Obavijesti

Lifestyle

Komentari 8

Dunje ‘peglaju’ bore, snižavaju krvni tlak, ali liječe i nesanicu

Dunje ‘peglaju’ bore, snižavaju krvni tlak, ali liječe i nesanicu

Plodovi dunje bogati su vitaminima i kalijem koji snižava tlak. Pomažu u reguliranju kolesterola i probavnih tegoba. Svježi plod dunje bogat je željezom, a sadrži i kalij, kalcij, magnezij, natrij....

VIDEO

Mirisne dunje nisu samo ukras na ormaru ni ključni sastojak domaćih slastica. Manje je poznato da je ovo voće, koje se najčešće koristi za pripremu slatkih pekmeza i želea, ujedno i vrlo ljekovito, pa je jesensko obilje dobro iskoristiti za pripremu čajeva i drugih korisnih pripravaka koji će nam tijekom cijele godine biti na raspolaganju u kućnoj biljnoj ljekarni.

Dunja (Cydonia oblonga) vrlo je stara voćka za koju se smatra da potječe iz sjevernog Irana, gdje je rasla kao samonikla biljka. U staroj Grčkoj spominje se 650. g. pr. n. e., gdje su je zvali jabuka iz Kidona, prema području u kojem su se uzgajale najkvalitetnije sorte dunje.

Dunja je raširena i u Hrvatskoj, od sjevera do juga Lijepe Naše. Zanimljivo, u Primorju se mogu naći i divlje, samonikle dunje. Stablo dunje naraste do sedam metara i podsjeća na jabukovo. Kora dunje je prilično debela, a meso oporo i gorkasto, zbog čega se mnogo češće jede kuhana nego sirova. Upotreba dunje također ima dugu povijest.

Plinije je o njezinim “medicinskim vrlinama” govorio da štiti od urokljiva pogleda, a kod Grka i Rimljana bila je posvećena Veneri. Stoga je bila smatrana simbolom ljubavi i sreće, a Plutarh je spomenuo običaj da mladenci podijele dunju kako bi im budući zajednički dani bili slatki i puni oduševljenja.

Koliko u drevnim mitovima ima istine, teško je procijeniti, no uživanje u kuhanim i pečenim dunjama doista ima blagotvorni utjecaj na zdravlje. Svježi plod dunje bogat je željezom, a sadrži i kalij, kalcij, magnezij, natrij, sumpor, klor te bakar, karoten (provitamin A), vitamine B1 i B2, vitamin C i niacin.

Zbog visokog udjela kalija može biti koristan u regulaciji hipertenzije, odnosno povišenog krvnog tlaka. Uz to, bogata je vlaknima i pektinom pa je idealno voće za sve koji žele izgubiti na tjelesnoj težini - naravno, samo ako se kuhane i pečene dunje jedu bez šećera.

Dunjin plod također pomaže kod probavnih smetnji i u regulaciji kolesterola zbog pektina koji snižava “loši” LDL kolesterol, a povisuje “dobri” HDL kolesterol. Osim ploda, ljekovita svojstva imaju i sjemenke te listovi dunje.

Sjemenke dunje sadrže amigdalin ili vitamin B17, koji je jedan od najkontroverznijih vitamina, o čijim učincima se lome koplja među znanstvenicima, nutricionistima i farmaceutskom industrijom. I dok jedni vitamin B17 smatraju lijekom za karcinome, drugi tvrde da je taj spoj štetan jer se u želucu pretvara u otrovni cijanid.

Zbog toga se u liječenju sjemenke dunje ne koriste zdrobljene, nego se sluz koju ispuštaju u dodiru s vodom koristi kod niza kožnih tegoba, od raspucalih usana, opeklina pa do dekubitusa, te u brojnim kremama i mastima za njegu kože.

Čaj od dunjinih sjemenki također liječi nesanicu, ublažava napetost i otklanja neugodan zadah, a pomaže i protiv kašlja. Kod proljeva plod dunje koristi se za zatvaranje, slično kao jabuka, ponajviše zato što sadrži znatne količine trijeslovine, a u narodnoj je medicini za liječenje proljeva u dojenčadi i djece omiljen čaj od listova. Imate li dunju u vrtu, sigurno znate da se radi o vrlo otpornom stablu koje kad dosegne punu veličinu, svake godine rađa obiljem plodova koje ne bi trebalo pustiti da propadnu.

Recepti

1. Usna šupljina

Dvije žlice mješavine jednakih dijelova sjemena dunje, kadulje i kamilice prelijte s 250 ml kipuće vode, ostavite da odstoji dva sata, procijedite i ispirite usta.

2. Ispucala i oštećena usta

Fotolia

Zdrobite 10 g sjemena dunje i močite u 200 g vode dok ne dobijete gustu sluzavu smjesu. Nanosite na oboljeli dio tijela, izravno ili kao oblog. Preporučuje se protiv dekubitusa, opeklina, ispucale kože i svrbeža te kao oblog za upaljene oči.

3. Čir na želucu

Po 1 žlicu sjemena dunje i lana prelijte šalicom hladnog čaja od kamilice, dobro promiješajte, ostavite da odstoji jedan sat i procijedite. Pijte nezaslađeno pola sata prije jela 2-3 puta na dan.

4. Protiv kašlja

Zgnječite pet sjemenki dunje i prelijte sa 100 ml vode. Kad se stvori gusta sluzava masa, dodajte 15 g svježeg iscijeđenog soka od trputca i 100 g meda od kadulje. Uzimajte po jednu žličicu tri puta na dan prije jela.

5. Upala debelog crijeva

Pomiješajte po 20 g lanena i dunjina sjemena, srcenjaka, islandskog lišaja i plodova borovnice. Tri žlice mješavine prelijte s pola litre hladne vode, ostavite tri sata uz što češće miješanje. Zagrijte u pokrivenoj posudi do vrenja, ostavite da se ohladi i pijte 3-4 puta na dan po 1 čašicu pola sata prije jela.

6. Probavne tegobe

Probavnih tegoba lako se možete riješiti sokom od dunja. Operite i sitno naribajte kilogram dunja pa ih procijedite kroz gazu ili upotrijebite kvalitetan sokovnik. Sok popijte odmah jer brzo oksidira. Najbolje ga je piti prije jela.

7. Čaj od ploda

Operite, očistite i prerežite dunju na četiri dijela. Uklonite sjemenke i tvrdi dio oko njih, a mesnati dio izrežite na listiće i odmah ih stavite u litru vode, da ne bi promijenile boju. Lagano kuhajte od 15 do 20 minuta, a zatim ostavite da se ohladi. Procijedite ga i pijte u gutljajima tijekom dana. Ovaj čaj blagotvorno djeluje na dišne tegobe, smiruje kašalj, promuklost i ublažava simptome bronhitisa.

8.Voćno sladilo

Sameljite kilogram dunja, iscijedite sok, a zatim mu dodajte 2 kg šećera i kratko prokuhajte. Ulijte u sterilizirane boce i upotrebljavajte za zaslađivanje ljekovitih čajeva.

9. Čaj od lista

Čaj od lista dunje povoljno djeluje na cjelokupan probavni sustav, regulira probavu i zaustavlja dijareju (proljev). On često može biti povezan s nekom bakterijskom ili virusnom infekcijom, a čaj od dunje će smiriti i otkloniti upalu sluznica želuca i crijeva. Kako biste pripremili čaj, 3 osušena lista dunje prelijte šalicom kipuće vode (250 ml) i poklopite, ostavite da odstoji 15-20 minuta, a zatim procijedite i pijte topao čaj 1-2 puta dnevno. Poželjno je da ne zaslađujete čaj i da koristite osušeno lišće.

10. Šumski čaj

Kako biste ublažili proljev, pripremite ovaj blagi i ukusni čaj. Po 20 g drenjina, oskoruša, šipaka, dunja i mušmula dobro usitnite pa od te mješavine uzmite 3 žlice i kuhajte 10 minuta u pola litre vode. Kad se ohladi, procijedite i pijte umjesto vode. 

11. Voćni liker

Kilogram dunja obrišite papirnatim ubrusom - nemojte ih prati. Ogulite ih i korice stavite u veću teglu te prelijte litrom domaće rakije. Zatvorite i ostavite da stoji na tamnome mjestu, na sobnoj temperaturi, od 6 do 7 tjedana. Stavite 350 g šećera u 400 ml vode i pustite da zakuha. Dodajte štapić cimeta i kuhajte još 10 minuta. Izvadite štapić i ohladite dobiveni sirup. Ohlađeni sirup ulijte u čistu staklenku, dobro promiješajte i procijedite. Dobiveni liker ulijte u manje boce.

12. Maska za lice

Dunje su dobre za njegu masne, problematične i nadražene kože te kože s borama i proširenim porama. Da biste dobili hranjivu masku za lice, što sitnije naribajte jednu dunju i pomiješajte je s nekoliko kapi bademova ulja. Nanesite je na očišćeno lice i nakon 20 minuta isperite vodom. Ako želite, naribanu dunju možete pomiješati s istučenim bjelanjkom ili medom i vrhnjem.

13. Za bolju prehranu

Pomiješajte po 15 g lista metvice, matičnjaka i stolisnika, sjemena lana i dunje, islandskog lišaja i 10 g trave ive pa 3 žlice mješavine prelijte s pola litre prokuhane i ohlađene vode. Ostavite da odstoji 3 sata, zagrijte u poklopljenoj posudi da bude mlako i pijte 3-4 puta po 1 čašicu pola sata prije jela. 

14. Kotonjata

Za ovaj želatinozni ‘sir’ od dunje potrebno vam je  1,5 kg dunja, 1 kg šećera, 2 vrećice vanilin šećera, malo klinčića u prahu i po potrebi lišće lovora. Dunje izrezati na kockice i staviti ih kuhati u što manje vode, samo da ih voda prekrije. Kad omekšaju, usitniti ih u multipraktiku ili propasirati. Dodati šećer i vanilin šećer te po želji klinčića te na malo jačoj vatri kuhati i miješati dok se ne zgusne. Za ovaj dio trebat će od 2,5 do 3 sata. Obavezno je stalno miješanje jer se inače masa brzo zalijepi za dno. Razlijte je u kalupe, zdjelice, koje ste prethodno navlažili s hladnom vodom. U kalupima na sušenju i stvrdnjavanju bi je trebalo ostaviti 2-3 dana. 

Dr. Cvetković: Što se smije i ne smije raditi prije vađenja krvi?
Dr. Cvetković: Što se smije i ne smije raditi prije vađenja krvi?

15. Protiv bora

Žlicu sjemenki dunje izrežite sitno ili usitnite u mužaru pa prelijte dvjema jušnim žlicama prokuhane vode. Ostavite da odstoji 10 minuta i dobro izmiješajte. Dobivenom mješavinom mažite ispucale usne ili mjesta na licu s izraženim borama. Ovaj tretman iznimno je učinkovit, no treba ga ponavljati redovito i tijekom duljeg vremena.

16. Sirup od dunje

Pomoću sokovnika iscijedite litru soka dunje pa ga pomiješajte s 1,5 kilograma šećera. Dobivenu smjesu kuhajte na laganoj vatri (ne smije ključati) sat vremena. Dobiveni sirup ohladite i ulijte u tamne boce. Za bolju probavu uzimajte ovaj sirup tijekom 20 dana, tri puta na dan, prije jela, po jušnu žlicu dunjina sirupa. Zbog velike koncentracije šećera ovaj sirup nije preporučljiv dijabetičarima.

17. Protiv glavobolje

Pomiješajte 80 g usitnjenih plodova borovnice, 40 g listova dunje, 30 g plućnjaka, 30 g klekinja i 20 g stabljike timijana. Sve treba biti jako usitnjeno i dobro promiješano. U litru kipuće vode stavite 10 g mješavine bilja i kuhajte poklopljeno 1 minutu. Kad se čaj ohladi, prelijte ga u bocu i pijte 3 puta dnevno po 1 dl prije i poslije jela. Poslije svakog napitka uzmite po 1 žlicu maslinova ulja. 

18. Pekmez

Neoguljene dunje (4 kg) očistite od koštica i narežite na komade. Stavite kuhati s 2 dl vode, 2 kg šećera, sokom 2 limuna i 2 naranče. Kuhajte ih dok ne omekšaju. Izmiksajte štapnim mikserom u glatku marmeladu ili propasirajte na pasirku. Tegle operite i sterilizirajte u pećnici 10 minuta na 200°C. Vrući pekmez od dunja stavite u vruće tegle, dobro zatvorite poklopcima i ostavite da se polako ohladi. Ovaj pekmez je bogat vitaminima.

Čudesan: Magnezij smanjuje rizik od moždanog i čuva srce
Čudesan: Magnezij  smanjuje rizik od moždanog i čuva srce

19. Tonik za kožu

Ovaj tonik koristi se protiv čireva, bubuljica ili afti koje nastaju na sluzokoži usta, a priprema se lako. U litru vode dodajte 150 grama sjemenki dunje. Kuhajte na blagoj vatri 15 minuta, procijedite i ostavite da se ohladi. Koristite za ispiranje usta, a čir i afte premazujte vatom umočenom u tekućinu, i to nekoliko puta na dan.

20. Sjemenke

Žličicu cijelih osušenih sjemenki šest sati namačite u šalici hladne vode. Prije nego što popijete čaj, lagano ga zagrijte. Pijte nekoliko puta na dan po jednu šalicu. Sluzava tekućina koja nastaje namakanjem sjemenki djeluje protiv kašlja i upala dišnih puteva. Pomaže i u oslobađanju od stresa i nesanice, kod upala
usne šupljine i ždrijela, te kao sredstvo za ublažavanje bolova.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara
'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'