Obavijesti

Lifestyle

Komentari 11

Evo kako su nastale štikle i zašto su ih žene počele nositi

Evo kako su nastale štikle i zašto su ih žene počele nositi

Poznato je i da je u 18. stoljeću kralj Francuske Luj XIV nosio cipele s crvenim potpeticama kako bi si dao na visini, ali i pokazao moć. No, do kraja tog stoljeća cipele na petu izlaze iz muške garderobe

VIDEO

Cipela s potpeticom ima impresivnu povijest koja započinje u 16. stoljeću, kad su žene u Veneciji odlučile podići se na višu razinu iz praktičnog razloga - kako im dugačke suknje ne bi ulazile u blato. I u Aziji je bila slična situacija s cipelama - povijest kaže da su u 17. stoljeću tamošnji vojnici nosili cipele s potpeticama kako bi lakše zadržali noge u uzdama.

Poznato je i da je u 18. stoljeću kralj Francuske Luj XIV nosio cipele s crvenim potpeticama kako bi si dao na visini, ali i pokazao moć. No, do kraja tog stoljeća cipele na petu izlaze iz muške garderobe i ostaju samo u ženskoj.

Nakon što je postala isključivo ženska, potpetica postaje sve viša, što je zapravo ovisilo o tehničkim mogućnostima dizajna.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

miljana jovičić 02:45

Stilleto je, naime, izum 20. stoljeća. Nazvana po talijanskom nožu s tankim, oštrim vrhom, ova je peta konstruirana 1950-ih, što su omogućili novi materijali i tehnike, prvo namijenjene za nosače zrakoplova. Naime, upotreba aluminija i tehnike lijevanja za spajanje metala i plastike omogućila je produženje i podizanje potpetica na nove visine.

Ključ je bio u pronalaženju načina za podršku svoda stopala, smanjujući pritisak na prste i petu te omogućujući cipeli da se kreće zajedno, u skladu s tijelom.

Trendovi vjenčanica za 2024. Ženstveni modeli inspirirani korzetom, crna boja, perje...
Trendovi vjenčanica za 2024. Ženstveni modeli inspirirani korzetom, crna boja, perje...

Ovaj su dizajn prvi prihvatili i promovirali autori Salvatore Ferragamo, Roger Vivier i André Perugia, u razdoblju od 1948. i 1954. godine. Nosile su ih glumice poput Merlinke te njezine brojne kolegice, kako bi naglasile ženstvenost figure te ljepše izgledale na fotografijama i filmu, što se svidjelo i publici - ovaj dizajn ubrzo postaje svakodnevica.

Stiletto obično varira u visini, no poanta je da je uska i tanka te se lagano širi na mjestu gdje se spaja s potplatom.

Iako su bile popularne u pedesetima, ipak najveća slava stiletto štiklama dolazi u 80-tima. Naime, s popularnošću moćne modne siluete sa super širokim ramenima, moda prihvaća stiletto cipelu kao dodatak koji taman zaokružuje kombinaciju.

Fetišistički aspekti stiletto dizajna stvorili su i reputaciju moćnog alata zavođenja.

Struktura cipele izdužuje noge, hod i postura su drugačije, prsa idu prema naprijed i stražnjica prema natrag, što ističe krivulje ženskog tijela. No, osim toga potpetica ograničava pokretljivost, prisiljavajući na manje korake, što također daje na zavodljivosti pokreta.

Proljetni đir: Blaga zelena za romantične stilske kombinacije
Proljetni đir: Blaga zelena za romantične stilske kombinacije

Stiletto štikla je postala sveprisutna tijekom 90-tih te ulaskom u noi milenij i zahvaljujući seriji 'Seks i grad'. Glavni lik Carrie Bradshaw sve je radila u štiklama, pa čak i trčala za psom usred Manhattana.

U seriji nosi Manolo Blahnik štikle koje postaju planetarni hit, a nakon toga sama glumica Sarah Jessica Parker pokreće vlastitu liniju koja je uspješna i danas.

Ballet Fall Fashion Gala - New York

U ovom je mileniju stiletto ključan kao dizajn na modnoj pisti i zaštitni znak dizajnera poput Jimmy Chooa, Oscara de la Rente i Christiana Louboutina, čiji je potplat specifične jarko crvene boje.

Preminula je modna ikona Iris Apfel: Imala je 102 godine
Preminula je modna ikona Iris Apfel: Imala je 102 godine

Danas super visoka potpetica od oko 10 do 12 centimetara predstavlja eleganciju ženske noge, a nezaobilazna je i u drag i queer  kulturi. Ideja ženstvenosti je osnova njezine današnje uloge u svijetu odijevanja, dajući silueti posebnu posturu i eleganciju figure.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje
DETALJAN VODIČ

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Tajna dobrog vođenja ljubavi ne krije se u mnoštvu centimetara
VIŠE UŽITKA

Tajna dobrog vođenja ljubavi ne krije se u mnoštvu centimetara

Malo je muškaraca koji u erekciji ne mogu doseći veličinu dovoljnu da zadovolji svaku ženu, dok oni koji sumnjaju u veličinu svog alata mogu razvijati druge prednosti i vještine, kažu stručnjaci
Vrijeme idealno za roštiljanje: 12 recepata, ideje za marinade i top trikovi roštilj majstora
JEDITE KAO KRALJ

Vrijeme idealno za roštiljanje: 12 recepata, ideje za marinade i top trikovi roštilj majstora

Ne okrećite meso svakih nekoliko minuta. Svaki puta kada odrezak okrenete na roštilju, s njega kapaju sokovi koji ga čine sočnim, a odlučite li se za pripremu ribe, napunite je ružmarinom, origanom i kaduljom