Lifestyle

Komentari 20

Evo kako kavu učiniti zdravijom

Evo kako kavu učiniti zdravijom

Postoji li zdrava kava, pitanje je koje muči mnoge; i dok njezini ljubitelji tvrde da postoji, stručnjaci se s njima slažu u određenoj mjeri, ali samo ako pripazite na nekoliko sitnica

Kava odavno nije samo omiljeni jutarnji ritual i napitak, ona nas vjerno prati tijekom cijelog dana. Neke drži budnima, nekima daje energiju, a stručnjaci se slažu da je ona itekako dobra za naše zdravlje, ako pazimo kako ju pijemo. Dodaci su oni koji je čine nezdravom. Evo na što trebate pripaziti:

POGLEDAJTE VIDEO:

Izbjegavajte šećere i zaslađivače

Najzdravija varijanta vašeg omiljenog napitka je ona bez ikakvog šećera. A ako je baš morate nečim zasladiti, onda birajte šećer kokosovog cvijeta, agavin sirup ili steviju. Pokušajte postepeno smanjivati slatkoću vaše kave kako biste je na kraju dana ipak popili bez dodatka sladora. Šećer je najnezdraviji dodatak kavi, kao što je najgori sastojak moderne prehrane. Povezuje se s mnoštvom bolesti i stanja. Kava bez šećera je najzdravija koju možete popiti.

Porijeklo kave

Tržište danas nudi obilje izbora kada je kava u pitanju. Na njezinu kvalitetu utječe mnogo faktora. Zrna kave mogu biti izložena raznim pesticidima koji imaju nepovoljan utjecaj na naše zdravlje, stoga se preporučuje konzumacija organske kave. 

Dodaci 

Osim šećera, bilo bi dobro izbjegavati dodavanje mlijeka u kavu. A ako već ne možete bez mlijeka u vašoj šalici, probajte pronaći nešto zdraviju varijantu, kao što je bademovo, zobeno ili mlijeko od lješnjaka.

Obogatiti je možete na još par načina, dodajte joj malo ekstrakta vanilije ili ubacite u nju malo cimeta. Dobar zbor je i kolagen u prahu, koji podnosi velike vrućine, potpomaže funkcije mozga, smanjuje kolesterol i ubrzava metabolizam. 

Ne na prazan želudac

Istraživanja su pokazala kako je ispijanje kave na prazan želudac veoma štetno za naš organizam. Dolazi do pada šećera u krvi, snižavanja energije i povećanja žudnje za slatkim. Većina ljudi započinje dan posežući prvo za jutarnjom kavom prije doručka, a to može biti razlog umora koji vas nakon toga savlada.

Pokušajte promijeniti ovu naviku, pa pokušajte nešto gricnuti prije nego krenete s ispijanjem kave, vaše tijelo će vam biti zahvalno.

 

Najčitaniji članci