Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Što su čepovi od sebuma i kako se različito 'liječe' od prištića?

Što su čepovi od sebuma i kako se različito 'liječe' od prištića?
1

Obično se nakupljaju na bradi i oko nosa, no mogu se pojaviti i na leđima, obrazima i na čelu. U pravilu nemaju boju, osim ako se na tom mjestu ne nakupe bakterije i prljavština i ne stvori upala

VIDEO

Zanima vas ova tema? Pročitajte onda i ovaj članak:Riješite se mitesera uz pomoć fantastičnog pilinga od jagoda 

Ako se pogledate u ogledalo i na bradi ili pored nosa uočite nakupine prištića s tamnijim vrhom, koji nije crn, vjerojatno je riječ o čepovim sebuma (ili lojnim hiperplazijama), koji zahtijevaju malo drugačiji plan djelovanja nego kad su u pitanju prištići s crnim vrhovima. Srećom, nije ih teško liječiti.

Evo što trebate znati o čepovima sebuma i o tome kako ih se možete riješiti: 

POGLEDAJTE VIDEO O TOME KAD NAM JE POTREBNA DETOKSIFIKACIJA ORGANIZMA: 

Pokretanje videa...

02:10

Što su čepovi sebuma i zašto nastaju?

Svugdje na tijelu naše pore stvaraju sebum, žuto ulje potrebno za održavanje vlažnosti kože i kose. No, kad postoji previše sebuma, može doći do problema. Ako se višak sebuma pomiješa s mrtvim stanicama kože i bakterijama, te nakupine mogu doslovno začepiti  vaše lojne žlijezde (što je maštoviti izraz za pore). 

Od kave, soli i šećera: Pilinzi će proljepšati kožu i smanjiti akne
Od kave, soli i šećera: Pilinzi će proljepšati kožu i smanjiti akne

Kako kaže dermatologinja dr. Hadley King, najčešći nastaju na nosu, bradi i čelu, no možemo ih naći i bilo gdje na tijelu gdje imamo lojne žlijezde (dakle, svugdje, osim na dlanovima i stopalima). Mogu se pojaviti na leđima, prsima i vlasištu, ali i drugdje. 

Mnogi ih različito nazivaju i opisuju. Na primjer, dermatologinja dr. Ellen Marmur kaže da se obično javljaju kao 'ružičaste kvržice nalik krafni, obično ih je više, te često nastaju nakon 25. godine života, na masnim dijelovima čela, nosa i obraza. 

Fotolia

Koja je razlika u odnosu na crne prištiće?

Jednostavno rečeno, čepovi sebuma su temelj za nastajanje mitesera i crnih prištića. To su, dakle, čepovi sebuma nakon upale.  Ti su prištići nalik aknama, kaže dermatologinja dr. Amy Ross, a prenosi portal Mind Body Green.

Ne šminkamo se, njegujemo se više, a opet imamo akne. Zašto?
Ne šminkamo se, njegujemo se više, a opet imamo akne. Zašto?

- Naime, ulje, mrtve stanice kože i bakterije blokiraju pore i mogu dovesti do još veće upale. Razlika je u tome da se crni vrhovi smatraju 'otvorenim' porama, koje zbog oksidacije čepa postaju tamnije, dok čepovi sebuma uopće nemaju boju. Dakle, iako možete primijetiti crne prištiće u ogledalu, korijen problema je čep sebuma, to je ono što treba liječiti.  

Kako liječiti čepove sebuma -   što pomaže, a što ne?

Možete ih se riješiti prilično lako, sve dotle dok ste nježni prema koži oni će proći bez tragova i ožiljaka. 

Prvi korak u liječenju treba biti piling. Budući da se čepovi stvaraju zbog ulja, najbolje je tretirati ih sa  BHA kiselinama, budući da su netopljive u zraku. Te kiseline djeluju na otapanje mrtvih stanica kože te razdvajaju njihovu lipidnu staničnu membranu i time pospješuju razmjenu stanica. 

Akne na leđima: Koji su glavni uzroci i kako ih tretirati?
Akne na leđima: Koji su glavni uzroci i kako ih tretirati?

- BHA su u stanju djelovati na površini kože kao i unutar pora. Salicilna kiselina koju sadrže je izvrstan komedolitički sastojak, odnosno sredstvo za uklanjanje pora, jer eksfolira površinu kože i prodire u pore,  kako bi uklonila sebum- kaže dr. King. A ako se suočite s takvim čepovima na vlasištu, kemijski piling vlasišta može pomoći da se očisti masnoća oko folikula dlake. 

Nemojte ih istiskivati. Možda vidite zgusnuti čep u ogledalu, no nemojte, jer stiskanjem možete dovesti do ožiljaka na koži. Osim toga, tako možete nanijeti bakterije na lice, što može dovesti do upale. Također, nemojte koristiti razne trakice za uklanjanje i slična pomagala, jer oni mogu očistiti vrh prištića, ali neće pomoći da se ulje prestane nakupljati.

Najbolji put je krenuti s liječenjem, tretmanom topičnim retinoidima, koji su odličan lijek za akne.

Zanima vas ova tema? Pročitajte onda i ovaj članak: Oprez, ovih sedam namirnica mogu biti glavni krivac za akne

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Dnevni horoskop za petak 10. svibnja: Biku cvjeta društveni život, Rak je pod povećalom...
ŠTO VAS ČEKA DANAS?

Dnevni horoskop za petak 10. svibnja: Biku cvjeta društveni život, Rak je pod povećalom...

Pročitajte dnevni horoskop za petak 10. svibnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Znakovi Zodijaka koji će pronaći ljubav u drugoj polovici 2024.
PET SRETNIKA

Znakovi Zodijaka koji će pronaći ljubav u drugoj polovici 2024.

Ako je riječ o ljubavnoj suši, određenim će se znakovima sreća ipak nasmiješiti - riječ je o onima koji će uskoro uživati u novoj, prekrasnoj romansi
'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'
VRTLARICA, PLESAČICA, NOVINARKA....

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'

Rođena Zagrepčanka Daisy Osmičević (34) s adresom u Vinkovcima osvojila je titulu najljepše mame Hrvatske, a oduševila je svojim nastupom