Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Evo kako izgledaju brakovi najbogatijih na planetu, u kontrastu su sa svima ostalima

Evo kako izgledaju brakovi najbogatijih na planetu, u kontrastu su sa svima ostalima
4

Istraživanja pokazuju da muškarci koji su u braku s kućanicama manje podržavaju žene na svojim radnim mjestima, uključujući i manju vjerojatnost da će ih unaprijediti

VIDEO

Većina superbogatih parova ima muževe koji zarađuju i žene koje ostaju kod kuće, što je u oštroj suprotnosti sa 'običnim pukom'.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

VIRAL on ženstven ona muževna 00:45

Muškarci su jedini hranitelji u više od pola superbogatih (1% najbogatijih na svijetu) heteroseksualnih parova, dok žene nisu zaposlene, prema novoj studiji.

Ove vještine treba imati svaki zaposlenik ako želi napredovati
Ove vještine treba imati svaki zaposlenik ako želi napredovati

To je dvostruko više od manje imućnih heteroseksualnih parova. Otkriće se temelji na 30-godišnjim podacima, od 1989. do 2019., iz Istraživanja potrošačkih financija Federalnih rezervi u Americi. Ispitano je kako parovi dijele posao, usredotočujući se na tri različite bogate skupine - super bogate, obične bogate i višu srednju klasu, kako je definirano njihovim postotkom bogatstva, te su ih usporedili s manje imućnim parovima.

Sexy woman in luxury interior. Beautiful stunning blond in linge

Da biste bolje shvatili o koliko novca se radi i o ekstremnim razlikama među tim skupinama, super bogati parovi u SAD-u imali su prosječnu neto vrijednost od 16 i pol milijuna eura u 2019. To je u usporedbi s 2 milijuna za bogate parove - one u sljedećih 9% raspodjele bogatstva i 745.000 eura za višu srednju klasu, koja je nakon toga bila u 10%.

Četvrtu skupinu činili su svi ispod praga od 80%, s prosječnim bogatstvom od samo 62.500 eura.

2019. godine, 53% superbogatih heteroseksualnih parova ima dogovore u kojima žena nije plaćeno zaposlena, u usporedbi s 27% bogatih parova, 20% parova iz više srednje klase i 26% manje imućnih parova.

S druge strane, samo 28% superbogatih parova imalo je i muškarca i ženu koji rade puno radno vrijeme.

U bogatim kućanstvima, kućanstvima više srednje klase i manje imućnim kućanstvima ta je brojka bila 51%, 61% odnosno 50%.

Gledanje podataka kroz vrijeme dosta toga otkriva. Dok je udio parova u kojima je samo muškarac radio skromno opao tijekom posljednjih 30 godina za druge skupine, ostao je visok među super bogatima.

Zašto je to važno?

Ovakav trend među super bogatima simptom je oštre klasne i rodne nejednakosti.

Izazove poduzetništva možete prevladati uz 9 super trikova
Izazove poduzetništva možete prevladati uz 9 super trikova

Rastuća klasna nejednakost između super bogatih i svih ostalih potaknuta je eksponencijalnim porastom prihoda i bogatstva nekolicine muškaraca u usporedbi s prihodima svih ostalih. I iako su žene napredovale u dobivanju poslova koji se plaćaju 100.000 eura ili više, sprječavanje napredovanja žena na više hijerarhijske položaje na poslu - još uvijek je uobičajeno.

U skladu s tim, objektivno visok prihod žene može se činiti manje relevantnim za ukupne financije kućanstva kada njezin suprug zarađuje pretjerano visok prihod od milijun ili više. Ili se može činiti trivijalnim kada par ima ogromno bogatstvo koje premašuje 10 milijuna eura.

Odsutnost žena na vrhu ekonomske ljestvice ima mnoge implikacije.

Superbogati su neumjereno moćni na radnom mjestu i u politici. Ako većina najbogatijih udanih žena nije zaposlena, malo je vjerojatno da imaju isti stupanj javnog utjecaja kao i njihovi muževi. Dakle, muškarci i dalje imaju većinu društvene moći povezane sa super bogatima.

Također, obiteljska struktura oblikuje svjetonazore i ponašanja ljudi.

Prethodna istraživanja pokazuju da muškarci sa suprugama koje ostaju kod kuće manje podržavaju žene na svojim radnim mjestima, uključujući i manju vjerojatnost da će ih unaprijediti. Ovo sugerira da najmoćniji čelnici na radnom mjestu i u politici možda nisu toliko željni podržati napredovanje žena u karijeri, ili podržati politike radnog mjesta prilagođenog obitelji kao što se neki možda nadaju.

Ono što još uvijek ne znamo...

Ne zna se što točno pokreće poslovne i obiteljske odluke superbogatih parova. Vjeruje se da barem neke od žena u tim parovima napuštaju radnu snagu nakon što njihov partner postigne ekonomski uspjeh i njihovi prihodi više nisu potrebni za održavanje njihovog načina života.

Također je moguće da je gomilanje bogatstva nekim super bogatim muškarcima djelomično omogućeno neplaćenim radom njihovih žena tijekom njihove karijere. Najviše plaćeni poslovi u američkom gospodarstvu obično zahtijevaju dugo radno vrijeme, česta putovanja i mogućnost dežurstva 24/7 - a sve to nije spojivo s odgojem djece i vođenjem kućanstva.

Muškarci su možda uspjeli ispuniti ove intenzivne zahtjeve posla i postati financijski uspješni jer su imali žene koje su se povukle iz vlastitih karijera, oslobađajući ih većine kućanskih obaveza - dinamike kojoj malo žena ima pristup, donosi MSN.

Stručnjaci složni: Umjetna inteligencija smanjuje troškove, a posao čini bržim i točnijim
Stručnjaci složni: Umjetna inteligencija smanjuje troškove, a posao čini bržim i točnijim
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku
Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti