Lifestyle

Komentari 0

Dom po vašoj mjeri: Optički ga povećajte - uredite ga u visinu!

Dom po vašoj mjeri: Optički ga povećajte  - uredite ga u visinu!

Kako biste što bolje iskoristili svaki centimetar slobodnog prostora, u boravku ili spavaćoj sobi radije birajte zidne police i 'viseće' ormare iznad kreveta. Takvi elementi neće vam oduzeti prostor za kretanje

U uređenju malih prostora zavladao je mit prema kojem zidovi i namještaj moraju biti bijeli kako bi se stvorio dojam prostranosti. Radije se odlučite za hrabre boje i zidove bojite izvan linija, poručuju dizajneri. 

POGLEDAJTE VIDEO: Preuredili autobus u dom na kotačima

- Izaberite jarke boje. Crvena i električnoplava, zelena i žuta istaknut će otvorenost prostora - kaže dizajner Mark McCauley. 

Iako mnogi dizajneri interijera ne vole ideju jednog zida koji je drukčije boje od ostalih, u manje stanove to unosi dubinu i iluziju prostranosti. Prostorije možete povezati te prividno povećati i kombiniranjem uzoraka. Primjerice, jastuci i sjenilo na lampi mogu imati isti uzorak, a okvir zrcala i stol biti iste boje. Ti detalji mali prostor čine skladnijim - objašnjava dizajner slavnih Jason Laudau. 

Korištenje različitih uzoraka još je jedan mit kojeg se pri uređenju malih prostora ne morate pridržavati. 

- Mislim da hrabri uzorci na zidovima i tepisima odvlače pozornost od veličine prostora - tvrdi dizajnerica April Sheldon. Volite li eklektički stil uređenja, imajte na umu da strop u malim prostorijama ne mora nužno biti bijel niti jednobojan - različitim teksturama i uzorcima privući ćete pogled prema gore i sobu učiniti višom, pa i prostranijom. Poklonici minimalizma isto će postići jednobojnim zavjesama koje sežu do poda. 

Prostor treba iskoristiti u visinu

Kako biste što bolje iskoristili svaki centimetar slobodnog prostora, u boravku ili spavaćoj sobi radije birajte zidne police i 'viseće' ormare iznad kreveta. Takvi elementi neće vam oduzeti prostor za kretanje.

Ne bojte se velikih komada namještaja

Iako se čini nelogično, veliki namještaj povećava male prostore, poručuje dizajnerica interijera Mona Hajj te dodaje:

- Bolje je upotrijebiti veliki komad namještaja nego puno malih. Na primjer, veliki krevet, komoda ili ormar prostoru će dati grandioznost, a o male ćete se samo spoticati. Ključ dobro uređenoga malog prostora je funkcionalnost namještaja, a dizajner Ken Fulk kaže da bi svaki komad namještaja koji odaberete trebao bi imati više uloga. 

Tako kupite kauč s dubokim sjedištem koji se u samo nekoliko sekundi pretvara u pomoćni ležaj i taburee s poklopcima kako biste u njih mogli pospremiti knjige, prekrivače ili jastuke. Imate li malu kuhinju, nipošto ne zaboravite na rasklopive stolce.

Nekoliko stolaca različitih boja obješenih na zid prostoru će dati neponovljivi šarm. Kad vam zatrebaju, jednostavno ih skinite. 

Razbijanje mita o bijeloj

Pogrešno je misliti da u malim prostorijama sve treba biti bijelo. U prostoriji jednostavno mora postojati dio na kojem će se oko zadržati, tvrdi dizajnerica interijera Sarah Tanskley Clark.

Najčitaniji članci