Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Dugačke rukavice: Impresivna povijest večernjeg dodatka stilu

Dugačke rukavice: Impresivna povijest večernjeg dodatka stilu

Anne Hathaway i Kate Middleton pokazuju dvije strane večernjih rukavica, jedna na prozirnu haljinu bira detalje od crne kože, druga je utjelovljenje elegancije. No, obje na scenu vraćaju top detalj

VIDEO

Poznate dame ovih dana crveni su tepih ukrasile modnim dodatkom koji je već više stoljeća dio ženskog večernjeg stila te je nerijetko dio kombinacija za balove i razna svečana događanja. Dolazi u varijantama od satena i čipke, a tu su i rokerske opcije - od sjajne crne kože.

Berlinale 2023 - Opening with "She came to me

Glumica Anne Hathaway nosila je neki dan kreaciju s potpisom talijanske modne kuće Valentino, a prigoda je crveni tepih prestižnog berlinskog filmskog festivala.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Zagreb: Zlatar Koci, obiteljski obrt koji radi vec 50 godina VIDEO
EE British Academy Film Awards 2023 - Arrivals - London

I Kate Middleton bira visoke, elegantne rukavice, no stilizira ih na raskošnu balsku haljinu. Outfit je izabrala za dodjelu nagrada BAFTA. Ovime još jednom dokazuje kako je ne samo princeza, već i kraljevska Influencerica jer što ona nosi, to postaje trend.

Iako su danas tek detalj za razne svečanosti, visoke večernje rukavice nekada su imale značajnu ulogu u društvu. Naime, bile su simbol društvenog statusa, običaja i tradicije. Povijest otkiva da su značajne bile još u Srednjem vijeku, kad su ih nosili svećenici, usred raznih rituala - radilo se o kreaciji od bijele svile, ukrašene sitnim biserima.

Julia Fox šokirala outfitom: Što to ona ima na sebi i zašto njezin modni dodatak ima plavu kosu?
Julia Fox šokirala outfitom: Što to ona ima na sebi i zašto njezin modni dodatak ima plavu kosu?

Rukavice izrađene od raskošne i skupe, ne svima dostupne tkanine s vremenom su postale dodatak koji su nosile samo kraljevske obitelji ili drugi visokopozicionirani članovi društva. Naime, tijekom 17. stoljeća ovaj je detalj postao mnogo više od fine kreacije, pripadnici visokog društva koristili su taj dodatak kako bi pokazali vlastito impresivno imovinsko stanje.

Bogate viktorijanske žene često su imale puno posluge koja je obavljala kućne poslove, pa bi one nošenjem pripijenih steznika, dugih suknji i drugih nepraktičnih odjevnih predmeta slale poruku o tome kako se ne moraju ničime baviti - osim odijevanjem i stiliziranjem.

Dio te priče bile su i prekrivene ruke - morale su biti blijede, meke i nježne, stoga su rukavice u niz prigoda bile nezaobilazne. U to doba etiketa ponašanja i protokol svakodnevice bili su ključni za bogataše, time su se odvajali od srednjeg i nižeg sloja.

Omotajte se dekicom, upalite film, pročitajte knjigu i uživajte
Omotajte se dekicom, upalite film, pročitajte knjigu i uživajte

A da bi sve to mogli uspješno odraditi, bitna im je bila skupa roba, a onda i modni dodaci kojima su se kitili od jutra do mraka. Viktorijanske knjige o bontonu bile su hit, a jedan od savjeta ženama bio je da nikad ne izlaze van bez rukavica, bez obzira na vrijeme i doba godine.

Rukavice visoke do iznad lakta posebno su bile važne tijekom formalnih događaja i prigoda u kojima su svi morali biti sređeni po posljednjoj modi. Po bontonu žene su skidale svoje visoke rukavice tek tijekom obroka, no tek kad sjednu za stol, ne prije. Zatim su ih  trebale elegantno složiti u krilo i potom prekriti salvetom.

Nakon večere, žene su umočile svoje prste u posudu s vodom, osušile ih i zatim ponovno navukle rukavice. Čin ponovnog navlačenja rukavica nakon večere, međutim, morao je biti obavljen graciozno i ​​ispod stola kako ne bi privukao nepotrebnu pozornost na taj čin.

Diskrecija i elegancija ponašanja bile su bitne, baš kao i skupi tekstil od kojeg su rukavice bile napravljene. Muškarci su pritom trebali paziti da ne uprljaju ženske rukavice, jer nerijetko su bile svijetle boje i od osjetljivog tekstila.

U Ganu svaki tjedan stiže oko 15 milijuna komada rabljene robe
U Ganu svaki tjedan stiže oko 15 milijuna komada rabljene robe

Ovaj modni dodatak imao je još jednu funkciju - onu zdravstvenu. Naime, tijekom 19. stoljeća zarazne su bolesti bile dio svakodnevice, a mnogi su se bojali da će se razboljeti. Stoga, rukavice su bile i barijera, osim što su imale estetsku funkciju.

Dok su neki strogi, viktorijanski ideali nestali iz društva tijekom edvardijanske ere, krajem 19. i početkom 20. stoljeća, rukavice su i dalje bile popularan modni dodatak. Fine dame često su ih nosile na društvenim događanjima, posebno one iz srednje i više klase. Tijekom dana hit su bile visoke rukavice od kože, ukrašene gumbima ili vezenim detaljima. Od boja tražene su bile pastelne nijanse, lavanda ili nježno zelena te blagi ton vanilije.

Trend ulazi u pauzu tijekom Prvog svjetskog rata, kad proizvodnja staje te je bilo gotovo nemoguće kupiti nešto tako skupo i luksuzno. No, u skromnijem smislu ovaj stilski moment nastavljaju moderne cure u dvadesetima, kombinirajući svoje haljine do koljena s visokim rukavicama od čipke. I prigoda je bitna, uglavnom su popularne na vjenčanjima i sličnim događanjima.

Tijekom tridesetih popularnost visokih rukavica pada te ostaju tražene samo u formalnim prigodama. Taj način uporabe ostao je prisutan tijekom druge polovice prošloga stoljeća, pa i danas - vidimo ih kao chic dodatak večernjim stilovima i na crvenom tepihu. Što se tiče stylinga, najbolje izgledaju na haljine bez rukava ili one otvorena dekoltea.

POGLEDAJTE VIDEO: MARIO PETREKOVIĆ PIJAN UPOZNAO SVOJU SUPRUGU

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna
SVESTRANA BILJKA

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna

Skromna čuvarkuća ima vrlo slična svojstva kao aloe vera, no njezino je djelovanje nešto blaže. Nisu zahtjevne za uzgoj i brzo će se razmnožiti na suhim mjestima, čak i krovovima

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'
VRTLARICA, PLESAČICA, NOVINARKA....

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'

Rođena Zagrepčanka Daisy Osmičević (34) s adresom u Vinkovcima osvojila je titulu najljepše mame Hrvatske, a oduševila je svojim nastupom
VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes
REAGIRAJTE NA VRIJEME

VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes

Od neobično napuhnutog trbuha do mrlja na vratu, niz je znakova koji upućuju na to da se tijelo može približavati stanju koje dovodi do bolesti dijabetesa