Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Esencijalna ulja za kosu: Protiv prhuti, za bolji rast i kvalitetu

Esencijalna ulja za kosu: Protiv prhuti, za bolji rast i kvalitetu
1

Poznata po raznolikim mirisna, esencijalna ulja su ujedno snažan boost za kosu te se već stoljećima koriste u Istočnoj medicini za zdravlje lasi, korijena i vlasišta

VIDEO

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Koža postaje ovisna o deziću, a postoji način da to spriječite

Homeopatska medicina smatra ih efektivnim i niskorizičnim formulama za njegu kose te su esencijalna ulja alternativni način kako kosu dovesti u red i njegovati je na zdravi način, objavio je Healthline. Iz biljaka se ekstrahiraju metodom destilacije ili hlapljenja.

Njega kose

Nekolicina esencijalnih ulja preporučuje se za njegu kose, a među njima su lavanda, metvica, ružmarin, cedar te mnoga druga. Pomiješane sa šamponom, regeneratorom ili nekim baznim uljem, ove formule mogu pojačati rast kose, smanjiti pojavu peruta i riješiti niz drugih problema.

Lavandino ulje može ubrzati rast kose

Znajući da ulje lavande ima svojstva koja mogu stvoriti rast stanica i smanjiti stres, istraživači jedne studije na životinjama otkrili su da to ulje može generirati brži rast kose kod miševa. Ovo ulje također ima antimikrobna i antibakterijska svojstva, koja mogu poboljšati cjelokupno zdravlje vlasišta.

Beauty fenomen: Našminkane žene gleda se kao na uspješnije
Beauty fenomen: Našminkane žene gleda se kao na uspješnije

Za masku od ulja lavande pomiješajte nekoliko kapi ulja u 3 žlice maslinovog ili rastopljenog kokosovog ulja te nanesite direktno na vlasište. Ostavite masku najmanje 10 minuta prije nego što isperete i šamponirate. Možete koristiti nekoliko puta tjedno.

Ulje paprene metvice potiče rast kose

Ovo ulje može uzrokovati osjećaj hladnoće i peckanja, no to samo znači da povećava cirkulaciju. Upravo zato, može pomoći u promicanju rasta dlaka tijekom faze anagena (ili rasta). Jedno je istraživanje pokazalo da ulje paprene metvice, kada se koristi na miševima, povećava broj folikula, dubinu folikula i sveukupni rast kose.

Top 6 inspiracija za pedikuru koju možete napraviti kod kuće
Top 6 inspiracija za pedikuru koju možete napraviti kod kuće

Za idealan recept: Pomiješajte 2 kapi eteričnog ulja peperminte s uljem-nosačem po izboru. Izmasirajte time vlasište i isperite nakon 5 minuta. Potom temeljito isperete šamponom i balzamom.

Ulje ružmarina poboljšava debljinu lasi

Esencijalno ulje ružmarina namijenjeno je poboljšanju debljine i rastu lasi, jer poboljšava staničnu obnovu. Prema jednom istraživanju, objavio je Healthline, ulje ružmarina djelovalo je jednako kao i minoksidil koji se koristi kao tretman za rast kose, ali s manje svrbeža vlasišta kao nuspojavom.

Bezbrižna igra: Najbolje dječje kreme sa zaštitnim faktorom
Bezbrižna igra: Najbolje dječje kreme sa zaštitnim faktorom

Pomiješajte nekoliko kapi ružmarinovog ulja s maslinovim ili kokosovim uljem i nanesite ga na vlasište. Ostavite oko 10 minuta prije nego što ga isperete šamponom. Ovaj recept možete koristiti dva puta tjedno.

70th Emmy Awards - Arrivals - Los Angeles

Cedrovina smanjuje gubitak kose

Eterično ulje cedrovine potiče rast kose i smanjuje gubitak kose, uravnoteživanjem žlijezda koje proizvode ulje u vlasištu. Također ima antifungalna i antibakterijska svojstva te ujedno smanjiti pojavu peruti i gubitka kose.

Pomiješajte nekoliko kapi esencijalnog ulja cedrovine s 2 žlice baznog ulja nosača, umasirajte na vlasište i isperite nakon desetak minuta.

Limunska trava protiv peruti

Eterično ulje limunske trave učinkovit je tretman protiv peruti, a istraživanje iz 2015. pokazalo je da značajno smanjuje perut nakon samo tjedan dana korištenja.

Ulje limunske trave protiv peruti treba za bolju učinkovitost nanositi svakodnevno. Pomiješajte nekoliko kapi u šampon ili regenerator dobro umasirajte u vlasište.

Timijan za jačanje rasta kose

Eterično ulje timijana može pomoći u jačanju rasta kose time što stimulira vlasište i aktivno sprječava gubitak kose. Poput ulja cedrovine, također se pokazalo da je ulje timijana bilo korisno u liječenju alopecije.

Otvoreni saloni: 'Velika nam je gužva, svi moraju ostaviti broj'
Otvoreni saloni: 'Velika nam je gužva, svi moraju ostaviti broj'

Timijan je posebno jak, čak i među esencijalnim uljima. Prije nanošenja na vlasište stavite samo 2 male kapi u 2 žlice baznog ulja. Ostavite da stoji oko 10 minuta, a zatim ga isperite šamponom.

Eterično ulje kadulje može pojačati rast i čvrstoću. Za masku od ulja pomiješajte 3 kapi ulja kadulje s omiljenim balzamom ili regeneratorom. Ako ga koristite svakodnevno, isperite nakon 2 minute. Ako ga koristite jednom ili dva puta tjedno, ostavite ga da stoji na kosi 10 minuta.

Njega kose

Čajevac ima niz odličnih benefita

Ulje čajevca ima moćna antibakterijska i antimikrobna svojstva. Kada se koristi lokalno, može pomoći povećanju rasta dlačica.

Ulja čajevca nalaze se u više koncentracija pa je važno slijediti upute proizvođača. Neki su visoko koncentrirana esencijalna ulja, a drugi su proizvodi pomiješani u kremi ili ulju.

Ako prestanete hraniti kožu i hidratizirati, postaje osjetljiva
Ako prestanete hraniti kožu i hidratizirati, postaje osjetljiva

Studija iz 2013. čak je otkrila da je mješavina koja sadrži ulje čajevca i minoksidila učinkovitija od samog minoksidila u poboljšanju rasta kose, mada je potrebno više studija o korištenju samo ulja čajevca. Također je potvrđeno ulje čajevca najčešće koristi u formulama za liječenje peruti.

Možete pomiješati 10 kapi eteričnog ulja čajevca u svoj šampon ili regenerator i koristiti ga svakodnevno. Druga varijanta je pomiješati 3 kapi ulja čajevca s 2 žlice nosioca ulja i ostaviti ga 15 minuta prije nego što ga isperete.

Ljupka Gojić i kćerkica Jana Sienna

Mirisni ylang-ylang za suhe kose

Ylang-ylang esencijalno ulje idealno je za one sa suhim vlasištem, jer može potaknuti stvaranje sebuma. Budući da nedostatak dovoljno ulja i sebuma uzrokuje suhoću kose, ylang-ylang može poboljšati teksturu kose i smanjiti lomljenje lasi.

Što su čepovi od sebuma i kako se različito 'liječe' od prištića?
Što su čepovi od sebuma i kako se različito 'liječe' od prištića?

Pomiješajte 5 kapi esencijalnog ulja ylang-ylanga s 2 žlice toplog baznog ulja. Izmasirajte ga na vlasište, a glavu omotajte toplim ručnikom. Ostavite 30 minuta prije nego što isperete. Ylang-ylang se može naći i u preparatima kao što su šampon ili kreme.

Postoje još i neke alternative za eterična ulja, a to je ekstrakt biljke konjskog repa. Sadrži silicijev dioksid, za koji se smatra da poboljšava brzinu i snagu rasta kose, uz potencijalno smanjenje peruti.

Studija iz 2015. otkrila je da oralne tablete koje sadrže ovo ulje poboljšavaju rast i debljinu lasi. Također može biti učinkovit kao krema te može poboljšati cirkulaciju na vlasištu.

Najveći rizik esencijalnih ulja je iritacija kože ili alergijske reakcije. To je posebno uobičajeno kada se eterično ulje nanosi izravno na kožu, tako da je ključno da uvijek koristite ulje za razrjeđivanje.

Savršeni ten bez mrlja: Kako postići izgled 'staklene' kože?
Savršeni ten bez mrlja: Kako postići izgled 'staklene' kože?

Alergijske reakcije su češće kod osoba s osjetljivom kožom ili onih koji su alergični na eterična ulja.

Simptomi iritacije kože uključuju: kontaktni dermatitis, peckanje, nelagodu ili trnce i crvenilo.

Znakovi alergijske reakcije uključuju: teški dermatitis, osip, teškoće u disanju, oticanje jezika ili suženje grla.

Esencijalna ulja lokalno za zdravlje kose smiju koristiti samo stariji tinejdžeri i odrasli. No, ako mislite da bi esencijalna ulja mogla koristiti vašem djetetu, prvo se obratite svom pedijatru kako biste provjerili je li sigurno.

Još jedan izazov: Cure crtaju komična mala lica iznad maske
Još jedan izazov: Cure crtaju komična mala lica iznad maske

Da biste procijenili iritaciju, ne zaboravite testirati malu količinu smjese na koži.

Esencijalna ulja iz biljaka se izdvajaju postupcima poput destilacije ili isparavanja. Iako su esencijalna ulja najpoznatija po svojim aromatičnim sposobnostima, ona također sadrže snažna kemijska svojstva koja mogu biti korisna za zdravlje.

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Koža postaje ovisna o deziću, a postoji način da to spriječite

POGLEDAJTE VIDEO Robert Knjaz: #ZAJEDNO24SATA

Pokretanje videa...

00:25
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Recept za najbolji pire krumpir - cijeli život ga krivo radimo...
OTKRIO POZNATI CHEF

Recept za najbolji pire krumpir - cijeli život ga krivo radimo...

Ljudi najčešće pire krumpir pripremaju u vodi i naknadno dodaju začine. Poznati chef s Food Networka je rekao da je to krivi način pripreme i otkrio kako pripremiti savršeno kremasti pire krumpir

Varalice: 4 horoskopska znaka vole imati tajne ljubavne afere
DRŽITE IH NA OKU!

Varalice: 4 horoskopska znaka vole imati tajne ljubavne afere

Ovisno o karakteru i karakteristikama svakog znaka, astrologija otkriva razne sklonosti koje ponekad i nisu javne te ih je teže uočiti, naročito u ljubavnom odnosu
Zatvara se popularni Le Kolač: 'Dolazili su mi s tuđom hranom'
KONKURENCIJA JE PREVELIKA

Zatvara se popularni Le Kolač: 'Dolazili su mi s tuđom hranom'

Naime, u blizini Le Kolača je otvoren i Boogie Lab koji ima veliku pekarnicu i jela za brunch, što je i on osmislio u ponudi Le Kolača. Događalo se čak da gosti Boogie Laba s njihovim jelima dođu u Le Kolač