Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
4 komentara

Evo kako ćete otkriti koristite li previše ili malo deterdženta

Na kutiji su upute o minimalnoj količini praška potrebnoj za prosječnu količinu rublja koja se pere u vodi s niskom razinom tvrdoće vode. Ako se pridržavate uputa, nećete pretjerati, kaže Gagliardi.

Foto: shutterstock
4 komentara

Višak deterdženta u perilici može stvoriti samo probleme, poput mrlja i nakupina koje ostaju na odjeći, ali i mirisa koji ostaje u perilici. Previše deterdženta može polagano puniti odvode, pa ih i začepiti, što će dovesti do povećanog trošenja pumpa pa i cijelog stroja za pranje rublja.

Koliko je deterdženta dovoljno za jedno pranje, kako ne biste uništili i rublje i veš mašinu? 

- Više deterdženta ne znači i čišće rublje. Prvo morate razumjeti tri faktora za učinkovito pranje rublja: temperaturu vode, miješanje i kemijsku energiju dobivenu od deterdženta i omekšivača. Valja optimizirati sve te čimbenike - kaže Mary Gagliardi, specijalistica za rublje i ispitivačica u tvrtki The Clorox Company.

Foto: Dreamstime

- Odaberite najvišu temperaturu koju dopušta vaše rublje jer toplija voda znači bolje čišćenje. Odaberite i dulji program s dodatnim ispiranjem, dok ćete kemijsku energiju optimizirati tako da budete sigurni da koristite pravu količinu dobrog deterdženta i dodataka, poput omekšivača - kaže. 

Najbolji je savjet zato da provjerite upute na bočici ili kutiji deterdženta. Na njima su upute o minimalnoj količini praška potrebnoj za prosječnu količinu rublja koja se pere u vodi s niskom razinom tvrdoće vode. Kada saznate vašu osnovnu količinu (primjerice 6 kilograma), dodajte više jedino ako imate više kilograma rublja od prosječnog ili ako imate jako prljavo rublje - kaže Gagliardi.

No je li moguće da u uputama stoji da koristite i previše deterdženta? 

Foto: Dreamstime

- Možda. Ako slijedite upute na pakiranja, a veš se još jako pjeni u ciklusu pranja, to je dobar pokazatelj da bi to moglo biti previše deterdženta. U takvoj situaciji ponovno provjerite upute za pakiranje i provjerite da je najniža preporučena količina deterdženta (obično prva označena linija na kapici ili plastičnoj mjerici), tako da je lako izmjeriti točnu količinu - kaže Gagliardi, te dodaje da svakako deterdžent, prije nego stavljate u posudicu, izmjerite. Ako sipate izravno iz pakiranja nikad nećete znati koliko ste stavili - previše ili premalo.

KUPUJTE PAMETNO Najjeftiniji i najskuplji: Razlika u cijeni omekšivača je 4 puta

Što sadrži dobar deterdžent?

Dobar deterdžent trebao bi imati enzime koji razbijaju tvrdokorne mrlje i koje pomažu da ih druge sastavnice deterdženta lakše uklone. Fluorescentna sredstva u deterdžentu za izbjeljivanje su također važna. Otapaju se u vodi, a potom apsorbiraju na tkaninu te razgrađuje mrlje ako ih ima. 

Kakvu perilicu imate?

Zatim, tu je i vrsta perilice koju koristite, koja zna koliko joj je deterdženta potrebno za svaki program. Visokoučinkovite (HE - High-efficiency) mašine troše manje vode, energije i deterdženta od tradicionalnih perilica. 

Foto: Dreamstime

- Ako imate takvu perilicu morate upotrijebiti i deterdžent i omekšivač koji su posebno namijenjeni tom tipu perilica. Ti proizvodi imaju formulu koja uključuje površinski aktivne tvari koje neće uzrokovati previše pjene u stroju za pranje. Korištenje manje količine standardnog deterdženta koji nije HE, da biste zaustavili pjenjenje, zapravo nije dobro rješenje, jer također smanjuje potrebne sastojke potrebne za čišćenje - kaže Gagliardi.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message