Lifestyle

Komentari 51

Dobili ste putni proljev? S ovim savjetima ćete se brže oporaviti

Dobili ste putni proljev? S ovim savjetima ćete se brže oporaviti

Susret bakterija u probavi i drugačije vode može rezultirati putnim proljevom. Pomoći ćete si ako vodu prokuhavate ili pijete kupljenu te izbjegavate diranje lice i usta

Milijuni bakterija koje vladaju u našem probavnom sustavu često se znaju 'uzbuniti' baš kad ne trebaju - na putovanju. Putna dijareja ili proljev poznati su i nisu nimalo rijetki, samo se o njima ne priča puno. 

POGLEDAJTE VIDEO: Macan više voli wc od pijeska

Drugačija voda i hrana, prljave ruke tijekom vožnje u javnom prijevozu (avionu, vlaku, autobusu), stres i antibiotici mogu biti uzročnici ove iscrpljujuće pojave. 

Istraživanja su pokazala da u ovakvim situacijama pomaže uzimanje probiotika. Posebno su se pokazali učinkovitima probiotici galaktoligosaharidi koji sprečavaju vezanje salmonele za stijenku crijeva. Bilo bi dobro piti ih par dana prije polaska na put.

Ovi savjeti također će vam pomoći da izbjegnete proljev:

Što učiniti ako se razbolite?

Dehidrirani ste i morate se što prije rehidrirati. Voda je sasvim dobro rješenje, no ako ste imali težak proljev i puno ste povraćali posegnite za rehidracijskim otopinama.

Njih je dobro uvijek imati sa sobom u putnoj ljekarni. Riječ je o prašku koji se otopi u prokuhanoj vodi, a koji nadoknađuje izgubljene elektrolite. 

Hrana koja pomaže zaustaviti proljev:

OTKRIJTE TAJNE AUTOSTOPA U NOVOJ EPIZODI SERIJALA PUT POD NOGE:

Najčitaniji članci