Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Evo kako pravilno oprati čaše za vino: Ne stavljate ih u perilicu

Evo kako pravilno oprati čaše za vino: Ne stavljate ih u perilicu

Majstori sommelieri i poznavatelji vina slažu se da okus vina može biti različit ovisno o vrsti vinske čaše koju koristite, no svaka od njih prije svega mora biti besprijekorno čista

VIDEO

Bez obzira koristite li usku čašu s drškom za šampanjac, veliku čašu za crno vino ili jednu od modernih čaša za vino bez drške, ona bi trebala biti blistavo čista. Uz nekoliko savjeta stručnjaka naučite kako ih pravilno oprati da biste uklonili mrlje

POGLEDAJTE VIDEO: Tajne uživanja u vinu

Pokretanje videa...

Čaše za vino 01:09

Koliko često prati čaše za vino

Čaše za vino treba oprati nakon svake upotrebe. U idealnom slučaju, operite času ili uzmite čistu svaki put kada prelazite s jedne sorte ili berbe na drugu, savjetuje TheSpruce.

Ako stoje u ormariću i ne koriste se, čaše treba prati najmanje jedanput na godinu kako bi se uklonila prašina i onečišćenje koje bi moglo uzrokovati nagrizanje stakla. Čaše za vino također treba oprati nakon raspakiranja nakon selidbe prije nego što ih stavite u ormarić ili stalak.

Za pranje čaša za vino treba vam veliki sudoper ili plastična kada, gumena podloga za sudoper, ručnici od mikrofibre, četka za vinske čaše, vilica ili bambusov štapić, krpa za suđe od mikrovlakana, najlonska mrežica za pranje posuđa, mikrovalna pećnica ili štednjak te posuda za mikrovalnu pećnicu. Od sredstava za čišćenje trebaju vam blaga tekućina za pranje posuđa, destilirani bijeli ocat i soda bikarbona.

Iz čaše za vino pijucka - ocat: 'Jednostavno ga obožavam'
Iz čaše za vino pijucka - ocat: 'Jednostavno ga  obožavam'

Prije nego što počnete s pranjem

Kako biste zaštitili svoje čaše za vino od jakih deterdženata i ogrebotina, preporučuje se ručno pranje. Ako se odlučite koristiti automatsku perilicu posuđa, uvijek stavljajte čaše s dovoljno prostora između njih u gornju košaru.

Ne smiju se dodirivati. Ako su previsoke za gornju policu, pokušajte ih namjestiti ili upotrijebite donju policu, ali ne dopustite da čaše dodiruju tanjure ili srebrninu. Koristite nježni ciklus sušenja bez zagrijavanja. Izvadite čaše dok su još vlažne i svaku ručno osušite ručnikom koji ne ostavlja dlačice.

Kada perete svježe korištene čaše za vino ili one koje dugo stoje u ormariću, napunite sudoper ili plastičnu kadu toplom vodom i dodajte samo kap ili dvije tekućine za pranje posuđa. Obložite dno sudopera gumenom podlogom ili krpom za suđe kako biste spriječili struganje stakla i ogrebotine.

Nikada ne koristite abrazivnu spužvicu za ribanje ili abrazivna sredstva za čišćenje čaša za vino. Ogrebotine koje će nastati nikada se ne mogu ukloniti.

Plutajuće čaše za vino: Zgodne su volite li se izležavati u vodi, a da vam je vino na dohvat ruke
Plutajuće čaše za vino: Zgodne su volite li se izležavati u vodi, a da vam je vino na dohvat ruke

Kako oprati čaše

Za pranje čaša koristite četku za vinske čaše. Usredotočite se na rub i unutrašnjost čaše. Za čašu s osjetljivom drškom, čvrsto držite jednom rukom držite gornji dio, a perite je drugom rukom.

Koristite pravu temperaturu vode za ispiranje

Uvijek koristite toplu vodu za ispiranje, a nikada hladnu ili vruću vodu. Voda za ispiranje treba biti iste temperature kao i voda za pranje kako bi se spriječilo pucanje stakla zbog ekstremnih promjena temperature.

Sušenje bez vlakana

Za sušenje čaša koristite krpu koja ne ostavlja dlačice, poput ručnika od mikrovlakana. Opet čvrsto držite čašu jednom rukom i ručnikom osušite zdjelu, dršku i bazu čaše.

Kako ukloniti mrlje od crnog vina

Ako ste čaše ostavili preko noći s još malo vina u čaši, možda ćete morati ukloniti mrlje od crnog vina. Zagrijte malo destiliranog bijelog octa. Zdjelu za mikrovalnu pećnicu do pola napunite vodom i zagrijavajte u mikrovalnoj pećnici dok ne provrije, ili zagrijte posudu s vodom na ploči štednjaka dok ne zavrije. Stavite bocu destiliranog bijelog octa u vodu i ostavite oko pet do deset minuta da se zagrije.

Na posao ponesite svoju šalicu - jednokratne sadrže plastiku
Na posao ponesite svoju šalicu - jednokratne sadrže plastiku

Namočite čaše za vino u topli ocat

Topli ocat ulijte u posudice čaša ili napunite plastičnu kadicu octom i potopite čaše. Neka se čaše namaču sat vremena. Oribajte i operite čaše za vino. Nakon namakanja, upotrijebite četku za vinske čaše ili vilicu ili bambusov štapić omotan krpom od mikrovlakana da izribate dno posude čaše. Zatim operite, isperite i osušite čaše kao i obično.

Ako mrlja ostane, napunite vinsku čašu do pola toplim octom i dodajte jednu čajnu žličicu sode bikarbone. Kemijska reakcija između octa i sode bikarbone pomoći će u uklanjanju mrlja od vina. Nježno izribajte staklo četkom nakon što je reakcija završila, a zatim operite čašu kao i obično.

Budite oprezni kada isprobavate ovu metodu čišćenja jer bi osjetljivije čaše mogle popucati. Iako će namakanje u toplom octu ukloniti mrlje, otiske prstiju ili naslage u čaši, neće ukloniti ogrebotine ni oštećenja.

Produljite život čašama za vino

Uvijek ručno operite čaše što je prije moguće nakon upotrebe. Koristite manje deterdženta kako biste smanjili zamućenja zbog naslaga. Za pranje i ispiranje uvijek koristite toplu vodu, a natapanje toplim destiliranim bijelim octom obavite najmanje jedanput na godinu.

Evo zašto čaše ne bi trebali spremati naopako - okrenute gornjim dijelom prema dolje
Evo zašto čaše ne bi trebali spremati naopako - okrenute gornjim dijelom prema dolje
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje
DETALJAN VODIČ

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Veliki tjedni horoskop: Rak bi trebao paziti što potpisuje, a Ovna očekuje puno strasti
OD 28.4. DO 4. 5. 2024.

Veliki tjedni horoskop: Rak bi trebao paziti što potpisuje, a Ovna očekuje puno strasti

Osamljene Djevice će biti nagrađene pojavom srodne duše koja će samozatajno osvojiti njihova srca. Strijelac će se suočiti s neplaniranim obavezama i povećanom odgovornošću
Tajna dobrog vođenja ljubavi ne krije se u mnoštvu centimetara
VIŠE UŽITKA

Tajna dobrog vođenja ljubavi ne krije se u mnoštvu centimetara

Malo je muškaraca koji u erekciji ne mogu doseći veličinu dovoljnu da zadovolji svaku ženu, dok oni koji sumnjaju u veličinu svog alata mogu razvijati druge prednosti i vještine, kažu stručnjaci