Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Dobra reakcija roditelja riješit će pola problema koje dijete ima u školi ili u ponašanju

Dobra reakcija roditelja riješit će pola problema koje dijete ima u svom ponašanju ili u školi

Znate li na pravi način procijeniti psihičke probleme ili problem s učenjem koje vaše dijete možda ima? Evo nekoliko savjeta kako dobiti i pružiti mu podršku na pravi način

VIDEO

Ako sumnjate da vaše dijete ima psihičkih problema, ili problema s učenjem, vjerojatno vam je važno da dobije najbolju moguću podršku dok je u školi. Roditelji se oko toga ponekad mogu osjećati nemoćno, no roditelji mogu puno učiniti za svoju djecu u smislu zagovaranja. Evo nekoliko pravila kojih se pritom treba pridržavati: 

POGLEDAJTE VIDEO: Djeca mlađa od 18 svakodnevno pretjeruju s energetskim pićima

Pokretanje videa...

video vijesti 07-06-2021 01:16

1. Komunicirajte s djetetom i postavljajte pitanja

Mnoge studije pokazale su da će djeca biti bolja u školi i imati bolje samopoštovanje ako imaju toplu i pozitivnu komunikaciju s roditeljima. Postavljajte djeci jasna i izravna pitanja i pažljivo slušajte odgovore.

Dobar 'ledolomac' za razgovor je obično: 'Što ti se najviše sviđa u školi?', ili 'Ima li predmeta koje bi rado izbacio iz tjednog rasporeda?'. 

'Udaranje po guzi rezultira istim ponašanjem kao i zlostavljanje'
'Udaranje po guzi rezultira istim ponašanjem kao i zlostavljanje'

2. Povjerite ponaša li se vaše dijete drugačije kod kuće nego u školi

Ključno je razgovarati s učiteljicom vašeg djeteta, kako biste saznali koliko dobro funkcionira u školi. Učitelji provode barem šest sati dnevno s našom djecom, pa imaju osjećaj za to kako dijete uči i kako se ponaša.

Pitajte ono ključno: Ima li moje dijete poteškoća s organizacijom, može li slijediti upute, ili zaostaje u zadacima? Slaže li se dobro s drugom djecom, odskače li u praćenju nastave od vršnjaka?

3. Planirajte razgovor s učiteljem

Mnogi roditelji odlaze na roditeljski sastanak nespremni, pa odu s nizom problema o kojima nisu uspjeli razgovarali i hrpom zapisanih ocjena koje su samo dio slike o djetetu. Zato se dobro pripremite kako biste maksimalno iskoristili vrijeme s učiteljem. Ključna pitanja postavite odmah, a ne pod 'razno' jer ćete tako dobiti više vremena za razgovor o tome kako poboljšati situaciju. 

4. Ne odgađajte traženje podrške za dijete

Ako se brinete zbog uspjeha djeteta u školi, nemojte čekati drugi roditeljski sastanak i zanemarivati potrebu da potražite pomoć. Raspitajte se o potrebi da dijete ode na konzultacije, ili da mu se osigura specijalno obrazovanje.

Učitelj vašeg djeteta može vam olakšati procjenu kognitivnog, akademskog, jezičnog, socijalnog i emocionalnog funkcioniranja vašeg djeteta i savjetovati vas o tome što učiniti da bi dijete ostvarilo puni potencijal. 

5. Zatražite posebne usluge pisano 

Ako sumnjate da dijete treba posebnu podršku u obrazovanju, pismeno zatražite testiranje djeteta i procjenu razine pomoći koja je djetetu potrebna.

Češće provjeravajte djetetove ocjene, pratite izvještaje o napretku, procjenu ponašanja, te podatke o testiranju. Materijali u školskom dosjeu vašeg djeteta koristit će se u svim evaluacijama vezano uz učenje. 

6. Upoznajte ljude koji procjenjuju vaše dijete

Škola mora dostaviti pisane rezultate procjene vašeg djeteta, no možete dobiti više od pisanog sažetka. Dogovorite sastanak s ljudima koji su je procijenili vaše dijete, kako biste vidjeli jesu li njihove ocjene kvalitetne i na čemu se temelje. Ako se ne slažete s rezultatima ocjene, možete zatražiti neovisnu ocjenu.

Okončan štrajk prosvjetara - djeca se vraćaju u školske klupe

7. Prihvatite individualni obrazovni plan

Morate se upoznati s procesom izrade posebnih programa koji je namijenjen djeci s poremećajima u učenju. U obzir treba uzeti specifične potrebe djeteta te odrediti nastavni plan i program s praktičnim ciljevima za akademski uspjeh.

Roditelji, učitelji, stručnjaci za specijalno obrazovanje i svi drugi stručnjaci iz dječjeg tima trebali bi sudjelovati u razvoju tog programa. Oni bi trebali nadgledati djetetov napredak te procijeniti ispunjava li obrazovne ciljeve te po potrebi koordinirati veću podršku.

8. Pratite djetetova raspoloženja.

Veliki broj djece s psihijatrijskim poremećajima bori se i s poremećajima u učenju. Zapravo, otprilike polovica sve djece s ADHD-om u SAD-u ima disleksiju, a polovica sve djece s poremećajima učenja razvija kroničnu depresiju u odrasloj dobi.

Milijuni djece diljem svijeta propustili su redovna cijepljenja zbog pandemije korone
Milijuni djece diljem svijeta propustili su redovna cijepljenja zbog pandemije korone

Kao roditelj, jedna od najvažnijih stvari koje možete učiniti je vjerovati svojoj intuiciji kad se ponašanje vašeg djeteta čini neuobičajenim.

Obratite pažnju na promjene u osobnosti i raspoloženju, na isti način na koji promatrate eventualni pad prosjeka ocjena. Akademski uspjeh vašeg djeteta vezan je prvenstveno uz dobrobit, donosi portal Child Mind Institute. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'