Obavijesti

Lifestyle

Komentari 18

Evo kako će vam kosa biti lijepa i zdrava tijekom ljetnih vrućina

Evo kako će vam kosa biti lijepa i zdrava tijekom ljetnih vrućina

Da bi kosa, osobito suha, usprkos suncu ostala zdrava i sjajna, potrebno ju je barem jedanput na tjedan njegovati regeneratorom s dubinskim djelovanjem. Najbolji su oni na bazi proteina i maslinova ulja

VIDEO

Kosa je većim dijelom protein, a sunce je doslovno 'skuha' - vanjski zaštitni sloj puca i unutrašnjost vlasi se suši, ističu dermatolozi. Zato ako je kosa zbog UV zraka, klora i morske soli postala osušena i slamasta, prva pomoć su maslinovo i kanolino ulje.

POGLEDAJTE VIDEO: Kosa poput duge

Pokretanje videa...

01:16

Smjesu utrljajte u kosu i tjeme te ostavite 15-ak minuta kako bi “zatvorila” vlasi, a potom operite kosu. Novi život kosi udahnut će i ulje jojobe. 

Da bi kosa, osobito suha, usprkos suncu ostala zdrava i sjajna, potrebno ju je barem jedanput na tjedan njegovati regeneratorom s dubinskim djelovanjem. Kako bi nahranio korijen vlasi, regenerator ostavite na kosi 15-30 minuta, a potom isperite mlakom vodom. Najbolji su regeneratori na bazi proteina i maslinova ulja.

Važno je kosu opskrbiti vitaminima i mineralima i 'iznutra', a od osobite koristi je biotin, koji se nalazi u mrkvi, cvjetači, bananama, piletini, jajima i dr., te proteini, cink i magnezij. Kosa bi se trebala i 'odmoriti', pa je najbolje zaboraviti na ravnanje kose, prečesto sušenje, pa čak i na repove ili punđe. 

Test

Napnete li vlas prstima i ona vrlo lako pukne, kosi nedostaje vlažnosti. Ako se, pak, rasteže poput žvakaće gume, tj. ne vraća se u prvotni položaj, nedostaje joj proteina. Spustite pramen kose u vodu, zdrava kosa će plutati, a porozna, kojoj nedostaje vitamina i proteina, potonuti.

Pranje kose

Pranje kose šamponom ne bi smjela postati svakodnevna navika jer uzrokuje prhut, isušivanje i 'lomljenje' kose.

Nahranite kosu maslinovim uljem, medom...

Zagrijte malo meda da se rastopi, dodajte žlicu maslinova ulja i nježno utrljajte u kosu. Ostavite pola sata pa isperite. Ova maska je posebno dobra za suhu i oštećenu kosu. Za masku koja kosi vraća vlažnost izmiješajte pasirani avokado, jaje i med. Postupak nanošenja je isti. 

Ulja za kosu

Odlična ulja za kosu koja ju njeguju i čuvaju hidrataciju su ulja od argana i makadamije. Nanesite ih i prije odlaska na plažu, to će kosu dodatno zaštititi te je učiniti mekom i podatnom, a i lakše ćete je raščešljati. Posebnu pozornost obratite na vrhove i više ih namažite.

Izbjegavajte trljanje kose ručnikom

Trljanje mokre kose ručnikom također uzrokuje prhut, a frizeri klijente odgovaraju i od prečeste uporabe sušila jer se uništava keratin. Savjetuje se nakon pranja zamotati kosu frotirastim ručnikom i pustiti da se prirodno osuši.

Ne nanosite kremu za sunčanje uz rub vlasišta: 'Nekima zato ispada kosa, posebno ženama'
Ne nanosite kremu za sunčanje uz rub vlasišta: 'Nekima zato ispada kosa, posebno ženama'

Najljepša boja kose je vaša prirodna 

Prečestim bojenjem kose gube se sjaj i volumen, a dugoročno posljedice mogu biti ozbiljnije.

Glumica Catherine Zeta Jones, čija kosa je njezin zaštitni znak, priznala je da kosu redovito pere pivom, koje je bogato proteinima te potiče njezin rast i sjaj.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 18
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku