Lifestyle

Komentari 1

Evo koja je razlika između kreme za tijelo i losiona i kada koji treba koristiti tijekom zime

Evo koja je razlika između kreme za tijelo i losiona i kada koji treba koristiti tijekom zime

Oboje imaju isti učinak - vraćaju koži vlagu koja joj je potrebna za zdrav i njegovan izgled. Stupanj suhoće kože i područja na koja se želite koncentrirati određuje što ćete koristiti, losion ili kremu

Dolaskom hladnijih dana, paljenjem grijanja, ali i nošenjem hulahopki i vesti, naša koža je izložena dodatnom stresu pa čak i žene koje nisu sklone mazanju tijela, tijekom zime posegnu za losionom ili kremom za tijelo. No po čemu se razlikuju ta dva proizvoda?

POGLEDAJTE VIDEO:

I hidratantni losion i krema imaju isti učinak – vraćaju koži vlagu koja joj je prijeko potrebna za lijep izgled i zdravlje. Ono što određuje koji je proizvod prikladan vama je stupanj suhoće vaše kože i područja na koja se želite koncentrirati.

Losioni se temelje na vodi ili ulju, lagani su i ne ostavljaju masni trag jer se brzo upijaju u kožu - kaže dermatologinja Hadley King. S druge strane, kreme obično sadrže teže sastojke (poput karite maslaca i kokosovog ulja).

- Zbog veće koncentracije ulja i maslaca, krema za tijelo morate više utrljavati, a losioni za tijelo obično nisu toliko ljepljivi - dodaje dermatologinja Jeanine Downie.

U konačnici, razlika je najviše u marketingu, ali općenito većina stručnjaka slaže se da je razlika u teksturi.

Kada koristiti kremu za tijelo?

1. Ako imate suhi tip kože

- Kreme su gušće konzistencije i nešto su masnije - kaže King.  

Kreme za tijelo se koriste kada je koža izrazito isušena, kao primjerice zimi zbog izlaganja suhom zraku, hladnoći ili vjetru.  

2. Tijekom hladnijih mjeseci ili noću

Česte promjene u temperaturi zbog prelaska iz hladnog u toplo mogu dodatno isušiti kožu i učiniti ju svrbljivom, sklonu ljuskanju i crvenilu.

- To je osobito važno tijekom zime kako biste spriječili i izliječili isušenu kožu - dodaje King.

Noću dok spavate koža može izgubiti puno vode. Zato stručnjaci preporučuju nanošenje jače hidratantne kreme prije spavanja kako bi vaša koža povratila gubitak vlage.

3. Na rukama, koljenima i laktovima

Hidratantnu kremu za tijelo možete umasirati u najsuše dijelove tijela - poput šaka, stopala, laktova, koljena i slično. Obratite posebnu pozornost na šake, jer se one dosta isušuju s obzirom da su ruke često izložene vodi.

Kada koristiti losion?

Losion se koristi kada koža nije izrazito suha.

1. Ako imate masniji tip kože

Ako je vaša koža masnija, trebali biste izbjegavati kreme jer će one samo više začepiti pore i stvoriti prištiće. Losioni su općenito najbolji onima s mješovitom, masnom kožom ili kožom sklonom aknama.

Koži sklonoj aknama možda će više odgovarati losion, jer on ne sadrži toliko teške sastojke (shea maslac, kokosovo ulje) koji mogu pojgoršati stanje.

2. Tijekom vlažnih mjeseci ili tijekom dana

Kad su dani vlažni, neće vam baš trebati hidratantna krema za tijelo kako bi vas hidratizirala. U tom slučaju dovoljan je i losion. 

- Lakši losion također je dobar za dnevnu uporabu. Koža ga lakše upija i ostavlja manje masnih tragova. Losioni se osim toga, brže suše i lakše nanose što ih čini idealnim za dnevnu uporabu - kaže King.

3. Na prsima, leđima i ramenima

- Losioni su često preferirani za masnija područja - kaže King, ili područja sklona začepljenju pora kao što su prsa, leđa, ramena.

Danas je izbor uistinu velik i najvažnije je da svoju kožu mažete redovito i u dovoljnoj mjeri jer samo tako će ona zablistati, piše Mind Body Green.

Najčitaniji članci