Lifestyle

Komentari 7

'Udaranje po guzi rezultira istim ponašanjem kao i zlostavljanje'

'Udaranje po guzi rezultira istim ponašanjem kao i zlostavljanje'

Sve više istraživanja ukazuje na to da je kažnjavanje djece udarcima po guzi neučinkovito i štetno. Ovakvi udarci mogu biti prediktor agresivnog ponašanja djece

Nova studija objavljena u časopisu 'Journal of Pediatrics' otkrila je da su djeca koju su udarali po guzi imala slične probleme u ponašanju kao i zanemarena i zlostavljana djeca. Istraživači pozivaju na promjene.

POGLEDAJTE VIDEO:

- Pitanje koje moramo razmotriti je kako bismo trebali definirati udaranje po guzi koje je u redu? Ako udaranje po guzi rukom nije fizičko zlostavljanje, kako ga definiramo? Crta koju pokušavamo povući teoretski je nemoguća - objašnjava dr. Julie Ma, vodeća istraživačica i docentica za socijalni rad na Sveučilištu Michigan-Flint. 

Ma i njezin tim sa Sveučilišta u Michiganu pokušali su razumjeti udaranje djece po guzi u usporedbi sa negativnim iskustvima u djetinjstvu ili ACE-ima. Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), ACE su definirali kao oblike zlostavljanja djece koji uključuju fizičko zlostavljanje, zanemarivanje i izloženost obiteljskom nasilju, zlouporabu opojnih droga i probleme s mentalnim zdravljem.

Istraživači su usporedili podatke 2000 obitelji iz studija Fragile Families i Child Wellbeing koje su potom usporedili s problemima u ponašanju djece koju su roditelji zlostavljali ili 'samo udarili po guzi'. 

- Udarci po guzi su bili prediktor agresivnog ponašanja djece - kaže Ma.

To je potaknulo važno pitanje: ako se učinci udaraca po guzi u osnovi ne mogu razlikovati od učinaka ACE-a poput zlostavljanja i zanemarivanja, ne bi li se ovi udarci po guzi trebali smatrati štetnim iskustvom iz djetinjstva? 

Trenutno većina državnih zakona povlači granicu između udaranja po guzi i fizičkog zlostavljanja kada udarac ostavlja trag na djetetovom tijelu. Ako nema modrice, tragova ili nagnječenja, onda se ta fizička aktivnost ne smatra zlostavljanjem u Americi. No, iako dječje tijelo može otkriti djela nasilja, teže je uočiti vrlo stvarne i ozbiljne učinke u dječjem umu.

- Kao odrasli, malo jasnije razumijemo što je, a što nije zlostavljanje jer imamo pravne definicije. Ali, djeci ne možemo objasniti da udarci po guzi nisu batine u pravnom smislu. Dakle, ono što djeca opažaju može biti drugačije. Ako su djeca pogođena, pogođena su. Izloženost nasilju šteti djeci - kaže Ma. 

Ipak, čini se da se roditeljski osjećaji o udarcima mijenjaju. Studija Sveučilišta Minnesota iz 2020. otkrila je da je trenutna generacija roditelja s malom djecom, manje sklona udaranju, piše Fatherly.

Najčitaniji članci