Svaki dan pijete kofein? Otkrili kako to može utjecati na mozak | 24sata
Obavijesti

Lifestyle

Komentari 12

Svaki dan pijete kofein? Otkrili kako to može utjecati na mozak

Svaki dan pijete kofein? Otkrili kako to može utjecati na mozak

Istraživači sa Sveučilišta u Baselu pokazali su da redoviti unos kofeina, bilo to iz kole, kave ili čaja, može promijeniti sivu tvar mozga. Međutim, čini se da je učinak privremen

VIDEO

Kofein je psihoaktivna tvar koja se najviše konzumira na svijetu te nam pomaže da se osjećamo življe i budnije. Međutim, može nam poremetiti san ako se konzumira navečer. Smanjenje sna može utjecati na sivu tvar mozga, kao što su pokazale prethodne studije.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Baristi otkrivaju tajnu kave iz kafića: 'Espresso morate popiti za 2 minute' | 7 LEVELA 06:22

Istraživački tim koji su vodili dr. Carolin Reichert i profesor Christian Cajochen sa Sveučilišta u Baselu i UPK (Psihijatrijska bolnica Sveučilišta u Baselu) u studiji su istraživali može li redovita konzumacija kofeina utjecati na strukturu mozga zbog lošeg sna?

Rezultat ih je iznenadio. Naime, kofein konzumiran tijekom studije nije rezultirao lošim snom. Međutim, istraživači su primijetili promjene u sivoj tvari. Siva tvar odnosi se na dijelove središnjeg živčanog sustava koji se uglavnom sastoje od staničnih tijela živčanih stanica, dok bijela tvar uglavnom obuhvaća živčane putove, duge nastavke živčanih stanica.

U istraživanju je sudjelovala skupina od 20 zdravih i mladih pojedinaca, koji svakodnevno piju kavu. Dobili su tablete koje će konzumirati u razdoblju dva desetodnevna razdoblja. Od njih se također tražilo da u tom razdoblju ne konzumiraju nikakav drugi kofein.

Tijekom jednog razdoblja ispitivanja dobili su tablete s kofeinom, a u drugom, tablete bez aktivnog sastojka (placebo). Na kraju svakog desetodnevnog razdoblja, istraživači su ispitivali količinu sive tvari ispitanika pomoću pretraga mozga. Također su istraživali kvalitetu sna sudionika u laboratoriju za spavanje bilježeći električnu aktivnost mozga (EEG).

Usporedba podataka otkrila je da je dubina sna sudionika bila jednaka, bez obzira na to jesu li uzimali kofein ili placebo kapsule. No vidjeli su značajnu razliku u sivoj tvari, ovisno o tome je li ispitanik dobivao kofein ili placebo. Nakon 10 dana placeba - tj. 'kofeinske apstinencije' - volumen sive tvari bio je veći nego nakon istog vremenskog razdoblja s kofeinskim kapsulama.

Razlika je bila posebno upečatljiva u desnom medijalnom sljepoočnom režnju, uključujući hipokampus, područje mozga koje je neophodno za konsolidaciju pamćenja. 

- Naši rezultati ne znače nužno da konzumacija kofeina ima negativan utjecaj na mozak. Ali svakodnevna konzumacija kofeina očito utječe na naše kognitivno pamćenje, što bi samo po sebi trebalo biti povod za daljnja istraživanja - naglašava Reichert te dodaje da su se u prošlosti učinci kofeina na zdravlje istraživali prvenstveno kod pacijenata, ali također postoji potreba za istraživanjem zdravih ispitanika.

Hrvati svaki dan popiju duplo više piva nego prije tri godine
Hrvati svaki dan popiju duplo više piva nego prije tri godine

- Čini se da su promjene u morfologiji mozga privremene, ali dosad su nedostajale sustavne usporedbe između onih koji piju kavu i onih koji obično unose malo ili nimalo kofeina - kaže Reichert, piše Sci Tech Daily.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 12

VIDEO

Ova 4 horoskopska znaka imaju najveće šanse steći bogatstvo
NOVAC IM SE 'LIJEPI' ZA RUKE

Ova 4 horoskopska znaka imaju najveće šanse steći bogatstvo

Zanima li vas koji su horoskopski znakovi predodređeni za bogatstvo? Neki znakovi Zodijaka prirodno privlače novac zbog svojih jedinstvenih karakteristika.

Očistite klima uređaj! Iz njega prijeti smrtonosna legionela
ULAZI U PLUĆA

Očistite klima uređaj! Iz njega prijeti smrtonosna legionela

Ova opasna bakterija u ljudsko tijelo ulazi udisanjem i u nekim slučajevima je smrtonosna. Pronaći se može i na mjestima gdje ima ustajale vode
Simptom ozbiljne bolesti: Imate li ovakvo zadebljanje na vratu?
RANA DIJAGNOZA JE BITNA

Simptom ozbiljne bolesti: Imate li ovakvo zadebljanje na vratu?

Neki od prvih simptoma bolesti su naticanje vrata te nestajanje obrva na krajevima. Ako primijetite da su vam se obrve ozbiljno prorijedile ili potpuno nestaju na vanjskim krajevima, trebali biste se uputiti liječniku