Lifestyle

Komentari 0

Dobra reakcija roditelja riješit će pola problema koje dijete ima u školi ili u ponašanju

Dobra reakcija roditelja riješit će pola problema koje dijete ima u svom ponašanju ili u školi

Znate li na pravi način procijeniti psihičke probleme ili problem s učenjem koje vaše dijete možda ima? Evo nekoliko savjeta kako dobiti i pružiti mu podršku na pravi način

Ako sumnjate da vaše dijete ima psihičkih problema, ili problema s učenjem, vjerojatno vam je važno da dobije najbolju moguću podršku dok je u školi. Roditelji se oko toga ponekad mogu osjećati nemoćno, no roditelji mogu puno učiniti za svoju djecu u smislu zagovaranja. Evo nekoliko pravila kojih se pritom treba pridržavati: 

POGLEDAJTE VIDEO: Djeca mlađa od 18 svakodnevno pretjeruju s energetskim pićima

1. Komunicirajte s djetetom i postavljajte pitanja

Mnoge studije pokazale su da će djeca biti bolja u školi i imati bolje samopoštovanje ako imaju toplu i pozitivnu komunikaciju s roditeljima. Postavljajte djeci jasna i izravna pitanja i pažljivo slušajte odgovore.

Dobar 'ledolomac' za razgovor je obično: 'Što ti se najviše sviđa u školi?', ili 'Ima li predmeta koje bi rado izbacio iz tjednog rasporeda?'. 

2. Povjerite ponaša li se vaše dijete drugačije kod kuće nego u školi

Ključno je razgovarati s učiteljicom vašeg djeteta, kako biste saznali koliko dobro funkcionira u školi. Učitelji provode barem šest sati dnevno s našom djecom, pa imaju osjećaj za to kako dijete uči i kako se ponaša.

Pitajte ono ključno: Ima li moje dijete poteškoća s organizacijom, može li slijediti upute, ili zaostaje u zadacima? Slaže li se dobro s drugom djecom, odskače li u praćenju nastave od vršnjaka?

3. Planirajte razgovor s učiteljem

Mnogi roditelji odlaze na roditeljski sastanak nespremni, pa odu s nizom problema o kojima nisu uspjeli razgovarali i hrpom zapisanih ocjena koje su samo dio slike o djetetu. Zato se dobro pripremite kako biste maksimalno iskoristili vrijeme s učiteljem. Ključna pitanja postavite odmah, a ne pod 'razno' jer ćete tako dobiti više vremena za razgovor o tome kako poboljšati situaciju. 

4. Ne odgađajte traženje podrške za dijete

Ako se brinete zbog uspjeha djeteta u školi, nemojte čekati drugi roditeljski sastanak i zanemarivati potrebu da potražite pomoć. Raspitajte se o potrebi da dijete ode na konzultacije, ili da mu se osigura specijalno obrazovanje.

Učitelj vašeg djeteta može vam olakšati procjenu kognitivnog, akademskog, jezičnog, socijalnog i emocionalnog funkcioniranja vašeg djeteta i savjetovati vas o tome što učiniti da bi dijete ostvarilo puni potencijal. 

5. Zatražite posebne usluge pisano 

Ako sumnjate da dijete treba posebnu podršku u obrazovanju, pismeno zatražite testiranje djeteta i procjenu razine pomoći koja je djetetu potrebna.

Češće provjeravajte djetetove ocjene, pratite izvještaje o napretku, procjenu ponašanja, te podatke o testiranju. Materijali u školskom dosjeu vašeg djeteta koristit će se u svim evaluacijama vezano uz učenje. 

6. Upoznajte ljude koji procjenjuju vaše dijete

Škola mora dostaviti pisane rezultate procjene vašeg djeteta, no možete dobiti više od pisanog sažetka. Dogovorite sastanak s ljudima koji su je procijenili vaše dijete, kako biste vidjeli jesu li njihove ocjene kvalitetne i na čemu se temelje. Ako se ne slažete s rezultatima ocjene, možete zatražiti neovisnu ocjenu.

Okončan štrajk prosvjetara - djeca se vraćaju u školske klupe

7. Prihvatite individualni obrazovni plan

Morate se upoznati s procesom izrade posebnih programa koji je namijenjen djeci s poremećajima u učenju. U obzir treba uzeti specifične potrebe djeteta te odrediti nastavni plan i program s praktičnim ciljevima za akademski uspjeh.

Roditelji, učitelji, stručnjaci za specijalno obrazovanje i svi drugi stručnjaci iz dječjeg tima trebali bi sudjelovati u razvoju tog programa. Oni bi trebali nadgledati djetetov napredak te procijeniti ispunjava li obrazovne ciljeve te po potrebi koordinirati veću podršku.

8. Pratite djetetova raspoloženja.

Veliki broj djece s psihijatrijskim poremećajima bori se i s poremećajima u učenju. Zapravo, otprilike polovica sve djece s ADHD-om u SAD-u ima disleksiju, a polovica sve djece s poremećajima učenja razvija kroničnu depresiju u odrasloj dobi.

Kao roditelj, jedna od najvažnijih stvari koje možete učiniti je vjerovati svojoj intuiciji kad se ponašanje vašeg djeteta čini neuobičajenim.

Obratite pažnju na promjene u osobnosti i raspoloženju, na isti način na koji promatrate eventualni pad prosjeka ocjena. Akademski uspjeh vašeg djeteta vezan je prvenstveno uz dobrobit, donosi portal Child Mind Institute.