Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
12 komentara

Dohrana: Manje će birati kad je brokula prva na meniju djeteta

Preblagi okusi mrkve i riže kasnije ih odbijaju od povrća, a slatke banane stvaraju sladokusce. Za zdrave prehrambene navike djeteta vrijedi i 15 do 20 pokušaja uvođenja nove namirnice

Foto: Dreamstime
12 komentara

Na početku dohrane roditelji se obično odluče za blage okuse rižinih pahuljica, mrkve, jabuke ili banane.

Poznato je da djeca lakše prihvaćaju slatke nego gorke okuse, pa roditelji idu linijom manjeg otpora, no stručnjaci napominju kako bi promjena tih navika mogla biti način sprečavanja dječje izbirljivosti.

Vrijedi se potruditi

Stručnjaci s londonskog Sveučilišta savjetuju roditeljima da prva hrana koju nakon mlijeka ponude svojim bebama bude brokula, špinat ili karfiol. Preblagi okusi rižine kaše ili mrkve su, ističu, propuštena prilika da ih se nauči na sve okuse.

Foto: Dreamstime

Brine ih i da slatka banana ili kruška već u samom početku stvara sladokusce. Kako se od najranijih dana naviknu na slatko, tako se i smanjuju šanse da im se kasnije svidi raznoliko povrće jačih okusa.

- Čak i ako će vam trebati 15 ili 20 pokušaja da dijete prihvati namirnicu, isplati se za zdravije prehrambene navike kasnije u životu. Mnoga su istraživanja pokazala da kad im se uporno nudi jedna namirnica na kraju je i počnu jesti. Ključno je da bebama najprije ponudite hranu za koju je najveća vjerojatnost da će je odbiti - rekla je dr. Clare Llewellyn koja je s kolegicom dr. Hayley Syrad više od desetljeća istraživala navike hranjenja beba. 

DJECA BUDUĆNOSTI Beba po izboru: Za 20 godina dizajnirat ćemo si potomke?

Evolucijski razlozi

Njih dvije napisale su i knjigu o prehrani od začeća do 2. rođendana, baziranu na stotinjak znanstvenih radova i članaka koje su objavile na tu temu. Ističu kako su bebe otvorene za nove okuse dok s izbirljivošću kreću problemi oko 2. rođendana.

TREBAJU PODRŠKU Ne žele biti sami: U 3. godini djeca počnu shvaćati osjećaje

Postoji čak i evolucijsko objašnjenje zašto bebe vole slađu hranu - ona sadrži kalorije potrebne za rast, dok gorka hrana signalizira da bi mogla biti otrovna. 

Britanske doktorice savjetuju i da jedete istovremeno s djetetom, smiješite im se i hvalite ih kako bi bolje prihvatili novitet. 

Također, treba paziti da se nove namirnice ne uvode češće od svaka tri - četiri dana. Tako će se lakše otkriti eventualne nuspojave ili alergije. Od voća je bolje upoznati ih prvo s kiselkastim šljivama i trešnjama jer sa slađim voćem nego sa jako slatkim voćkama.   

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message