Obavijesti

Lifestyle

Komentari 14

Dječji psihijatri: 'Djeca pucaju po šavovima. Ove godine je 40 posto više njih na pregledima'

Dječji psihijatri: 'Djeca pucaju po šavovima. Ove godine je 40 posto više njih na pregledima'

Jako je porastao broj žurnih slučajeva za hospitalizaciju. Djeca trebaju rutinu, kažu psihijatri, pa su im zbivanja oko pandemije, potres, stalne promjene u nastavi, veliki stres

VIDEO

U prvih osam mjeseci ove godine bilo je čak 40 posto više psihijatrijskih pregleda i obrada djece i adolescenata nego u pretpandemijskoj 2019. godini, pokazuju podaci Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO).

POGLEDAJTE VIDEO: Dr. Goran Tešović o cijepljenju djece

Pokretanje videa...

Dr. Goran Tešović: Cijepite djecu jer će jesen donijeti nove sojeve 01:24

Prema brojkama koje su nam dostavili na upit o porastu posjeta psihijatrima, najmlađa je populacija u prvih osam mjeseci ove godine bila na deset posto više prvih pregleda nego 2019. Međutim, čak je 40 posto više djece i adolescenata onda poslano na daljnju obradu. U cijeloj 2019. godini, usporedbe radi, na ponovni pregled i obradu je išlo, u prosjeku, 600 djece i adolescenata mjesečno, a u ovoj godini njih čak 847, što je porast od četrdeset posto.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

U cijeloj 2018. godini je bilo 6986 ponovljenih pregleda i obrada, a u samo prvih osam mjeseci ove godine već njih 6781. U 2019. godini je tih pregleda bilo 7200, što znači da će ove godine sigurno biti premašena i 2018. i 2019. U cijeloj je prošloj godini takvih postupaka i obrada bilo puno manje, tek oko šest tisuća, no činjenica je da je čitavo zdravstvo lani “stalo” zbog pandemije pa 2020. i nije godina za usporedbu.

U ovoj je sve, čini se, “buknulo”. Privatni dječji psihijatri nam kažu da su puni, da “pucaju po šavovima” i da nikad kao zadnjih godinu dana nisu imali toliko posla. Moraju odbijati mnoge pacijente i nove narudžbe, a roditelji im se javljaju najviše zato što je u bolnicama teško doći na red.

I neki od bolničkih psihijatara nam u Zagrebu kažu kako je jako porastao broj žurnih slučajeva za hospitalizaciju. Djeca trebaju rutinu, dodaju, pa su im zbivanja oko pandemije, potres, stalne promjene u nastavi, veliki stres. Veliki je problem, dodaju i privatnici, nedostatak kadra. Psihologa ima, ali ne i psihijatara.

Podaci HZZO-a kažu da je ove godine i ukupan broj složenih ambulantnih psihijatrijskih obrada, i za djecu i odrasle, već premašio cijelu 2019. Tad ih je bilo 19,5 tisuća, a u prvih osam mjeseci ove godine već stotinjak više. U 2018. ih je bilo za oko tri tisuće manje. Složena obrada uključuje procjenu psihičkog stanja i terapiju. Prvih psihijatrijskih pregleda u ovoj godini nije bilo više nego ranije, ali je veliki dio onih koji su na pregled došli poslan u daljnju obradu.

ADHD je poremećaj koji nema lijeka, ali tehike samopomoći mogu jako umanjiti simptome
ADHD je poremećaj koji nema lijeka, ali tehike samopomoći mogu jako umanjiti simptome

- Sve je veći porast male djece s poremećajima u razvoju govora, kao i porast u spektru autizma. Vrlo mala, premala djeca su sve više pred ekranima, veća pak imaju sve manje socijalnih kontakata, premalo je i interakcije unutar obitelji - upozorava Ivana Frančula Modrčin, klinička psihologinja Dječje bolnice Kantrida u Rijeci.

Dolazi im, dodaje, mnogo djece, na koju u najvećem broju slučajeva zapravo utječe stanje roditelja - ako oni imaju problema, to se reflektira na djecu. Pandemija vjerojatno jest utjecala na situaciju, jer se obitelj morala u nekoliko navrata reorganizirati, a i djeca su puno bila kod kuće, izložena ekranima i bez puno socijalizacije, napominje.

Koliko su djeca izložena štetnim sadržajima i uznemiravanju? I Hrvatska u velikom istraživanju
Koliko su djeca izložena štetnim sadržajima i uznemiravanju? I Hrvatska u velikom istraživanju

Na dijete, kaže, jako mogu utjecati i intenzivne, teške svađe roditelja, pogotovo ako su česte. Roditelji bi, zaključuje psihologinja, trebali reagirati na ponašanje djeteta koje možda treba stručnu pomoć. Kod manje djece su to nagle promjene raspoloženja i pokušaj da nam nešto kažu, ali odustaju, što može biti slučaj i kod starije djece. Ona se najčešće povuku u sebe, neraspoložena su, ne spavaju i ne jedu dobro, ne žele se družiti, stalno su na internetu...

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati
ŠTO VAS DANAS OČEKUJE?

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati

Pročitajte dnevni horoskop za petak 29. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs
Hrvatski običaji

Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs

Veliki petak se u tradiciji različitih krajeva obilježava na različite načine, no svima je zajednička činjenica da je ovo jedini dan u godini kad nema svete mise
'Čuvam popis svih muškaraca s kojima sam spavala. To me naučilo važnu životnu lekciju'
IMA ISKUSTVA

'Čuvam popis svih muškaraca s kojima sam spavala. To me naučilo važnu životnu lekciju'

Britanka Almara Abgarian naišla je na popis koji je neko vrijeme radila. Otkriva listu muškaraca s kojima je spavala te se sjeća raznih iskustava i prilika na raznim putovanjima