Lifestyle

Komentari 2

Nikada nemojte nanositi olovku na vodenu liniju oka - može doći do razvoja bolesti suhog oka

Nikada nemojte nanositi olovku na vodenu liniju oka - može doći do razvoja bolesti suhog oka

Liječnica Brittani Carver-Schemper, iz Fayettevillea u Sjevernoj Karolini, upozorila je na opasnosti nošenja olovke na vodenoj liniji oka. Objasnila je da može doći do 'začepljenja' žlijezda

U videu na TikToku, koji je pregledan gotovo 13 milijuna, dr. Brittani Carver-Schemper objašnjava da se na vodenoj liniji oka nalaze posebne žlijezde koje proizvode i izlučuju ulje. U normalnim slučajevima, sekret bi trebao imati teksturu 'maslinovog ulja'. Ali, kad se olovka za oči stavi više puta na vodenu liniju, ulje može postati više poput 'paste za zube'.

POGLEDAJTE VIDEO:

- Kad ulje nije uobičajene teksture, to znači da su žlijezde 'začepljene' i 'ne proizvode zdrave suze'. Bez dobrog ulja i zdravih suza razvit ćemo bolest suhog oka koja bi mogla utjecati na naš vid i uzrokovati nelagodu u očima - rekla je.

- Imam mnoge pacijente koji nose olovku za oči na svojoj vodenoj liniji, a gotovo svi imaju određeni stupanj oštećenja žlijezda. Moramo izbjegavati nanošenje tekućine ili olovke za oči na to područje kako bismo očuvali oči zdravima - upozorila je.

Dodala je i da drugi čimbenici, kao korištenje telefona ili tableta, mogu dovesti do bolesti suhog oka.

- Treptanje pomaže u izlučivanju ulja iz žlijezda na našem kapku. Kad se usredotočimo na računala i elektroničke uređaje, brzina treptanja smanjuje se za 60%, što dovodi do začepljenja žlijezda - rekla je, a piše Insider.