Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Evo kako da tortilje ispadnu savršeno ako ih radite kod kuće

Evo kako da tortilje ispadnu savršeno ako ih radite kod kuće
2

'Odmaranje tijesta' je ključno za izradu tortilja jer omogućuje da se voda i brašno stope zajedno, hidratizirajući škrob i stvarajući savršenu konzistenciju tijesta

VIDEO

1. Odaberite pravo brašno

Ako tortilje radite od brašna, izaberite višenamjensko — koje ima sadržaj glutena oko 11% do 12%. Tako će tijesto za tortilje biti rastezljivo, a ne previše elastično poput onog za kruh. Iako biste višenamjensko brašno mogli zamijeniti i brašnom za kruh, ali onda tortilje neće biti mekane.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Jaja 01:11

2. Koristite čvrstu mast

Neki recepti preporučuju korištenje 'tekuće masti', poput biljnog ili maslinovog ulja. Međutim, svinjska mast je najbolja jer ne sadrži vodu, za razliku od maslaca, što će promijeniti omjer hidratacije tijesta. Tekuća mast će narušiti konzistenciju tijesta. Osim što ćete dobiti vrhunske tortilje, korištenje svinjske masti također će dodati i više okusa.

3. Usavršite omjer hidratacije

Voda je ključni sastojak u izradi tortilja. Neodgovarajući omjer hidratacije učinit će tijesto pregustim ili uzrokovati pucanje. Ako radite s kukuruznim tijestom, idealan omjer je oko dvije trećine šalice vode na šalicu kukuruznog brašna (masa harine). Vodu je ključno dodavati postupno i ovisno o tijestu, a ne pratiti slijepo recept.

4. Koristite začinsko bilje

Možete biti kreativni i dodati malo svježeg začinskog bilja kako biste ih bolje uparili s nadjevima. Korijandar, bosiljak, peršin i origano neke su biljke koje nude blagi okus koji se dobro slaže s različitim kuhinjama.

5. Oprezno s tijestom

Ako radite tortilje od brašna, ključno je pomiješati suhe sastojke (brašno i sol) zajedno s masti dok konzistencija ne bude nalik grubom pijesku. Zatim, nakon što dodate toplu vodu, tekstura bi trebala biti vrlo ljepljiva i lako se lijepiti za ruke. Tijesto mijesite dok se potpuno ne sjedini i ne ostanu mrlje od suhih sastojaka. Zatim pustite da se odmori.

6. Ostavite tijesto da 'odmori' 

'Odmaranje' je ključno za izradu tortilja od brašna jer omogućuje da se voda i brašno stope zajedno, hidratizirajući škrob i stvarajući savršenu konzistenciju tijesta. Ako nemate vremena, radite tortilje od kukuruznog brašna. 

Idealno vrijeme potrebno tijestu da odstoji je oko dva do tri sata.

7. Uvijek prethodno zagrijte tavu

Prethodno zagrijavanje tave osigurat će da se hrana pravilno skuha i u skladu s uputama iz recepta. Trebali biste pustiti da se tava zagrije na srednjoj temperaturi najmanje pet minuta prije nego što na nju stavite tortilju. Za većinu tortilja potrebno je oko 30 sekundi sa svake strane, ali obratite pažnju na pojavu karakterističnog puhanja i smeđih mrlja kako biste znali kada tortilju maknuti s vatre.

8. Karakterističan 'puf'

Idealna karakteristika savršeno pečene tortilje od brašna je 'puf'. Formula za postizanje ovog 'pufa' koje uzrokuje para, je tijesto s odgovarajućim omjerom hidratacije, količinom masnoće i topline. Ako je posuda prevruća, tijesto će se zalijepiti i neće se napuhnuti.  Ako mislite da su svi faktori i omjeri ispravni, a tijesto se još uvijek ne napuhava, pokušajte ga pritisnuti rukom ili lopaticom. 

9. Zagrijte tortilje prije nego ih pojedete

Najlakši način zagrijavanja tortilja je u mikrovalnoj pećnici. Zamotajte ih u vlažni papirnati ubrus i stavite u mikrovalnu oko trideset sekundi. Ako imate više tortilja, možete ih podgrijati i u pećnici.

storyeditor/2023-04-06/dreamstime_l_138581089.jpg

10. Čuvajte ih u frižideru

Tortilje su odlična hrana za pripremu obroka jer obično ostaju svježe nekoliko dana nakon što ih ispečete. Stavljanjem tortilja u frižider može im se produljiti rok trajanja. Tortilje od brašna su tako jestive do dva tjedna nakon što ih napravite. Kukuruzne tortilje imaju nešto kraći rok   - do tri dana nakon spremanja, a čuvanjem u hladnjaku taj rok možete produžiti još nekoliko dana. Prije spremanja u hladnjak trebaju biti hladne, piše msn.

 

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Ajmo, znalci! Tko može riješiti svih 25 pitanja na ovom kvizu?
25 PITANJA

Ajmo, znalci! Tko može riješiti svih 25 pitanja na ovom kvizu?

Samo za čitatelje 24sata donosimo zabavan i izazovan kviz od 25 pitanja u kojem se testira vaše znanje iz filma, zemljopisa, povijesti, glazbe...

'Sin ima izljeve bijesa i galami. Stanje je nesnosno i tako mi je svaki dan. Očajna sam...'
PISMO MEVLUDINU

'Sin ima izljeve bijesa i galami. Stanje je nesnosno i tako mi je svaki dan. Očajna sam...'

Bili smo kod psihijatrice i ona je utvrdila lakšu duševnu zaostalost te znatno oštećenje ponašanja koje zahtijeva nadzor ili liječenje. Lijekovi mu ne pomažu
Najbolje seks poze za svaki ugao doma: Osjetite dobre vibracije na perilici rublja
9 PRIJEDLOGA

Najbolje seks poze za svaki ugao doma: Osjetite dobre vibracije na perilici rublja

Jedno je od najuzbudljivijih mjesta za seks hodnik jer prijetnja da netko može uletjeti čini stvari još zanimljivima. Okrenite se prema vratima i poduprite se rukama, a tijelom se odmičite od vrata