Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
0 komentara

Eko-dom: Sitnice koje će dom učiniti "zelenijim" i štedljivijim

Dan bez mesa smanji stakleničke plinove kao da vozite hibrid, a spužvaste ili gumene trake za vrata srežu energiju i račune za 20 posto, potvrđuju istraživanja

Fotolia
Foto: Fotolia
0 komentara

Pri kupnji različitih sredstava za čišćenje odlučite se za ona biljnog podrijetla. Tako ćete smanjiti mogućnost astme i alergija, ali i izbjeći zagađivanje. Dobra ideja je i uvesti barem jedan bezmesni dan u tjednu. Uzgoj stoke stvara prilične količine plinova koji zagađuju atmosferu i potiču stvaranje efekta staklenika pa danom bez mesa četveročlana obitelj “poštedi” planet kao da vozi hibridni automobil. A za ostatak tjedna bolje je birati meso prirodno uzgojenih životinja.

Pri kupnji raspitajte se o podrijetlu mesa kako biste izbjegli ono od životinja tretiranih antibioticima. Da biste dom učinili zelenijim, dovoljne su sitnice. Važna je i potrošnja energije na grijanje, odnosno hlađenje. Smanjit će se barem 30 posto ako izolirate prostor prirodnim materijalima. Već će i platnene rolete te spužvaste ili gumene trake za vrata smanjiti potrošnju energije za 20 posto.

Odjeća skrivi 13 kg ugljičnog monoksida 

Tijekom čišćenja ormara nemojte staru odjeću baciti u smeće. Donirajte je u dobrotvorne institucije ili stavite oglas na internet te darujte odjeću onima kojima je potrebna. Za svaki odjevni komad smanjujete zagađenje za otprilike 13 kg ugljičnog dioksida.

Što sve na đonovima "ušeta" u hodnik?

 Cipele je preporučljivo ostavljati izvan prostora u kojemu živite. Ta se navika može usporediti s pranjem ruku. Tako ćete spriječiti unošenje različitih štetnih kemikalija i pesticida koji su se skupili na đonovima, a osim toga rjeđe ćete trebati čistiti podove, usisavati ili plaćati pranje tepiha.

Plastika ne ide u mikrovalnu 

U mikrovalnu pećnicu stavljajte stakleno i keramičko posuđe. Na visokim temperaturama plastika u hranu ispušta štetne tvai. Čak i ona predviđena za mikrovalnu, jedina razlika je temperatura na kojoj se počne raspadati. Unošenje tih tvari može izazvati hormonske poremećaje.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message