hero!

Posted by J'Cinda Dugger on Friday, May 24, 2013

Danas, s osam godina, Jaxon se i dalje bori. Doktori mu svaka dva tjedna daju kemoterapiju putem katetera kirurški umetnutog u skalp.

- Ne mogu se sjetiti vremena kad je plakao ili se borio s njima kad je trebao dobiti kemoterapiju - prisjeća se J'Cinda.

Bez obzira radi li se o pretragama, rendgenu ili nečem trećem, Jaxon samo sjedi. I tako otkad je imao dvije godine, rekla je J'Cinda.

I ona i medicinska ekipa u Jimmy Everest Centru za rak i bolesti krvi kod djece u Oklahomi rekli su kako je Jaxon i dalje pozitivan unatoč njegovim kušnjama i nevoljama.

J'Cinda je ispričala kako je to izgledalo kad su dobili vijest da se Jaxonu vratio rak. Jaxon je bio taj koji ih je pokušavao razveseliti.

- Plakala sam kad mi je rekao: 'Mama, nemoj plakati, pobijedio sam ga jednom, pobijedit ću ga opet' - prisjeća se.

Obiteljski prijatelj je postavio GoFundMe stranicu kako bi pomogao pokriti troškove Jaxonovih medicinskih računa.

VIDI OVO! 5 jesenskih trendova koji vladaju modnim pistama.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 27
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'