Lifestyle

Komentari 1

Dječje bolesti: Upala ljeti vreba iz prljavog mora i od insekata

Dječje bolesti: Upala ljeti vreba iz prljavog mora i od insekata

Crijevne viroze haraju ljeti, većinom nisu opasne, a uz laganu hranu i puno tekućine brzo prođu. Ljeti su češće I infekcije kože. Mogu biti povezane sa znojenjem i trenjem

Među češćim problemima zbog kojih roditelji ljeti dolaze pedijatru su proljev i povraćanje, što je najčešće povezano s enterovirozama, kaže dr. med. Vjera Žuvela iz Doma zdravlja Dubrovnik.

- One obično prolaze i bez lijekova, osim onih za snižavanje temperature - kaže dr. Žuvela. Dodaje kako je važno da dijete pije dovoljno tekućine, ili jede juhe, kako ne bi dehidriralo, te da jede laganu hranu. Ako je dijete, nakon što mu spustite temperaturu, dobre volje, hoće malo jesti i nije klonulo, ne treba se zabrinjavati. Kod djece između šest mjeseci i dvije godine ljeti se češće javlja i trodnevna groznica, s temperaturom koja raste do 40 stupnjeva. Prije se mogu javiti umor i malaksalost, a tijekom bolesti i proljev.

- Najčešće prolazi nakon tri do pet dana, bez lijekova, osim za snižavanje temperature. Pred kraj se javlja osip, koji ne svrbi, pa ga najčešće ne treba tretirati kremama - kaže liječnica. Dodaje da kod tih bolesti intervencija liječnika najčešće nije potrebna. No dobro je da djecu mlađu od dvije godine barem pogleda. Obavezno se pak treba javiti liječniku ako temperatura ne prolazi, ili ako se javljaju i drugi simptomi.

- Bilo je ljeta kad smo imali slučajeve težih bolesti, poput virusnog meningitisa, ali to nije često - kaže liječnica.

Ljeti su češće infekcije kože. Mogu biti povezane sa znojenjem i trenjem, pa se na pregibima kože može javiti osip. Ta mjesta treba prati vodom, bez agresivnih sapuna te zaštititi odgovarajućom kremom.

- Infekcija se može javiti i nakon što je dijete češalo mjesto uboda insekata. Stvara se vodeni plik, a kad ga dijete izgrebe, i krastica. Kako se takve ranice mogu proširiti, u dogovoru s liječnikom treba nekoliko dana mazati kožu antibiotskim kremama - kaže dr. Žuvela.

Ljeti su česte i kožne infekcije, pa i zbog onečišćenja mora.

- Zagađenje mora može uzrokovati i konjunktivitis. Ako primijetite da dijete često trlja oči jer ga svrbe ili peku, ili se javljaju suzenje i ljepljivi krmelji u kutu, posjetite liječnika, koji će prepisati antibiotske kapi ili kremu - zaključuje pedijatrica.

Ubodi insekata najčešće ne izazivaju jake reakcije, no povećani je rizik od uboda u predjelu glave ili višestrukih uboda. Opasni su posebno ubodi osa i pčela. Ako se oko mjesta uboda jave osip i svrbež te oticanje grla i jezika, uz ubrzani puls, mučninu, povraćanje, proljev i vrtoglavicu, odmah se javite liječniku.

PRVA POMOĆA ZA RANE

Imajte sredstvo za dezinfekciju manjih rana, gazu i flastere te prašak za rane ili mast s antibiotskim djelovanjem.

KORISNI LIJEKOVI

Dobro je imati i lijek za snižavanje temperature, te lijek protiv bolova za iznenadnu zubobolju.

TOP 5 SAVJETA ZA IZBJEGAVANJE ZDRAVSTVENIH TEGOBA

1. Nudite im vodu

Vodite računa o tome da djeca piju tekućinu i potičite ih da piju po malo tijekom cijelog dana. Naime, djeca se mogu zaigrati i zanemariti osjećaj žeđi, pa se roditelj treba brinuti o tome.

2. Klonite se sunca

Ne izlazite s djetetom između 10 i 16 sati. Ako baš morate izaći, zaštitite dijete kapicom i odjećom te namažite kožu zaštitnom kremom. Nastojte se zaustavljati u klimatiziranim prostorima.

3. Zaštitite kožu

Pripazite da su pregibi na koži djeteta uvijek čisti i suhi i zaštitite ih odgovarajućom kremom. Ne kupajte se na ‘sumnjivim’ plažama, a ako se pojavi osip, izbjegavajte izlagati dijete suncu.

4. Dobro perite voće

Izbjegavajte hranu koja se priprema na ulici, ili se kupuje na štandovima na kojima nema odgovarajućih uvjeta za čuvanje hrane. Dobro operite voće prije nego što ćete ga dati djetetu na ulici ili na plaži.

5. Higijena je bitna

Potičite dijete da češće pere ruke, pogotovo prije jela, kako biste izbjegli moguću zarazu salmonelom. Ne kupujte sladoled i kolače ako niste sigurni u to da su ispoštovani svi higijenski uvjeti.

Najčitaniji članci