Lifestyle

Komentari 8

Najjeftiniji đumbir sad je 2,5 puta skuplji nego prije virusa

Najjeftiniji đumbir sad je 2,5 puta skuplji nego prije virusa

KINEZI SU 'KRIVI' Cijena je počela brže rasti nakon što su zbog zaraze zatvorene luke u Kini, koja je i najveći svjetski izvoznik ove prirodne ‘preventive’ protiv mnogih bolesti

Plaćao sam ga 20-ak kuna, a sad je nekoliko puta skuplji i, što je veći problem, ne mogu ga pronaći, požalio se Zagrepčanin.

Dodao je kako ga stavlja u puno jela jer mu odgovara ljutkast i poseban okus. Đumbir preporučuju i za jačanje imuniteta, pa su ga počeli konzumirati i oni koji prije nisu. Iako ga na policama doista nema uvijek, u najvećim trgovačkim lancima uglavnom tvrde kako nestašice nema.

POGLEDAJTE VIDEO:

- Na vrijeme smo rezervirali količine, pa će ga biti u našim prodavaonicama diljem Hrvatske. Lani smo prodali oko 200 tona. Cijena je u nabavi rasla, no te su oscilacije uobičajene kod svakog voća i povrća koje dolazi s različitih strana svijeta i ovise o ponudi i potražnji - rekli su nam iz Konzuma.

Ekološki je najskuplji

Ove godine, dodali su, na cijenu je utjecalo i to što su Kini, najvećem izvozniku đumbira, zbog korona virusa bile blokirane luke, pa ga se nije moglo transportirati prema Europi. Kilogram đumbira u Konzumu stoji 49,99 kuna. U Hrvatskoj je kod uvoza kvalificiran kao začin, a ne povrće, pa se obračunava 25 posto PDV-a.

U Lidlu kažu da raste potražnja za svim vrstama svježeg povrća i voća, a kilogram đumbira stoji 39,99 kuna.  

U Kauflandu tvrde da imaju dovoljno đumbira.

- Nabavna cijena je viša nego inače, pa kod nas kilogram stoji 34,99 kuna - poručili su. 

Zbog veće potražnje, u prodavaonicama Spara ga je manje nego inače.

- Imali smo ga više vrsta, ali trenutačno je dostupan samo onaj naše robne marke Natur Pur koji je iz organskog uzgoja. Skuplji je zbog drukčijih uvjeta nabave i viših dobavljačevih cijena. Nove pošiljke očekujemo uskoro - odgovorili su iz Spara, no nisu naveli koliko stoji kilogram đumbira.

Đumbir iz ekološkog uzgoja imaju i u Konzumu, a vrećica s 250 grama u internetskoj prodavaonici je 17,99 kuna.

U više prodavaonica zdrave hrane kilogram ekološki proizvedenog đumbira stoji između 63 (Priroda i društvo) i 76,55 kuna (Garden).

Ukiseljen i ušećeren

- Potražnja za đumbirom raste već godinu dana, a posljednjih tjedana sve više. No imamo ga dovoljno za obične prodavaonice i webshop. Nabavna cijena porasla je u veljači, kad smo je i mi korigirali, a od tada je nismo mijenjali - objasnili su u tvrtki bio&bio, koja kilogram organskog đumbira prodaje po 72,90 kuna.

Đumbir se prodaje svjež, kao gomolj, a može biti i sušen, mljeven, riban, ukiseljen ili ušećeren.

- Prema privremenim podacima Državnog zavoda za statistiku, u Republiku Hrvatsku je tijekom 2019. uvezeno 626.176 kilograma đumbira u vrijednosti od 1,160.594 eura - poslali su nam podatke iz Ministarstva poljoprivrede.

Ima ga i u Nizozemskoj

Od ukupne uvezene količine 606.065 kilograma bio je nedrobljeni (nemrvljeni) đumbir, a 20.111 drobljeni. Prošle godine uvezeno je 8,2 posto đumbira manje nego 2018., rekli su nam u Ministarstvu poljoprivrede. Napomenuli su da podaci za 2019. nisu konačni i da se mogu mijenjati do svibnja. Najviše đumbira uvozimo iz Nizozemske, Italije i Kine.

Najčitaniji članci