Lifestyle

Komentari 119

Evo što će se dogoditi s tijelom ako se ne tuširate baš svaki dan

Evo što će se dogoditi s tijelom ako se ne tuširate baš svaki dan

Općenite su preporuke kako je dobro tuširati se jednom na dan u toplijim mjesecima godine, dok je u onim zimskim dovoljno i jednom u dva dana zbog pretjeranog isušivanja kože

S preporukama se ne slažu svi, osobito ljudi koji tvrde kako koža ima svoju prirodnu zaštitu u obliku sebuma koji čuva njen zdrav sjaj i pH, pa je po njima pranje najbolje svesti na samo onoliko koliko je nužno.

POGLEDAJTE VIDEO:

Upravo je rezultate preskakanja tuširanja nekoliko dana odlučio provjeriti tim znanstvenika kako bi otkrili istinu - ima li štete u svakodnevnom pranju?

Evo što su otkrili:

Loše bakterije stvaraju disbalans

Ljudska je koža prekrivena bakterijama (s oko čak 1000 različitih tipova) kao i gljivicama (dodatnih 80 tipova). Većina tih mikroba je dobra za nas te pomažu u borbi s onim lošima. Ono što sapun i voda rade je to da pomažu dobrim bakterijama u borbi s opasnim klicama, a bez toga naše tijelo postaje ranjivije na razne infekcije od bakterija koje pokupimo na različitim mjestima - od javnog prijevoza, teretane, do radnog mjesta i kontakta s drugim ljudima, piše Business Insider.

Koži šteti ako se ne tuširamo

Ako se koža ne pere, na njoj se nakupljaju masnoće i prljavštine, što uzrokuje začepljenje pora i upale u obliku prišteva te iritacije. To se odnosi i na one koji pate od raznih ekcema, koji mogu pogoršati svoju situaciju izbjegavanjem pranja, a postoji čak i službeno liječničko stanje koje se odnosi na kožu sa zapostavljenom higijenom, "dermatis neglecta".

Miris se neminovno javlja

Dokazano najintenzivnija posljedica rijetkog tuširanja, kao i ona koja se prva javlja, je neugodan miris. Bez obzira na količinu aktivnosti, ljudsko tijelo uvijek proizvodi znoj, koji je jedan od načina rješavanja toksina iz organizma. Bakterije koje se u takvoj situaciji umnožavaju na koži proizvode plinove dok konzumiraju proteine i masne kiseline, a to proizvodi čak 30 različitih mirisa, ovisno o prehrani i hormonalnom statusu pojedinca.

Tuš slobodno koristite svakodnevno, no izbjegavajte svakodnevno korištenje gelova i agresivnih sredstava te je osobito u zimskim mjesecima dobro povremeno se oprati običnom vodom, savjetuju znanstvenici.