Obavijesti

Lifestyle

Komentari 18

Đelo Hadžiselimović: Sve moje skrivene kulinarske strasti...

Đelo Hadžiselimović: Sve moje skrivene kulinarske strasti...
1

Đelo Hadžiselimović veliki je gurman. Usrećuje ga pripremanje hrane kao i uživanje u njoj. Zato se veseli što će za dvije godine u mirovinu kako bi otvorio konobu...

VIDEO

Obožavam otoke, odrastao sam na Velom Lošinju jer sam od sedme do 23. godine tamo stalno dolazio, prohodao sam u Senju, a naučio plivati na Krku, sve mi je vezano za more, govori Đelo Hadžiselimović (63) dok sjedi na terasi Bračke perle i uživa u domaćem siru, pršutu i maslinovu ulju. Urednik HTV-a obožava dalmatinsku kuhinju, posebno morske plodove i ribu. 

Nema ništa ljepše nego komad lijepe ribe na pravoj vatrici i čaša crnog vina nakon ukusna jela

- Moja je pokojna majka bila izvrsna kuharica, ali me, nažalost, odgajala da ne moram ništa znati o kuhinji. Njezini prekrasni recepti otišli su u zaborav jer se tada nisam zanimao za to, tek kad sam sam počeo živjeti, shvatio sam koliko me kuhanje zanima - kaže gurman koji na Hvaru ljetuje godinama, ali mu je Brač postao posebna oaza sreće zbog supetarskog filmskog festivala na kojem odabire retrofilmove i uživa u domaćim specijalitetima. Njegov su specijalitet usoljene trlje koje kratko kuha u maslinovu ulju, a onda filetira te ih zamota u pršut i prokuha. Uz to servira palentu.

- Moji prijatelji obožavaju to jelo, a ja uživam kad ih vidim zadovoljne. Često im kuham jela sa školjkama, rakovima i ribama, glavno da je sve iz mora. Stručnjak sam za brudete - hvali se Đelo. Nije neki ljubitelj mesa, ali punjene paprike i sarmu nikad neće odbiti. 

Želja mi je živjeti na otoku. More, barka, mreža, ribolov, prijatelji... To je život bez stresa

- Ne volim hrpe mesa, ali sarajevski roštilj rado pojedem - smije se Hadžiselimović, koji je, kao mladić na putovanju po Americi, prvi put vidio i probao hamburger. 

- Iako više ne jedem to, svaki put kad osjetim miris, poput Prousta u ‘U potrazi za izgubljenim vremenom’, vrate mi se prizori iz mladosti - ističe. Omiljena kuhinja mu je mediteranska, a od egzotičnih tajlandska i japanska. Drago mu je što se otvara sve više japanskih restorana u koje voli otići na sirovu ribu. Kod kuće još nije probao raditi sushi. Na brojnim službenim putovanjima po svjetskim filmskim festivalima probao je razna jela. Najviše su ga oduševila ona u Teheranu.

- Njihov sir, koji je dosta sličan feti, jeo sam svaki dan za doručak, a nigdje nisam vidio da je jogurt toliko krut da se može rezati nožem na kriške, kao njihov - govori. Kako inače voli jače začinjena jela, u Indiji nije imao problema s okusima.

- Već na miris mnogi stranci nisu mogli podnijeti hranu, no meni je lijepo sjela - smije se. Po namirnice odlazi na tržnicu Dolac gdje ima svoje kumice, no povrće i voće zna dobiti i od prijatelja.

- Imam tu sreću da moji dragi ljudi imaju vrt pa često dobijem organsko povrće. Rajčica iz vrta mog prijatelja ne može se usporediti ni s jednom iz prodavaonice - ističe. Prisjetio se jedne Engleskinje, koju je upoznao na Palmižani, kako se gotovo rasplakala kad je probala domaću rajčicu jer takvu punoću okusa nikad nije okusila. Zagrepčanin voli i makrobiotička jela. 

- Super mi je ta hrana, posebno kolači pred kojima se i mnogi slastičari mogu skriti. Volim tu punoću okusa zbog začina koje koriste, a mnoge baš to odbija - dodaje. 

U jela obvezno stavlja timijan, origano i ružmarin koje bere na Hvaru, a bez litara maslinova ulja s otoka se ne vraća u Zagreb.

- Nema ništa ljepše nego lijep komad ribe na pravoj vatrici od drveta. Obožavam pic, oradu i škarpinu - ističe Đelo, kojem prijatelji često znaju reći da im je krumpir, uz hobotnicu ispod peke, čak bolji od nje same. 

Nije velik ljubitelj slatkog, no kad ga se zaželi ode kod prijateljice Milke koja radi, kaže, najbolju schwarzwald tortu na svijetu. 

- Tome ne mogu odoljeti, posebno zbog tamne čokolade koju obožavam - priznaje. 

Za svakodnevni desert radije pojede makrobiotičku gibanicu koja mu je ukusnija nego obična. Nikad ne preskače doručak. 

- Jedem starozagrebački, sir i vrhnje, a uz to rajčice ili neka sezonska salata - dodaje. 

Na meniju za ručak najčešće se nađe palenta koju obožava, riža i povrće. Večere izbjegava, ali ako ima morske namirnice rado ih pretvori u gurmanski užitak. 

A dok ne radi, voli pogledati emisije svjetski poznatog kuhara Anthonyja Bourdaina, a kuje već i planove za mirovinu u koju će za dvije godine. 

- Moja je najveća želja da imam jednu konobu na otoku. Bila bi posebna jer ne bi bilo menija nego  bi vam donio desetak jela u malim porcijama, poput španjolskih tapasa, koja su svježe pripremljena taj dan. Kad pojedete neko jelo, donosi vam se još, a ona koja vam se ne sviđaju odnose. Jedan od mojih ideala je i da na izlazu konobe ljudi plate jelo onoliko koliko im se sviđa - govori Đelo dodajući da ljubav ide kroz želudac. 

- Dvoje ljudi nakon što pojede ukusno jelo sigurno će prije naći zajednički jezik, nego dvoje gladnih - zaključio je, ne želeći otkriti zavodi li on svojim specijalitetima.

Preuzeto iz tjednika SuperMile - svake srijede besplatno ekskluzivno uz 24sata!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 18
VIDEO

'Mama je znala da nešto nije u redu... Čim mi je pomirisao dah, liječnik me poslao u bolnicu'
ISPOVIJESTI: KAKO SMO IZBJEGLI SMRT

'Mama je znala da nešto nije u redu... Čim mi je pomirisao dah, liječnik me poslao u bolnicu'

S vremena na vrijeme, naš unutarnji glas nas navodi da donesemo odluke koje inače ne bismo razmatrali, kao što je odustajanje od putovanja ili iznenada odabiranje druge rute na posao

Dnevni horoskop za srijedu 1. svibnja: Bikovi će negodovati, a Ovan uživati u društvu prijatelja
ŠTO VAS OČEKUJE ZA 1. MAJ

Dnevni horoskop za srijedu 1. svibnja: Bikovi će negodovati, a Ovan uživati u društvu prijatelja

Pročitajte dnevni horoskop za srijedu 1. svibnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Mjesečni horoskop za svibanj: Djevicu čeka ljubav, Lava prekid
ZA SVAKI ZNAK ZODIJAKA

Mjesečni horoskop za svibanj: Djevicu čeka ljubav, Lava prekid

Jake pozicije Venere u Biku i Marsa u Ovnu snažan su poticaj za ostvarenje poslovnih, ali i ljubavnih želja. Donosimo što vas čeka, ocjene mjeseca i najbolje datume