Obavijesti

Lifestyle

Komentari 31

Dr. Cvetković: Što se smije i ne smije raditi prije vađenja krvi?

Dr. Cvetković: Što se smije i ne smije raditi prije vađenja krvi?
1

Pijete li dva dana prije mjerenja željeza sok od cikle, borovnice, kupina ili pak kupinovo vino, laboratorijski nalazi neće prikazati točne vrijednosti, napominje dr. Ivica Cvetković

VIDEO

Za sve laboratorijske pretrage poželjno je da ste natašte, što znači da prije vađenja krvi punih 12 sati niste jeli. Ujutro, na dan vađenja krvi, dopušteno je piti isključivo vodu, stoji u uputama Hrvatskog društva za medicinsku biokemiju i laboratorijsku medicinu. Ovo vrijedi za planiranu pretragu krvne slike u laboratoriju, a kad je to potrebno hitno učiniti, primjerice u hitnoj službi, uzorak krvi uzima se i ako pacijent nije natašte. 

- Budući da hrana i produljeno gladovanje imaju izravan učinak na metabolizam ugljikohidrata, lipida i proteina, nužno je kod nekih pretraga doći natašte. Pritom je učinak proteinskih (mesnih) obroka veći od učinka ugljikohidratnih obroka (kruh, tjestenina, kolači) - pojašnjava liječnik obiteljske medicine Ivica Cvetković te dodaje da natašte na pretrage dolazite ako radite GUK (glukoza u krvi), trigliceride, kolesterol, HDL, LDL, vitamin B12, folnu kiselinu, alkalnu fosfatazu, beta-CrossLaps (marker za kosti), osteokalcin, željezo, kortizol, izdisajni test na Helicobacter pylori te PTH i Homocistein. Za određivanje tumorskih biljega, suprotno tome, nije potrebno biti natašte.

Pazite: Debljina, dehidracija i tlak krivci su za bolne kamence
Pazite: Debljina, dehidracija i tlak krivci su za bolne kamence

Prije vađenja krvi
Zadnji obrok smije biti lagana večera, ne kasnije od 19 sati. Ujutro na dan vađenja krvi nije dopušteno ništa osim vode, a 48 sati prije vađenja izbjegavajte lijekove (osim obaveznih), jači tjelesni napor i alkohol.

Masnoće u krvi 
Dva tjedna prije treba se normalno hraniti. Dva dana prije izbjegavajte vježbanje i alkohol. Dan prije vađenja krvi preporučuje se nemasna hrana. Dan prije ne pijte kavu poslije 19 sati. Određivanje se ne bi trebalo provoditi prije nego što prođe 8 tjedana od akutnog infarkta miokarda, kirurške operacije, traume, bakterijske ili virusne infekcije. 

Određivanje željeza u krvi 
Dva dana prije ne pijte sokove obogaćene vitaminima (borovnica, crni ribiz, kupine, cikla), Cedevitu te kupinovo vino jer mogu lažno povisiti željezo.

Dojenje štiti bebu od astme, infekcija, alergija i dijabetesa
Dojenje štiti bebu od astme, infekcija, alergija i dijabetesa

Podnošljivost glukoze (OGTT)
Pacijenti moraju biti natašte najmanje 8, a najviše 12 sati. Tijekom testiranja pacijent je cijelo vrijeme u laboratoriju. Ne smije pušiti, jesti i piti pića niti se izlagati naporu.

Trombofilija-test
Većina pretraga na trombofiliju (krv iz periferne vene) ne smije se izvoditi dok je pacijent na terapiji za razrjeđivanje krvi zbog utjecaja terapije na rezultate pretraga.

Hormoni štitnjače iz krvi 
Nadomjesna terapija hormonima štitnjače (npr. Euthyrox) može utjecati na rezultat, pa je važno na dan vađenja krvi ne uzeti lijek. Možete ga uzeti neposredno nakon. 

Zapadni Nil još prijeti: Stiže toplo vrijeme, s njim i komarci
Zapadni Nil još prijeti: Stiže toplo vrijeme, s njim i komarci

Određivanje krvi u stolici
Sedam dana prije treba izbjegavati lijekove (osim neophodnih koje je propisao liječnik). Test odgodite kod menstruacije, proljeva, krvarenja iz hemoroida i urinarnog trakta.

Uzimanje urina (jednokratnog)
Mora proći najmanje 4 sata od pražnjenja mjehura. Prvi se mlaz izmokri, a srednji prikupi u sterilnu posudu. Ne uzima se tijekom i oko menstruacije. 

Sakupljanje 24-satnog urina 
Počinje drugim jutarnjim urinom. Tijekom cijelog dana i noći urin se sakuplja i čuva na hladnom. Sljedeći dan doda se i prvi jutarnji urin i donese u laboratorij.

Izdisajni test (Helicobacter)
Ujutro ne smijete ništa jesti ni piti (niti vodu) niti prati zube. Provodi se najmanje 4 tjedna nakon posljednje doze antimikrobnog lijeka i 2 tjedna nakon antisekretornog lijeka. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 31
VIDEO

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru