Obavijesti

Lifestyle

Komentari 30

Drobljenac za slatko buđenje, a za ručak Crveno ljetno varivo

Drobljenac za slatko buđenje, a za ručak Crveno ljetno varivo
4

Ljeto s Podravkom: U umak za drobljenac možete dodati nekoliko kapi limunovog soka, to će jabukama dati svježinu, a za ručak pripremite fino varivo s grahom

VIDEO

Carski drobljenac

Doručak ili večera? Za ljubitelje ovog kultnog jela i podsjetnika na djetinjstvo nema dileme - uvijek je dobrodošlo, jednostavno posipano sa šećerom ili finim džemom. Mi vam predlažemo inačicu s finim umakom od jabuka. 

Jednostavno/30 minuta/Za 4 osobe

Sastojci: Za drobljenac: 4 jaja, 30 g šećera, 1 Vanilin šećer Dolcela, 250 ml mlijeka, 65 g Oštrog brašna Podravka, 60 g Glatkog brašna Podravka, sol, 20 g maslaca za pečenje

Za umak: 350 g jabuka, 100 ml vode, 30 g šećera

Priprema: 

Žumanjke, šećer i vanilin šećer pjenasto izmiješajte, dodajte mlijeko, brašno i malo soli pa sve zajedno još dobro izmiješajte. Na kraju lagano umiješajte čvrsto tučeni snijeg od bjelanjaka. Polovicu tijesta ulijte u zagrijanu tavu (promjera 28 cm) u kojoj ste otopili maslac i pecite dok na donjoj strani ne postane smeđe, a zatim pomoću vilice izmrvite tijesto na manje komade i još ih vrlo kratko popecite. Zatim isto učinite i s drugom polovicom lijevanog tijesta. 

Za umak ogulite jabuke i narežite na četvrtine pa ih kuhajte u zašećerenoj vodi dok ne omekšaju. Propasirajte ih, ohladite i stavite u zdjelu za posluživanje. Popečene komadiće tijesta (drobljenac) stavite u tanjur, pospite šećerom u prahu i poslužite uz umak od jabuka. 

Savjet: U umak možete dodati i nekoliko kapi limunova soka. Održavat će lijepu boju umaku od jabuka i dati mu svježinu. Po želji možete još malo pošećeriti ovisno o tome koju ste vrstu jabuka upotrijebili. 

Crveno ljetno varivo

Srednje zahtjevno/30 minuta/Za 4 osobe

Sastojci: 2 žlice SMS Ekstra djevičanskog maslinovog ulja, 1 poriluk (100 g), 1 mrkva (80 g), 1/2 žličice nasjeckanog ružmarina, 1 žlica Koncentrata rajčice Podravka, 1 Sjeckana rajčica Podravka (390 g), 1 Crveni grah Podravka (800 g), 8 cherry rajčica (poprženih), 4 ploške Pancete Podravka, 1 žlica Vegete

Priprema: 

Na zagrijano ulje stavite nasjeckani poriluk, naribanu mrkvu i ružmarin. Pirjajte na laganoj vatri, povremeno miješajući dok povrće ne omekša. Dodajte koncentrat rajčice i kuhajte još jednu minutu i zatim umiješajte sjeckanu rajčicu i podlijte s malo vode. 

Zagrijte do vrenja i kuhajte 10 minuta, dodajte ostatak vode (oko 800 ml), zatim dodajte crveni grah, jednu žlicu Vegete i kuhajte još 5 minuta. Lagano ohladite. Iz zdjele uzmite dvije šalice juhe i u električnoj sjeckalici je izmiksajte te zatim vratite u zdjelu i sve dobro izmiješajte, po potrebi posolite i popaprite. 

Pancetu narežite na štapiće (ili kockice) i popržite do rumene boje. Ulijete juhu u posude za posluživanje te ukrasite s popečenom pancetom i poprženim rajčicama. 

Savjet: Gustoća variva ovisi o tome koliko juhe ste usitnili. 

Savjet nutricioniste: Katarina Jurić, dipl.ing. nutricionizma

Oduševite svoje ukućane ukusnim doručkom koji se posluživao na habsburškom dvoru, a priče o njegovu nastanku se vrte oko cara Franje Josipa. Prema jednoj, nekom dvorskom kuharu nisu uspjele palačinke, pa im je dodao grožđice i trešnje, posuo ih s puno šećera u prahu i poslužio kao novu kreaciju. Drobljenac poslužite s umakom od jabuka ili - za bržu varijantu - uz pekmez od šljiva, džem od šumskog voća ili borovnica. Za ručak Podravka preporuča Crveno ljetno varivo, lagano i fino jelo za ljetne vrućine, toplo kao i svako jelo sa žlicom, a opet osvježavajuće.  Ljeti je vrlo jednostavno napraviti varivo od bilo čega, dovoljno je malo svježeg povrća iz vrta. 

Grah je najpoznatija mahunarka, donesen je iz Amerike u Europu u 16. stoljeću zajedno s krumpirom i kukuruzom. Neutralnog je okusa pa omogućuje niz kombinacija s različitim namirnicama i začinima. Jedna je od najboljih biljnih izvora proteina, siromašan je kalorijama, mastima i natrijem. Obrok graha obnavlja zalihe željeza i mangana i tako povećava energiju i antioksidativnu zaštitu u organizmu. Vlakna, kojim grah obiluje, potiču i održavaju pravilnu probavu i sprječavaju konstipaciju te pomažu kod prevencije i liječenja hemeroida, divertikuloze, sindroma iritabilnog kolona, raka debelog crijeva, stvaraju zdravu crijevnu mikrofloru koja je preduvjet za snažni imunitet. Ne sadrži gluten pa ga mogu koristiti i oboljeli od glutenske enteropatije (celijakije). 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 30
VIDEO

Živio je s penisom na ruci šest godina, a onda mu je konačno presađen na pravo mjesto
'AS' U RUKAVU

Živio je s penisom na ruci šest godina, a onda mu je konačno presađen na pravo mjesto

Ud je izgubio 2014. nakon infekcije, a onda su mu ga liječnici prišili na ruku. Tamo je 'rastao' čekajući operaciju. Većinu vremena ga je skrivao u dugim majicama, a nekad bi mu i 'ispao'

Dnevni horoskop za ponedjeljak 6. svibnja: Lavovi će čeznuti za odmorom, a Ribe dobiti povišicu
ŠTO VAM ZVIJEZDE SPREMAJU?

Dnevni horoskop za ponedjeljak 6. svibnja: Lavovi će čeznuti za odmorom, a Ribe dobiti povišicu

Pročitajte dnevni horoskop za ponedjeljak 6. svibnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Ova četiri horoskopska znaka su najodaniji i najiskreniji prijatelji
ČUVAJTE IH

Ova četiri horoskopska znaka su najodaniji i najiskreniji prijatelji

Pravi prijatelji nezamjenjivi su ljudi u našim životima, a kako se kaže, ako imate i samo jednog, pravi ste sretnici. Evo koji horoskopski znakovi su najodaniji prijatelji