Obavijesti

Lifestyle

Komentari 25

Tata mu tajno donirao bubreg: 'Nisam htio pokopati svog sina'

Otac iz Engleske je mladom kuharu spasio život nakon što mu je tajno darovao bubreg. Sin Lewis nikako nije htio uzeti bubreg od živog donora, a onda se otac 'snašao'

VIDEO

Scott Morlen (56) nije rekao svom sinu Lewisu (26) da se registrirao za donora bubrega jer je znao da će njegov sin odbiti bubreg voljene osobe.

Lewis iz Brightona borio se s problemima s bubrezima od svoje 11. godine, a sa 17 godina mu je dijagnosticirana bolest bubrega nefropatija IgA.

S tim stanjem je živio gotovo cijelo desetljeće sve do prošle godine kad su mu bubrezi prestali funkcionirati. Zbog toga se osjećao 'kao da je već umro i da samo nosi sa sobom svoje tijelo'. 

FATHER GIVES SON KIDNEY

Lewisu je dijagnosticirana Henoch-Schonleinova purpura (HSP) kad je imao 11 godina. HSP uzrokuje upalu i curenje malih krvnih žila u tijelu. Većina ljudi se oporavi, međutim, česta komplikacija je oštećenje bubrega koja može dovesti do kronične bolesti bubrega, pa čak i do otkazivanja organa.

Osam godina nakon njegove HSP dijagnoze, Lewisu je rečeno da ima IgA nefropatiju.

Lewis je morao uzimati lijekove za snižavanje krvnog tlaka, ali je ipak uspio raditi 12 sati u smjenama i igrati ragbi u slobodno vrijeme. Međutim, u rujnu prošle godine, kad se preselio u Worthing u Sussexu, njegovo zdravlje se pogoršalo.

Bakterije u crijevima mogle bi biti 'krivac' za kronični umor
Bakterije u crijevima mogle bi biti 'krivac' za kronični umor

Nakon što se prijavio kod novog liječnika, Lewis je poslan na rutinsku kontrolu krvi. Rezultati su pokazali da je pala funkcija bubrega, a razina kalija, kreatinina i ureje bila daleko previsoka.

Kreatinin je otpadni proizvod koji se proizvodi kada mišići koriste energiju. Zdravi bubrezi filtriraju kreatinin te izbacuju iz tijela putem urina. 

Lewis je odmah otišao na hitnu gdje su daljnji testovi otkrili da je njegova bubrežna funkcija samo devet posto. Funkcija bubrega opisuje kako dobro rade bubrezi. Ako čovjek ima dva zdrava bubrega, onda čovjek ima 100 posto bubrežne funkcije. Ako padne ispod 15 posto, pacijent treba dijalizu ili transplantaciju.

Epiduralna pošla po zlu: 'Sada se teško krećem i trpim bolove'
Epiduralna pošla po zlu: 'Sada se teško krećem i trpim bolove'

Doktori su pokušavali kontrolirati njegovo stanje dijalizom na kojoj je Lewis dnevno provodio nekoliko sati. Dijalizom se uklanja višak otpada i tekućine iz krvi kada bubrezi to ne mogu samostalno raditi.

- Prije nego što mi je tata dao bubreg, bilo je jasno da se moje stanje iz dana u dan pogoršava. Bio sam na posuđenom vremenu, a bubrezi su sve lošije i lošije radili - rekao je Lewis.

Odbijajući 'pokopati svog sina', otac petero djece, Scott se prijavio da postane Lewisov donor bubrega, a sinu ništa nije rekao. Prošao je 15 različitih testiranja kako bi se potvrdilo da je odgovarajući donor. 

FATHER GIVES SON KIDNEY

Tata Scott mu je otkrio da je on donor mjesec dana prije transplantacije, a sad, osam tjedana nakon uspješne operacije obojica se dobro osjećaju. Lewis, koji je živio na 'posuđenom vremenu', u svibnju je bio na šestosatnoj transplantaciji bubrega. 

- Kad mi je tata rekao da mi je dao svoj bubreg, bio sam u totalnom šoku - rekao je Lewis.

- Lewis je inzistirao da nikad neće uzeti organ od živog donora pa sam to učinio iza njegovih leđa. Kad sam mu rekao plakao je kao petogodišnjak, osjećao sam se kao da se vratio onaj moj mali dječak - rekao je tata Scott i objasnio da mu je odlučio reći prije transplantacije u slučaju da sve ne prođe kako treba.

- Osjećam se kao da sam se ponovno rodio. Nikad nisam mislio da ću se ponovo osjećati zdravo - rekao je Lewis za britanski Daily Mail

FATHER GIVES SON KIDNEY

- Nevjerojatno sam zahvalan za to što je tata učinio. Kad ću imati djecu, učinit ću sve što mogu za njih kao što je on učinio za mene. Bio je potpuno nesebičan i spasio mi je život - dodao je. 

Lewis se planira što prije vratiti na posao i nastaviti svoj život tamo gdje je stao. Rekao je da je prije transplantacije radio duge smjene, a ostatak vremena je uglavnom spavao. Sretan je što će se to sad promijeniti. 

- Dao bih život za svojeg sina. Rekao sam mu da sam napravio ono što sam htio napraviti. Nisam namjeravao pokopati svojeg sina, a to bi se na kraju dogodilo - zaključuje tata Scott.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 25
VIDEO

Detaljan popis: Donosimo veliki vodič radnih vremena trgovina i šoping centara nedjeljom
AKO VAM NEŠTO ZATREBA

Detaljan popis: Donosimo veliki vodič radnih vremena trgovina i šoping centara nedjeljom

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Veliki tjedni horoskop: Ribe će se svađati s partnerom, a Vage napokon srediti financije
OD 19. DO 25. SVIBNJA

Veliki tjedni horoskop: Ribe će se svađati s partnerom, a Vage napokon srediti financije

Škorpione čeka tjedan povećanih napora, iscrpljenja i stresa, a ni koncentracija im neće biti najbolja. Djevice će briljirati u trgovačkim i novinarskim poslovima
Dnevni horoskop za nedjelju 19. svibnja: Bika očekuju brojna zadovoljstva, a Rak se naljutiti
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za nedjelju 19. svibnja: Bika očekuju brojna zadovoljstva, a Rak se naljutiti

Pročitajte dnevni horoskop za nedjelju 19. svibnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje