Obavijesti

Lifestyle

Komentari 16

Dugo sjedite pred ekranima? Pripazite da sjedite ispravno

Dugo sjedite pred ekranima? Pripazite da sjedite ispravno
1

Dok ravno sjedimo tijelo je u najboljem sjedećem položaju: glava je u liniji s ramenima i kralježnicom, a bokovi u neutralnom položaju. No, i predugo zadržavanje u ovoj pozi će uzrokovati nelagodu

VIDEO

Večernji ili popodnevni odmor na kauču, ako podrazumijeva višesatno sjedenje ili ležanje s vremenom može utjecati i na pojavu bolova u leđima. Vrlo slično djeluju i sjedeći poslovi te gledanje tableta. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Sjedenje 00:47

S tim na umu tvrtka Furniture Choice provela je istraživanje koje je otkrilo koja su četiri najčešća položaja u kojima sjedimo na kauču i kako način na koji sjedimo može utjecati na naše tijelo i na zdravlje. 

Oprezno! Boju treba isprobati prije svakog nanošenja na kosu
Oprezno! Boju treba isprobati prije svakog nanošenja na kosu

Iskrivljeni položaj

U ovom su položaju noge na kauču, a gornji je dio tijela izvijen prema naprijed, obično prema televizoru.

Pilates instruktorica Lyndsay Hirst iz 'Your Pilates Physio' savjetuje redovito mijenjanje položaja i često vježbanje kako biste smanjili mogućnost da razvijete probleme s kralježnicom.

- Kralježnica je u ovom položaju izvijena, a dugo sjedenje u iskrivljenom položaju može uzrokovati nelagodu, kako u leđima, tako i u bokovima - rekla je Hirst, i upozorila da oni s povredom ili bilo kakvim ograničenjima kralježnice ili zdjelice posebno trebaju pripaziti da je ovako ne opterećuju predugo.

Bumerang položaj

Spuštanje stražnjice nisko na sofu, bez potpore za donji dio leđa, s nogama naslonjenim na drugu površinu.

"Ovakvo spušteno držanje iskrivljuje kralježnicu, što onda uzrokuje pomicanje njene tekućine u stražnji dio diskova, a to potencijalno vrši pritisak na njih", objasnila je Hirst.

Kaže i kako u ovom položaju mišići vrata i ramena moraju raditi više nego što je uobičajeno, da bi glava bila uspravna, a što na kraju može rezultirati boli u mišićima.

- Ovaj položaj također s vremenom slabi mišiće leđa i trbuha, a može voditi bolnim leđima - poručuje instruktorica pilatesa. 

Ravni položaj

Stopala su na podu, a leđa u potpunosti potpomognuta sa sjedalom.

- Ovdje je tijelo u savršenom položaju: glava je u liniji s ramenima i kralježnicom, a bokovi u neutralnom položaju. No, premda je ovo idealna poza za sjedenje, predugo zadržavanje u tom položaju na kraju će isto uzrokovati nelagodu, jer nam je tijelo dizajnirano za kretanje - objasnila je instruktorica.

Ovo je prava, sirova i iskrena ženska ljepota bez uljepšavanja
Ovo je prava, sirova i iskrena ženska ljepota bez uljepšavanja

'Zavaljeni položaj

- Baš kao i položaj bumeranga, ovakav položaj isto vrši pritisak na kralježnicu, jer glava nema dovoljnu potporu vrata i ramena. Uz to, bedra nemaju potporu što bi opet stvorilo dodatno naprezanje na leđima - objasnila je stručnjakinja. 

U većina slučajeva bol u leđima se može kod kuće terapijama s ledom i toplinom, te nježnim vježbama. No da bi to spriječili, potrebno je što više se kretati, dodala je liječnica dr. Diana Gall.

Kada posjetiti liječnika

- Iako bol u leđima obično nije ozbiljna, važno je biti primjetiti ako nešto s kralježnicom nije u redu. Posavjetujte se s liječnikom opće prakse ako bol u leđima utječe na vaš svakodnevni život i sprečava vas da obavljate neke aktivnosti. Također biste trebali otići liječniku ako paracetamol i ibuprofen ne pomažu u ublažavanju boli, jer vam možda trebaju jači lijekovi - ispričala je dr. Gall za Daily Mail.

POGLEDAJTE NOVI SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

10:33
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 16
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje