Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Evo kako razgovarati s djecom kad pitaju - odakle dolaze bebe

Evo kako razgovarati s djecom kad pitaju - odakle dolaze bebe

Pitanje je vremena kada će svako dijete roditeljima postaviti pitanje o tome odakle dolaze bebe. Stručnjaci savjetuju što je primjereno reći u kojoj dobi, a što valja prešutjeti

VIDEO

Djeca imaju puno pitanja o tome kako funkcionira svijet, no nekim će roditeljima biti teško odgovoriti na pitanje o tome odakle dolaze bebe. Pitaju se što bi roditelji uopće trebali reći svojoj djeci o tome kako djeca dolaze na svijet i kada bi trebali započeti razgovor o toj temi.

POGLEDAJTE VIDEO: Kada se rađaju najuspješnije bebe

Pokretanje videa...

01:09

Stručnjaci su za Parents detaljno objasnili kako pristupiti problematici ovisno o djetetovoj dobi i sposobnosti razumijevanja.

Kako razgovarati s vrlo malom djecom

Dječja psihologinja i osnivačica Dr. Gummer's Good Play Guide, dr. sc. Amanda Gummer, kaže da je prva stvar koju treba upamtiti to da se ovo pitanje odraslima može činiti mnogo neugodnijim nego djeci.

- Mala djeca vjerojatno žele samo činjenice. Obično je dovoljno usredotočiti se na biološki proces i postaviti temu kao znanstvenu. Na primjer, mogli biste reći da kada se roditelji jako vole, stvaraju posebnu stanicu koja izrasta u bebu - objašnjava dr. Gummer.

Osnivačica organizacije Moms For Mental Health Jillian Amodio slaže se i dodaje da je korištenje odgovarajućeg rječnika važno kako bi se izbjegli nesporazumi čak i za ovu vrlo mladu dobnu skupinu.

- Preporučujem da uvijek imenujete dijelove tijela njihovim stvarnim imenima. To djeci daje vokabular koji im je potreban za razgovor o svojim tijelima na osnažujući način bez srama ili zbunjenosti. Tipično je da će mlađa djeca imati više pitanja o svojim tijelima i kako beba uđe u nečiji trbuh i kako izađe van, umjesto pitanja o samom seksu - objašnjava Amodio.

Biti jasan s jednostavnim, biološkim odgovorima u ovoj dobi često difuzira razgovor bez stigmatiziranja teme kada djeca neizbježno ponovno pitaju.

Razgovor s djecom može otkriti i spriječiti depresiju
Razgovor s djecom može otkriti i spriječiti depresiju

Kako razgovarati s djecom školske dobi

U osnovnoj školi djeca su često razvojno spremna za detaljniji odgovor. Christopher Kearney, dr. sc., ugledni profesor i voditelj Odsjeka za psihologiju Sveučilišta u Nevadi, objašnjava da se kasniji razgovori mogu nadograditi na onaj prvi razgovor koji roditelji vode dok su im djeca mlađa.

- Za osnovnoškolsku djecu može se napraviti sličan pristup, možda s malo više detalja o činjenici da stvaranje djeteta zahtijeva, u većini slučajeva, dvoje ljudi, opet s više fokusa na nadolazeći događaj nego na uzrok - kaže dr. Kearney.

Happy family having breakfast with sandwiches at table in kitche

Također je važno priopćiti djetetu da sve obitelji izgledaju drugačije, sa samohranim roditeljima, LGBTQ+ roditeljima i drugim vrstama različitih kućanstava. Djeca u osnovnoj školi mogu razumjeti apstraktnije koncepte, ali ključno je objasniti te apstraktne koncepte u biologiji, što uklanja svaki potencijalni sram i neugodu iz jednadžbe.

- Kako djeca budu starija, možda će biti spremna za detaljnije informacije o ljudskoj reprodukciji, uključujući ulogu spermija i jajne stanice u oplodnji i razvoju fetusa - potvrđuje dr. Gummer.

Napravite palačinke u obliku ražnjića, mališani ih obožavaju
Napravite palačinke u obliku ražnjića, mališani ih obožavaju

Kako razgovarati s adolescentima

Kako djeca postaju tinejdžeri, pitanje odakle dolaze bebe trebalo bi uključivati konkretnije razgovore o seksu.

- Starija djeca počet će postavljati pitanja o seksu, seksualnosti i seksualnim činovima. Seksualnost je normalan dio ljudskog razvoja i o njoj treba razgovarati otvoreno i iskreno. Nema ništa sramotno u potrazi za znanjem - objašnjava Amodio.

Zapravo, istraživanja pokazuju da razgovor s adolescentima o seksu na dobno primjeren, izravan i pozitivan način dovodi do toga da djeca donose bolje informirane odluke. Dr. Kearney se slaže, dodajući da s godinama dolazi do boljeg razumijevanja fizičkog procesa rođenja djeteta.

- Adolescenti mogu razmišljati apstraktnije i mogu puno bolje razumjeti biološke procese. Stoga je važno osnažiti djecu i dati im riječi kojima mogu postavljati teška pitanja. Svaka dobna skupina trebala bi imati činjenično razumijevanje svojih tijela - potvrđuje Amodio, naglašavajući važnost korištenja točne terminologije u mladoj dobi.

Razgovor s posvojenom djecom

Maloj djeci može biti posebno teško razumjeti odakle dolaze posvojene bebe. Njihova mama nije bila trudna, pa kako je onda došlo do bebe? Iskrenost je ključna.

- U redu je prenijeti istinu da neki roditelji odluče dati svoje dijete na posvajanje kako bi se druga obitelj mogla brinuti za mališana - kaže dr. Kearney.

Važno je objasniti djeci da se posvojene bebe rađaju kao i sva druga djeca, iz istog biološkog procesa.

Poznati momci kojima očinstvo jako dobro stoji - mališani na njih djeluju blagotvorno
Poznati momci kojima očinstvo jako dobro stoji - mališani na njih djeluju blagotvorno

- Posvojena djeca također su došla na svijet rođenjem. Njihovi biološki roditelji i njihovi posvojitelji igraju vrlo važnu ulogu u priči o podrijetlu - objašnjava Amodio.

Što ne treba reći kada djeca pitaju odakle dolaze bebe

Važno je da roditelji budu otvoreni i iskreni sa svojom djecom, posebno kada su starija.

- Koristite se činjenicama! Nemojte lagati. Nemojte opisivati stvari drugačijima nego što jesu. Znanje uklanja strah i neizvjesnost. Na pitanja odgovarajte iskreno i otvoreno. Odgovorite točno na ono što se traži - kaže Amodio.

Također, roditelji bi mogli promisliti o tome da se suzdrže od pričanja stare bajke o golemoj rodi koja donosi bebe budućim roditeljima. Nažalost, ova priča može biti zbunjujuća, posebno za djecu koja pokušavaju shvatiti komplicirani svijet.

- Priča o rodama ne može biti osnova na kojoj djeci objašnjavate reprodukciju - ističe dr. Gummer.

Na kraju, važno je dopustiti djeci da sama postavljaju pitanja i oblikuju razgovor.

- Ako pustite djetetu da vodi razgovor, omogućujete mu da stekne znanje koje traži na način koji za njegov uzrast nije pretjeran - kaže Amodio.

Iako na pitanje "odakle dolaze bebe?" može biti zastrašujuće odgovoriti, važno je upamtiti da iskrenost i jasan rječnik omogućuju izbjegavanje pogrešne komunikacije, dojam nespretnosti i osjećaj srama. Kroz razumijevanje jezika i tjelesne autonomije, djeca uče da mogu sigurno postavljati pitanja na koja će dobiti istinit odgovor.

5 super ideja kamo se zaputiti s mališanima za kišni vikend
5 super ideja kamo se zaputiti s mališanima za kišni vikend
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti
Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje