Lifestyle

Komentari 5

Evo kako sami možete odčepiti odvod, popraviti vodokotlić...

Evo kako sami možete odčepiti odvod, popraviti vodokotlić...

Održavanje doma uglavnom zahtijeva i određeno ulaganje. Međutim, uz malo volje i znanja i uz pomoć nekih alata neke popravke možete i sami obaviti

Dobra vijest, pogotovo u vrijeme kada biste možda radije ograničili osobne posjete servisera, jest da je mnoge uobičajene popravke kod kuća relativno lako napraviti.

Ovo su neki od njih:

POGLEDAJTE VIDEO (savjeti za čišćenje doma):

Zaustavite curenje vode iz slavine

Curenje vode iz slavine može biti naporno, ali postoji rješenje. Rješavanje problema obično uključuje zamjenu dijelova unutar ručki. Ali, prije rastavljanja slavine, prvi i najvažniji korak je zatvaranje vode, rekao je Hunter Macfarlane, stručnjak za projekte u tvrtki Lowe's.

Pronađite dva zaporna ventila ispod sudopera za toplu i hladnu vodu i isključite ih. Ako voda i dalje curi, postoji problem sa zapornim ventilima. Ako se to dogodi, pozovite vodoinstalatera, kaže Hunter. Kada ste isključili vodu, uklonite ručku ili ručke z slavine. 

Ispod svake ručke bit će različiti dijelovi, ovisno o vrsti ventila koji slavina koristi. Bez obzira na to, Macfarlane kaže da uklonite gornju maticu podesivim ključem i pomoću kliješta izvučete dijelove. Odnesite dijelove u trgovinu za kućne potrepštine i zatražite pomoć u pronalaženju zamjenskih dijelova koji se savršeno podudaraju. Zatim ponovno sastavite slavinu s novim dijelovima obrnutim redoslijedom i testirajte popravak postupnim otvaranjem zapornih ventila, predlaže Macfarlane.

Popravite vodokotlić 

Ako voda neprestano pomalo curi, moguće je da samo treba namjestiti i vratiti 'zvono' u svoje ležište.  Vadite li zvono, ne zaboravite zaustaviti dovod vode, a usput provjerite i visinu plovka.

U slučaju brtvila i usisnog otvora pokrivenog kamencem, brzo rješenje pruža brusni papir ili željezna četka. Ako je brtvilo ipak previše “nagrizao” zub vremena, izvadite ga i zamijenite novim.

Odčepite odvod iz kupaonice

Obično su spori odvodi u kupaonici rezultat nakupine dlaka ili sapuna.

Najlakši način da ih pokušate odčepiti je ulijevanje kemijskog sredstva za odvod, rekla je Anne Sebestyen, vodoinstalaterka. Međutim, rezultati mogu biti razočaravajući, a kemikalije mogu biti opasne.

floor drain in bathroom

Sigurniji  način odčepljivanja odvoda je upotreba plastične odvodne zmije ili svrdla, jeftinog alata koji nalikuje velikoj nazubljenoj kopči. Odčepite odvod i uz pomoć odvodne zmije izvucite materijal na površinu, piše The New York Times.

 

Najčitaniji članci