Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Dva mjesta u kući na koja nikad ne smijete staviti rezano cvijeće ako želite da potraje duže

Dva mjesta u kući na koja nikad ne smijete staviti rezano cvijeće ako želite da potraje duže

Cvijeću koje stavljate u vazu svakako nakon kupovine skratite stabljike za oko jedan centimetar i to ukoso - tako će cvijet imati priliku dobiti više vode. Stabljiku ne režite škarama već nožem

VIDEO

1. Držite ga podalje od voća

- Neke biljne vrste emitiraju više etilena od drugih. Na primjer, rajčice, jabuke, banane i kruške, ali i mnogi drugi plodovi, ispuštaju visoku razinu etilena, biljnog hormona koji je važan za dozrijevanje plodova. Kad se jednom nađe u zraku, etilen može daleko putovati, no pritom se rasprši i izgubi dio svoje snage - pojasnila je Caren Chang, profesorica na Sveučilištu Maryland.

- Rezano cvijeće brže propada ako se nalazi pokraj otvorene zdjele s voćem pa ga držite podalje, želite li da vam traje dulje - dodala je.

POGLEDAJTE VIDEO Što simbolizira koji cvijet:

Pokretanje videa...

Simbolika cvijeća 00:45

2. Ne stavljajte ga blizu plina 

- Prirodni plin i nafta, također, su glavni izvori etilena koji je prirodni nusprodukt izgaranja, što znači da mogu biti štetni za cvijeće. Provedeno je istraživanje na prometnoj autocesti Beltway u Washingtonu koje je otkrilo da su visoke razine etilena iz ispušnih plinova automobila uzrokovale zaostajanje u rastu obližnjih biljaka - kaže Chang.

Zbog ovih aromatičnih biljki vaš dom će mirisati božanstveno
Zbog ovih aromatičnih biljki vaš dom će mirisati božanstveno

- Kad je etilen kemijski uklonjen iz okruženja Beltway, biljke su počele izgledati puno bolje. I 1800-ih, kad su ulične svjetiljke gorjele na plin, drveću oko njih je pojačano ispadalo lišće. Stoga, bilo cvijeće rezano ili ne, držite ga podalje od izvora plina, bili to ispušni plinovi automobila, roštilj, kamin na plin, štednjak, uljne svjetiljke itd. - dodala je, a prenosi mindbodygreen.com.

Još nekoliko savjeta kako da vam rezano cvijeće u vazi dulje traje

Kao prvo, nemojte pretjerivati s vodom koju stavljate u vazu - dovoljno ju je napuniti do 1/3. Potom je ostavite neko vrijeme na sobnoj temperaturi kako ne bi bila previše hladna.

Cvijeću koje stavljate u vazu svakako nakon kupovine skratite stabljike za oko jedan centimetar i to ukoso - tako će cvijet imati priliku dobiti više vode. Stabljiku ne režite škarama jer je tako prignječite, što nije dobro, već napravite rez nožem.

Također, uklonite mu donje listove kako ne bi počeli trunuti u doticaju s tekućinom i tako stvarati nepotrebne bakterije koje cvijeću smetaju. Vodu mijenjajte svaki drugi dan.

Evo kako da vam kuća miriši svaki put kad usisavate, lako je
Evo kako da vam kuća miriši svaki put kad usisavate, lako je

Ukoliko u vazu stavljate cvijeće koje ispušta sluz, tada vodu mijenjajte svakodnevno. Želite li se dodatno potruditi za dugovječnost cvijeća, u vodu stavite malo šećera (on hrani biljku), komadić zdrobljenog aspirina (održava biljku svježijom tako što regulira pH vode i drži ga na dobroj razini) i malo soka od limuna (produžuje cvijeću život).

Nije loša ideja dodati i mrvicu octa jer ima antibakterijsko djelovanje - na litru vode dodajte dvije žlice alkoholnog octa. Sličan učinak ima i dodavanje bakrene kovanice u vodi ili malo soli.

Vazu sa cvijećem držite na svjetlom mjestu, ali izbjegavajte direktno sunce ili mjesta uz radijatore jer će se pupoljci prebrzo otvoriti. Imajte na umu da ga ne biste trebali držati ni blizu voća i povrća, posebno banana, jer tijekom sazrijevanja znaju ispuštati etilen koji šteti cvijeću.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'
VELIKI INTERVJU

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'

Naš najbolji neurokirurg, prof.dr. Josip Paladino iza sebe ima 46 godina rada u struci, i nema namjeru stati. Iako stručnjak za mozak, njega kroz život vodi srce, kaže nam

'Moja žena odbijala je seks 2 godine, sada se ljuti jer varam'
BURNA RASPRAVA

'Moja žena odbijala je seks 2 godine, sada se ljuti jer varam'

Muškarac je izazvao burnu raspravu nakon što je priznao da je radi nedostatka intimnosti sa suprugom odlučio potražiti nešto 'sa strane'. Kaže da mu je brak 'neodrživ', ali ne želi razvod
Dnevni horoskop za subotu 4. svibnja: Lavu prijeti depresija, a Ribe su pune mudrih savjeta
ŠTO DONOSI POČETAK VIKENDA

Dnevni horoskop za subotu 4. svibnja: Lavu prijeti depresija, a Ribe su pune mudrih savjeta

Pročitajte dnevni horoskop za subotu 4. svibnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje