Obavijesti

Lifestyle

Komentari 13

Efikasni trikovi kako ukloniti 15 vrsta tvrdokornih mrlja s odjeće

Efikasni trikovi kako ukloniti 15 vrsta tvrdokornih mrlja s odjeće

Ponekad muku mučimo s mrljama na odjeći koje je nemoguće ukloniti koliko god se trudili. A zapravo samo trebamo različite mrlje tretirati na pravilan način. Nijedna mrlja nije nerješiva

VIDEO

Pokušavate li ukloniti mrlje od ulja ili masne hrane, prvo ih namočite i istrljajte u hladnoj vodi. Ako se mrlja već sasušila, vodi dodajte deterdžent. Neugodne mrlje na odjeći možete očistiti jednostavno, brzo, efikasno i jeftino – uz male trikove i brzu reakciju svi će tragovi nestati.

7 ključnih grešaka koje radimo s donjim rubljem: Sušimo ga u sušilici i kupujemo previše čipke
7 ključnih grešaka koje radimo s donjim rubljem: Sušimo ga u sušilici i kupujemo previše čipke

POGLEDAJTE VIDEO: Roba za rad od doma

Pokretanje videa...

Roba za rad od doma 00:41

Popis mrlja i kako ih ukloniti:

  • Sok ili vino: Ako ste se na večeri s prijateljima zamrljali sokom ili vinom, pomoći će vam vruća voda – isperite odjeću u vrućoj vodi kojoj ste dodali deterdžent.
  • Krv, blato, mliječni proizvodi: No vrućom vodom nemojte pokušavati skinuti mrlje od krvi, blata ili mliječnih proizvoda jer ih može učiniti otpornijima. Krv s odjeće uklonite hladnom vodom, a ako se sasušila, odjeću umočite u otopinu soda bikarbone i hladne vode.
  • Trava: Mrlje od trave uklonite octom ili bjelanjkom. Bjelanjak umutite i nanesite na mrlju, utrljajte pa isperite. Ako ste se odlučili za ocat, pomiješajte bijeli ocat s vodom, i ostavite da djeluje 15 minuta. Zatim operite odjeću uobičajenim deterdžentom.
  • Pivo: Želite li ukloniti mrlju od piva, umotajte kockice leda u krpu i pritisnite na mrlju. Zatim nanesite sredstvo protiv mrlja i operite.
  • Lubenica: Mrlje od lubenice najlakše ćete očistiti tako da sok upijete papirnatim ručnikom, a onda isperete hladnom
  • vodom.
  • Krema: Višak kreme uklonit ćete tako da mrlju prvo pospete pijeskom pa potom dobro otresete. Ako je pijesak ostao zalijepljen, sastružite ga, a kod kuće operite u vrućoj vodi.
  • Umak od rajčice i kečap: Mrlje od umaka od rajčice ili kečapa prije pranja istrljajte bijelim octom. Na mrlje od kečapa možete nanijeti i dječji puder te pustiti da se osuši. Nakon toga odjeću iščetkajte i operite na uobičajen način. Kod mrlja od rajčice i kečapa pomaže i glicerin – pomiješajte ga s vodom u omjeru 1:1, namočite odjeću i pustite da odstoji. Operite na uobičajen način.
  • Sladoled: Odjeću koju ste zamrljali sladoledom natopite mineralnom vodom ili običnom hladnom vodom te operite u perilici.
  • Krema za sunčanje: Mrlje od kreme za sunčanje uklonite mješavinom deterdženta za pranje posuđa i glicerina. Nanesite na mrlju, lagano utrljajte i potom operite u perilici.
  • Dezodorans: Primijetite li na odjeći mrlje od dezodoransa, najlakše ćete ih ukloniti toplom vodom pomiješanom s dvije tablete za čišćenje zubne proteze. Nakon 30 minuta namakanja, odjeću isperite i operite u perilici. Suhe tragove dezodoransa uklonite vlažnim maramicama.

Nekoliko načina za skidanje mrlja od znoja

  • Prije nego izgubite svaku nadu da ćete se riješiti mrlja od znoja na odjeći, zdrobite dva aspirina i umiješajte ih u pola šalice tople vode. Umrljani dio odjeće namačite u mješavini dva do tri sata. 
  • Pomiješajte jedan dio deterdženta za posuđe s dvostrukom količinom hidrogen peroksida, istrljajte mrlju i pustite da odstoji sat vremena. 
  • U litri vruće vode otopite 4 žlice soli. Spužvicom nanosite otopinu na mrlju dok ne nestane. 
  • Pomiješajte limunov sok i vodu u omjeru 1:1 i time istrljajte neugodne mrlje od znoja. Izravno na mrlju izlijte malo octa te ga utrljajte u tkaninu. Potom operite u perilici. 
  • Napravite pastu od 4 žlice sode bikarbone i 1/4 šalice tople vode – utrljajte ju na mjesto na kojem je mrlja, a ako su mrlje tvrdokorne pustite neka stoji sat do dva prije nego odjeću operete u perilici.
  • U vodu dodajte malo izbjeljivača i natapkajte zamrljano područje prije nego ga stavite u perilicu.
  • Otvorite tuš i zamrljana područja isperite hladnom vodom te ih nježno istrljajte. Ako je odjeća već poprimila lagano žutu boju, izbjegnite toplo ispiranje u perilici.
  • Na mrlju koju ste navlažili nanesite gotov preparat za omekšivanje mesa i potom operite kao inače.  
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...