Lifestyle

Komentari 16

Dugo sjedite pred ekranima? Pripazite da sjedite ispravno

Dugo sjedite pred ekranima? Pripazite da sjedite ispravno

Dok ravno sjedimo tijelo je u najboljem sjedećem položaju: glava je u liniji s ramenima i kralježnicom, a bokovi u neutralnom položaju. No, i predugo zadržavanje u ovoj pozi će uzrokovati nelagodu

Večernji ili popodnevni odmor na kauču, ako podrazumijeva višesatno sjedenje ili ležanje s vremenom može utjecati i na pojavu bolova u leđima. Vrlo slično djeluju i sjedeći poslovi te gledanje tableta. 

POGLEDAJTE VIDEO:

S tim na umu tvrtka Furniture Choice provela je istraživanje koje je otkrilo koja su četiri najčešća položaja u kojima sjedimo na kauču i kako način na koji sjedimo može utjecati na naše tijelo i na zdravlje. 

Iskrivljeni položaj

U ovom su položaju noge na kauču, a gornji je dio tijela izvijen prema naprijed, obično prema televizoru.

Pilates instruktorica Lyndsay Hirst iz 'Your Pilates Physio' savjetuje redovito mijenjanje položaja i često vježbanje kako biste smanjili mogućnost da razvijete probleme s kralježnicom.

- Kralježnica je u ovom položaju izvijena, a dugo sjedenje u iskrivljenom položaju može uzrokovati nelagodu, kako u leđima, tako i u bokovima - rekla je Hirst, i upozorila da oni s povredom ili bilo kakvim ograničenjima kralježnice ili zdjelice posebno trebaju pripaziti da je ovako ne opterećuju predugo.

Bumerang položaj

Spuštanje stražnjice nisko na sofu, bez potpore za donji dio leđa, s nogama naslonjenim na drugu površinu.

"Ovakvo spušteno držanje iskrivljuje kralježnicu, što onda uzrokuje pomicanje njene tekućine u stražnji dio diskova, a to potencijalno vrši pritisak na njih", objasnila je Hirst.

Kaže i kako u ovom položaju mišići vrata i ramena moraju raditi više nego što je uobičajeno, da bi glava bila uspravna, a što na kraju može rezultirati boli u mišićima.

- Ovaj položaj također s vremenom slabi mišiće leđa i trbuha, a može voditi bolnim leđima - poručuje instruktorica pilatesa. 

Ravni položaj

Stopala su na podu, a leđa u potpunosti potpomognuta sa sjedalom.

- Ovdje je tijelo u savršenom položaju: glava je u liniji s ramenima i kralježnicom, a bokovi u neutralnom položaju. No, premda je ovo idealna poza za sjedenje, predugo zadržavanje u tom položaju na kraju će isto uzrokovati nelagodu, jer nam je tijelo dizajnirano za kretanje - objasnila je instruktorica.

'Zavaljeni položaj

- Baš kao i položaj bumeranga, ovakav položaj isto vrši pritisak na kralježnicu, jer glava nema dovoljnu potporu vrata i ramena. Uz to, bedra nemaju potporu što bi opet stvorilo dodatno naprezanje na leđima - objasnila je stručnjakinja. 

U većina slučajeva bol u leđima se može kod kuće terapijama s ledom i toplinom, te nježnim vježbama. No da bi to spriječili, potrebno je što više se kretati, dodala je liječnica dr. Diana Gall.

Kada posjetiti liječnika

- Iako bol u leđima obično nije ozbiljna, važno je biti primjetiti ako nešto s kralježnicom nije u redu. Posavjetujte se s liječnikom opće prakse ako bol u leđima utječe na vaš svakodnevni život i sprečava vas da obavljate neke aktivnosti. Također biste trebali otići liječniku ako paracetamol i ibuprofen ne pomažu u ublažavanju boli, jer vam možda trebaju jači lijekovi - ispričala je dr. Gall za Daily Mail.

POGLEDAJTE NOVI SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Najčitaniji članci