Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
13 komentara

Eko kuća na Lošinju je u skladu s prirodom i potpuno održiva

Kuća je bila bez priključaka struje i vode, a bračni par se pri obnovi vodio idejom da objekt ostane takav, da bude samostalno održiv i neovisan o priključcima na struju, vodu i kanalizaciju

Foto: Sandro Tariba
13 komentara

Supružnici Ivana Potlaček Cvjetićanin i Nikola Cvjetićanin ponosni su vlasnici ekološke kuće na otoku Lošinju, nedaleko od uvale Zabodarski, po kojoj je dobila ime.

Kako su njihovo djetinjstvo obilježili praznici u prirodi, u kućama nalik na ovu nekretninu, u prekrasnu kućicu zaljubili su se na prvi pogled te su 2013. odlučili kupiti je i prenamijeniti u svrhu ekološkog turizma.

POGLEDAJTE VIDEO (Obitelj koja je štagalj pretvorila u prekrasan dom):

- Kako oboje radimo u turizmu, rodila se ideja da stvorimo smještaj koji će biti drukčiji i u potpunom skladu s prirodom i s minimalnim utjecajem na nju - kaže vlasnica.

Naime, kuća je bila bez priključaka struje i vode, a bračni par se pri obnovi vodio idejom da objekt ostane takav, da bude samostalno održiv i neovisan o priključcima na struju, vodu i kanalizaciju te da ima minimalan utjecaj na okoliš. Njihova vizija bila je da nekretnina postane eko kuća budući da i oni žive većinu načela koja su implementirali u objekt. 

Foto: Sandro Tariba

Kuća se sastoji od povezanog prizemlja i tavana ukupne površine 55 kvadrata. U prizemlju su se smjestili kuhinja s blagovaonicom i dnevnim boravkom te kupaonica. Na kat vodi drveno stubište prema spavaćoj sobi, koja je u tavanskom prostoru i izvorno je malo nižeg stropa, što su morali ostaviti tako, no prema reakcijama gostiju može se zaključiti da upravo to prostoru daje posebnu čar.

Web Stolar iz Kanade gradi eko kuće za 750.000 kuna

- Struja je riješena preko solarnog sustava snage 3 kW, kao i sustav tople vode, čija temperatura u ljetnim mjesecima dostiže čak i 80°C. Voda, odnosno kišnica, sakuplja se s krova i pohranjuje u cisternu, međutim cijevima smo spojili još jedan vanjski rezervoar od 1500 litara kako bismo osigurali veće skladištenje kišnice. 

Fotolia ZELENA-GRADNJA Eko održivost kuća: Japanci grade drvetom za spas okoliša

Nasreću, kuća je posjedovala septičku jamu, tako da nismo trebati intervenirati jer se sustav pokazao dovoljnim za normalno funkcioniranje. Kako bismo postigli bolju izolaciju, ali i izgled, kuća je obučena u kamen. Postavljen je i novi krov s dodatnom izolacijom jer zbog jačine solarnog sustava ne možemo imati nikakav klimatizacijski sustav. Tako tijekom nekoliko tjedana izrazitih vrućina kuću uglavnom rezerviraju ljudi zaljubljeni u ljeto, vrućinu i prirodno rashlađivanje u moru, pa ni to nije nedostatak. 

Foto: SANDRO TARIBA

Lokalna zajednica prepoznala je naš smjer održivog turizma, pa kako na lokaciji nema odvajanja otpada, darovali su nam spremnike za reciklažu, koje samostalno odvozimo u grad Lošinj - kaže vlasnica i dodaje kako su ponosni na to što je svaki gost odvajao otpad, što potvrđuje njihovu viziju da je moguće smanjiti utjecaj turizma na okoliš.

Foto: Sandro Tariba Kuću održavaju isključivo ekološkim sredstvima, a goste dočekuju darom dobrodošlice iz ekološke proizvodnje (vino, sok, košarica voća i povrća) s obližnje eko farme. 

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message