Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Super trik kako ugrijati ostatke tjestenine, a da ostane ukusna

Super trik kako ugrijati ostatke tjestenine, a da ostane ukusna

Tjesteninu koja ostane nakon ručka ili večere nije lako podgrijati je se često pretvori u kašastu masu, ili toliko presuši da ju je neugodno žvakati. No, postoji tehnika podgirijavanja koja ju neće uništiti

VIDEO

Ako pazite na obiteljski budžet, ekološki ste osviješteni ili samo želite pojednostaviti obaveze oko pripreme obroka, onda bi osmišljavanje plana za iskorištavanje eventualnih ostataka hrane moglo biti vrlo važno za vas. No, često nije lako doći do ideje kako da optimalno iskoristimo hranu koja je ostala, a da joj podgrijavanjem ne uništimo okus i teksturu, odnosno - 'dušu'. 
To se posebno odnosi na tjesteninu, kod čijeg podgrijavanja možete naići na brojne izazove. Ako vam nakon podgrijavanja često ispadne kašasta, ili je previše suha, evo nekoliko savjeta koje su podijelili profesionalni kuhari, a prenosi HuffPost.  

POGLEDAJTE VIDEO: Iskušajte tjesteninu s različitim dodacima

Pokretanje videa...

Sven Perec tjestenina od batata VIDEO

Zašto podgrijana tjestenina postaje gumasta?

Kad smo to pitali znanstvenika i konzultanta za prehranu Briana Chaua, te zašto se to događa gotovo uvijek nakon podgrijavanja, bio je vrlo jasan: Škrob! Proces kuhanja tjestenine izvlači škrob iz tjestenine. Kad se takva namirnica ohladi, prolazi kroz proces retrogradacije škroba. To znači da se kuhani škrob pretvara u želatinoznu masu, odnosno formira strukturu sličnu gelu koja će se očvrsnuti kad se ohladi – pojašnjava.

Dodaje da „amiloza i amilopektin u molekulama škroba stvaraju tu  strukturu sličnu gelu. Ljepljiva, gumasta tekstura uzrokuje zgrušavanje tjestenine, što znači da će se komadići tjestenine zalijepiti jedan za drugi“. 

storyeditor/2022-06-26/Napoletana_spageti_147447987_l.jpg

- Kuhana i ohlađena tjestenina, međutim, može ići i dalje od toga, odnosno postati sasvim kašasta. To je posljedica prisutnosti previše vode oko tjestenine. Naime, kada škrob retrogradira, ali je izložen ostacima vode na dnu posude, stupa u interakciju s vodom i formira kašastu teksturu, jer se škrob otapa u vodi – pojasnio je. Zato vrhunski kuhari znaju da kuhanje tjestenine po narudžbi i prelijevanje zagrijanim umakom odmah čim je skuhana daje najbolje rezultate.

Devet ideja za brze obroke čija priprema ne traje dulje od pola sata - omlet, tortilja s bananom
Devet ideja za brze obroke čija priprema ne traje dulje od pola sata - omlet, tortilja s bananom

Ukratko, nezgodno je kad vam tjestenina preostane nakon obroka, no umak za tjesteninu, bez obzira je li riječ o mesnom umaku, ili pestu od začina, općenito se dobro čuva u hladnjaku i zamrzivaču. Tako da biste smanjili obaveze oko kuhanja možete napraviti višak umaka i zamrznuti ga, pa skuhati frišku tjesteninu, pojašnjava Nico Romo, kuhar i vlasnik restorana 'Laura' u Summervilleu, u Južnoj Karolini. 

Korisna je! Vodu u kojoj se kuha tjestenina nikada nemojte baciti
Korisna je! Vodu u kojoj se kuha tjestenina nikada nemojte baciti

Kuharica i autorica kuharice Amy Riolo također preferira ovu metodu, ističući da se 'u Italiji umaci obično podgrijavaju na štednjaku, ali se tjestenina svaki dan kuha svježa'. Ključ je, dakle, u tome da uvijek kuhate samo onoliko tjestenine koliko vam je potrebno. 
Ipak, možda ste skuhali previše tjestenine za večeru, prelili je umakom po izboru, poslužili, no dosta je toga ostalo. Prema riječima Fernanda Scarpatija, glavnog kuhara u restoranu 'Ferdi' u New Yorku, tjesteninu koja je ostala u tom slučaju trebali biste 'pirjati na suho'. 

- To znači da zagrijete tavu od nehrđajućeg čelika, u vruću tavu ulijete žličicu (maslinovog) ulja, dodate tjesteninu koju treba podgrijati i stalno je bacate po tavici, 'pirjajući' je tri ili četiri minute – kaže. Tako će se zagrijati, ali ostati čvrsta, odnosno neće se pretvoriti u kašu. 

Općenito, stručnjaci ne preporučuju podgrijavanje kuhane tjestenine u mikrovalnoj pećnici, jer toplina koja se u njoj razvija može isisati vlagu iz škrobne hrane, kao što su kuhana tjestenina i riža, pa biste mogli dobiti neugodno suhi rezultat. 

Hladna salata s tjesteninom, cherry rajčicama i mozzarellom
Hladna salata s tjesteninom, cherry rajčicama i mozzarellom

Ali, ako 'suho pirjanje' iz nekog razloga nije opcija, mikrovalna pećnica može biti rješenje, no Bryan Quoc Le, konzultant za prehranu i autor kuharskih priručnika,  kaže da u tom slučaju tjestenini treba dodati malo vode. To će ju održati dovoljno hidratiziranom da izdrži visoku toplinu mikrovalne pećnice, a da se ne pretvori u kašu, kaže. 

Kuhana tjestenina može se i potpuno prenamijeniti u novo jelo. Naime, osim što ju možete podgrijati u izvornom obliku, stručnjaci radije pretvaraju ostatke tjestenine u potpuno drugačije jelo. 

- Ako ste otvoreni za to, ugledajte se na Talijane i napravite od nje osnovu za ukusnu fritaju, ili je dodajte juhu od graha, ili kremaste juhe od povrća - predložio je Riolo.

Baked Stuffed Conchiglioni with Tomato

Voditeljica online kuharske emisije i autorica kuharice Rossella Rago slaže se da je prenamjena najbolji potez za ostatke tjestenine, a posebno je naklonjena ideji o fritaji. 

- Tjestenini koja ostane od večere možete dati drugu priliku, tako da dodate nekoliko tučenih jaja i naribanog sira i umutite ukusnu fritaju s tjesteninom, što je uobičajena praksa u južnoj Italiji – kaže. Trebat će vam samo dobra tava od lijevanog željeza, dodaje. 
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku